Sosyal Medya

Dünya

ABD: Esad-IŞİD işbirliği araştırılıyor

ABD, Esad rejiminin IŞİD'e koridor açtığı yönündeki iddialarla ilgili olarak belirsizlik olduğunu, konunun araştırıldığını açıkladı



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Esad rejimi güçlerinin Suriye’deki bazı yerlerde IŞİD’in yararına olacak ÅŸekilde hareket ederken, bazı noktalarda ise örgüte karşı hava saldırısı düzenlediÄŸi yönünde haberler bulunduÄŸunu belirterek, "Dolayısıyla ÅŸu anda karşımızda belirsiz bir tablo var" dedi. 

Earnest’a, günlük basın toplantısında, “Esad rejimi IŞİD’e destek veriyorsa ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın bunun sonuçları olması gerektiÄŸini düÅŸünüp düÅŸünmediÄŸine” yönelik soru yöneltildi.

Sözcü Earnest, "Esad rejimi güçlerinin, Suriye’deki bazı yerlerde IŞİD’in yararına olacak ÅŸekilde hareket ettiÄŸine yönelik haberleri gördük. Aynı zamanda, rejimin bazı noktalarda örgüte karşı hava saldırısı yaptığına dair bilgiler de var. Dolayısıyla ÅŸu anda karşımızda belirsiz bir tablo bulunuyor" ifadesini kullandı. 

Suriye’de Esad rejiminin baÅŸarısız liderliÄŸinin, daha geniÅŸ anlamda da aşırılık yanlılarının ülkede ilerlemesini saÄŸladığına iÅŸaret eden Earnest, "Bu nedenle ABD’nin politikası, Suriye Devlet BaÅŸkanı Esad’ın iktidarı bırakması ve Suriye halkının isteklerini yansıtan bir liderliÄŸin ortaya çıkabilmesi için siyasi dönüÅŸüme izin vermesi gerektiÄŸi yönünde olmaya devam ediyor. Bu, ülkedeki ÅŸiddeti sona erdirmenin de tek yolu” diye konuÅŸtu.

Earnest, “Esad’ın sürpriz biçimde bugün iktidardan ayrıldığını açıklaması halinde bile dönüÅŸümün uzun bir yol anlamına geldiÄŸini ama bu yolda Esad’ın gitmesinin iyi bir baÅŸlangıç olacağını” söyledi.

HARF: Ä°DDÄ°ALAR ARAÅžTIRILIYOR

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, dünkü açıklamalarına ekleyeceÄŸi yeni bir durumun olmadığını, bu bilgileri Suriye’deki muhaliflerden elde ettiklerini ve iddiaların güvenilirliliÄŸini araÅŸtırdıklarını bildirdi.

Dünkü basın toplantısında Harf, "Rejimin, IŞİD’in Halep’teki ilerlemesini desteklemek için hava saldırılarında bulunduÄŸuna yönelik haberler var. Rejim, kamuoyunda IŞİD ile mücadele ettiÄŸine yönelik açıklamalarının aksine uzun zamandır örgütün bulunduÄŸu hatlardan kaçınıyor. Bu son haberler, Esad’ın, hem güçlerini IŞİD’in Suriye’deki güvenli alanlarını kurutmak için kullanmak istemediÄŸini hem de kendi çıkarları için örgütün pozisyonunu artırmaya çalıştığını gösteriyor” demiÅŸti.

Öte yandan Harf, “Åžam’ı korumak için 7 bin Ä°ranlı savaÅŸçının baÅŸkente vardığına yönelik” haberlerin sorulması üzerine, “Bunları gördük ama teyit edemem. Ama Esad rejiminin Ä°ran’dan destek aldığını biliyoruz” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.