Sosyal Medya

Dünya

Paralel Yapı'nın ABD 'kulağı'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen tahkikatta "casusluk" faaliyeti tespit edildi. "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında, 2010-2014 yılları arasında yapılan telefon dinlemelerine ilişkin ham verilerin, IP'si Amerika'da bulunan bilgisayara aktarıldığı belirlendi.



Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili savcılığın yürüttüÄŸü, daha sonra Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" tahkikatında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına iliÅŸkin yürütülen "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruÅŸturmada önemli bir bulguya ulaşıldı.
Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında MÄ°T tırlarının durdurulmasının da bu dosya kapsamında planlandığını geçtiÄŸimiz aylarda tespit eden savcılık, takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruÅŸturmasında, "casusluk" faaliyetinin de yapıldığını belirledi.
Savcılık, "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruÅŸturmasında 2010-2014 yılları arasında yapılan dinlemelere iliÅŸkin tespit edilen "172.**.**.**.*" IP adresinin hangi bilgisayara, bunun tespit edilememesi halinde de nereye ait olduÄŸunun araÅŸtırılmasını istedi.
Bu istem üzerine incelemeyi yapan emniyet, belirtilen adresin "Gastonia / Amerika BirleÅŸik Devletleri" kaynaklı olduÄŸunun tespit edildiÄŸini bildirdi.
Böylece, 2010-2014 yılları arasında yapılan telefon dinlemelerine iliÅŸkin ham verilerin, IP'si Amerika'da bulunan bilgisayara aktarıldığı ve burada dinlenildiÄŸi tespit edildi.
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın, söz konusu tespit üzerine soruÅŸturmayı daha da derinleÅŸtirdiÄŸi öÄŸrenildi.
SoruÅŸturmanın geçmiÅŸi
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruÅŸturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturmada, bir çok üst düzey devlet görevlisinin sahte isimlerle yasadışı dinlendiÄŸi tespit edilmiÅŸti.
Asker ve polisler tutuklu
SoruÅŸturma kapsamında, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliÄŸini ihlal, kiÅŸisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen engellemeye teÅŸebbüs'' suçlamasıyla "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik 22 Temmuz 2014'te gerçekleÅŸtirilen ilk operasyonda, aralarında eski Ä°stanbul Terörle Mücadele Åžube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduÄŸu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.
SoruÅŸturmayı geniÅŸleten savcılık, yeni deliller doÄŸrultusunda Åžubat 2015'te düzenlenen 2. operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs'' suçlarından 29 polis hakkında gözaltı kararı vermiÅŸti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kiÅŸiden 17'si tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
SoruÅŸturma kapsamında elde edilen yeni deliller doÄŸrultusunda, Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında, MÄ°T'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, nisan ve mayıs aylarında yapılan operasyonlarda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduÄŸu 26 kiÅŸi "terör örgütü kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.
Bu soruÅŸturmada toplam 54 ÅŸüpheli tutuklu bulunuyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.