Coğrafyamız
Rohingya Müslümanı göçmen eşi ve 9 aylık kızından haber alamıyor
Al Jazeera, Myanmar'daki şiddetten kaçan Rohingya Müslümanlarıyla Hindistan'da kaldıkları kampta konuştu. 32 yaşındaki Muhammed, Hindistanlı yetkililer tarafından götürülen eşi ve 9 aylık bebeğinden haber alamadığını söyledi.
Al Jazeera, Güney Asya’da Myanmar'daki ÅŸiddetten kaçıp sığınmak istedikleri Tayland, Malezya, ve BangladeÅŸ’te adeta istenmeyen halk ilan edilen Rohingya Müslümanlarının Hindistan'daki kampını ziyaret etti. Kamptakiler, zorlu yolculuÄŸu ve Myanmar'daki Rohingyalılara yönelik ÅŸiddeti anlatırken, içlerinden Muhammed Kareem, kaçış yolunda Hint yetkililerin karısını ve 9 aylık bebeÄŸini kendisinden aldıklarını söyledi.
Hindistan’ın Hayderabad kentindeki kampa yerleÅŸen Muhammed Kareem, 32 yaşında. Hindistan onun için yabancı bir yer. Kaldığı kampın ortasında yapayalnız. Ölümü göze alıp kaçma nedenlerini anlatırken, 2012’de Budistlerin Rohingya Müslümanlarına saldırılarını hatırlatıp Myanmar’da Budistlerin kendilerini istemediÄŸini söylüyor.
“Budistler Rohingya Müslümanlarını istemiyor. Bize 'Myanmar’a ait olmadığımızı' söylediler. Onlara göre biz BangladeÅŸ, Hindistan ve Malezya’ya aitmiÅŸiz. Myanmar dışında herhangi bir ülke yani. Gitmemizi istediler. Camilerimizi, evlerimizi yaktılar. Ä°ÅŸkence yapıp bizi sürdüler”
[Tweet: Myanmar, 22 Mayıs'ta 200 Rohingya Müslümanını kurtarmıştı. Ancak Rohingyaları halk olarak tanımayan Myanmar kurtarılanları Rohingya Müslümanı yerine Bengali olarak nitelendirmiÅŸti. ]
'ÇoÄŸu bu yolculuÄŸu bitiremedi'
2012’deki saldırılarda 2 binden fazla Rohingya evi yakılmış, 80 kiÅŸi öldürülmüÅŸtü. 100 bin Rohingya, evlerini terketmek zorunda kalmıştı. Kareem gelecek hakkında da karamsar konuÅŸurken, “Artık barış ve adalet umudunun kalmadığı bir yerde yaÅŸayamayız. Bu yüzden hayatımızı riske atıp ülkeden kaçtık” diyor. Kareem’e göre Myanmar’dan kaçış da uzun ve tehlikeli bir yolculuk. Bu yolu “ÇoÄŸu bu yolculuÄŸu bitiremedi. Malezya, Japonya ve Tayland’a teknelerle geçmeye çalışanlar ya boÄŸuldu ya da hapse atıldı” sözleriyle anlatıyor.
Kareem hapse girme riski yüzünden bu üç ülke yerine Hindistan’a gitmeyi tercih etmiÅŸ. “Hindistan’ın insanları hoÅŸ bir ÅŸekilde karşıladığını duydum” diyen Muhammed Kareem ÅŸöyle devam ediyor:
“Burada baÅŸka Rohingya Müslümanlarının da yaÅŸadığını öÄŸrendim. Akrabalarım da Myanmar’dan kaçmayı baÅŸardıktan sonra burada kendilerine ev bulabildiler. Ailemin burada güvende olacağını düÅŸündüm. 9 aylık kızımı ve eÅŸimi alıp karanlıkta yola çıktım. Ä°lk durağımız BangladeÅŸ’teki Chittagong oldu. Yerel halk sınırı geçmemizde bize yardımcı oldu. Ardından Hindistan’ın Batı Begnal eyaletine ulaÅŸtık. Ama birden bazı ÅŸeyler ters gitmeye baÅŸladı. Yetkililer eÅŸimi ve kızımı götürdüler. Ben bir ÅŸekilde kaçmayı baÅŸardım. Åžu an neredeler bilmiyorum. Annem ve kız kardeÅŸim ise hâlâ Myanmar’da”
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.