Sosyal Medya

Dünya

Sisi'yi protesto etti: Haksızlığa uğrayanların sesiyim

Almanya Başbakanı Merkel ile düzenlediği basın toplantısında Sisi'yi protesto eden gazeteci Fagr Eladly, Mısır'da haksızlığa uğrayan insanların sesi olmak istediğini söyledi.



Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, Mısır'da darbeyle yönetime gelen Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettha es-Sisi ile bir araya geldi.

BaÅŸbakanlıkta Merkel ile Sisi arasında yapılan görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısının sonunda genç gazeteci Fagr Eladly Sisi'yi protesto etti.

Merkel ve Sisi kürsüden ayrıldığı sırada Almanya'da çalışan gazeteci Eladly soru sormak istedi.

Eladly, soru sormasına izin verilemeyince "O bir katil" diye slogan attı ve Rabia iÅŸaretini gösterdi. Bunun üzerine Mısır'dan gelen basın mensupları ile delegasyon üyeleri koro ÅŸeklinde "YaÅŸasın Mısır" diye bağırdı. Genç gazeteci daha sonra korumalar tarafından salondan çıkarılırken, Merkel ve Sisi de hızla olay yerinden ayrıldı. Eladly'nin aynı zamanda üniversite öÄŸrenci olduÄŸu belirtildi.

HAKSIZLIÄžIA UÄžRAYANLARIN SESDÄ° OLMAK Ä°STEDÄ°M

Almanya'da resmi temaslarda bulunan  Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'yi, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısı sonrasında protesto eden gazeteci Fagr Eladly, AA'ya konuÅŸtu.

Almanya'nın Mainz ÅŸehrinde tıp okuduÄŸunu ve aynı zamanda bir radyoda asistan gazetecilik yaptığını söyleyen Eladly, Mısır'da haksızlığa uÄŸrayan insanların sesi olmak istediÄŸi için protesto eyleminde bulunduÄŸunu vurguladı.

Eladly, "Amacım Mısır'da zulme uÄŸrayan insanların yanında olduÄŸumuzu göstermek. Mısır'da hukuk yok, özgürlük yok. Bu protestoyu yaptım, çünkü hukuk istiyoruz, özgürlük istiyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

PROTESTO ANINI ANLATTI

Eladly, gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu eylem esnasında başına gelenleri ise ÅŸu ÅŸekilde anlattı:

"Basın toplantısına gittim ve bayan Merkel'e bir soru sormak istediÄŸimi söyledim. 'Çok uzak bir yerden size bir soru sormak için geldim' dedim. Merkel bana 'burada uyulması gereken bir soru sorma düzeni olduÄŸunu' söyledi. Ben mikrofonu alıp sorumu sormaya çalıştım ama bana mikrofonu vermediler. Dört adet soru sorulduktan sonra bana 'baÅŸka soru sorulmayacağını' söylediler. Ben de bunun üzerine Sisi'nin yüzüne karşı 'O bir katil, o bir katil, o bir katil' ÅŸeklinde bağırdım. Sonrasında beni yakaladılar. Tahmin ediyorum bir polis memuruydu. Merkel'e 'bana yardım et, beni zorla tutuyorlar' ÅŸeklinde bağırdım. Hatırladığım tek ÅŸey Rabia iÅŸareti yaptığım, onun bir katil olduÄŸu ÅŸeklinde ve 'askeri darbeyi engellemeliyiz' ÅŸeklinde bağırmamdır."

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'i de eleÅŸtiren Eladly, "Merkel dünyadaki herkese karşı Almanya'daki kanunlarımız nasılsa ona göre hareket etmeli. Sisi'nin desteklenmesi ahlaki olarak kabul edilemez. Çünkü o demokratik bir lider deÄŸil. O hukuk egemenliÄŸini reddetti ve Mısır'daki demokrasiyi katletti." diye konuÅŸtu.

MISIR'DAKÄ° Ä°DAM KARARLARI

Basın toplantısında ise Sisi, Merkel'e çeÅŸitli konularda Mısır'ın bakış açısını  anlattığını belirterek, Almanya ile iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirmek istediklerini söyledi.

Mısır'daki idam cezalarına da deÄŸinen Sisi, "Sizin, bizim saygı duyduÄŸumuz bir perspektifiniz var. Bizim de sizin saygı duymanız gereken bir perspektifimiz var. Bunu Åžansölyeye anlattım" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "2 yıl önce sizin bugün durduÄŸunuz yerde Mursi durmuÅŸtu. Ona karşı idam cezası kaldırılırsa memnuniyet duyar mısınız" ÅŸeklindeki soruya karşılık Sisi ÅŸunları kaydetti:

"Almanya ve Avrupa açısından idam cezalarıyla ilgili sorununu anlayabiliyorum. Ancak  (Mursi'ye verilen idam cezası) kararın mahkemenin birinci aÅŸamasında verildiÄŸini vurgulamak istiyorum. Yani daha üst mahkemeler var. Bu konuda ne yapabileceÄŸimi söylemek istemiyorum. Sürecin devam etmesine izin verelim. Ne olacağını zamanı geldiÄŸinde göreceÄŸiz"  diye konuÅŸtu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.