Sosyal Medya

Sağlık

Ağrıyı ölçebilen yazılım geliştirildi

ABD'li bilim insanları ağrıyı ölçebilen yazılım geliştirdi. Yazılımın özellikle 5 yaş altındaki ağrıyı ifade edemeyen çocuklar ile doktor ve hemşirelere kolaylık sağlayacağı belirtiliyor.



California Üniversitesi'nden bilim insanları, 50 çocuÄŸun ameliyat videosunu kullanarak kaÅŸ, göz kapakları ve burun çevresindeki kırışıklıklar baÅŸta olmak üzere yüzdeki 46 ayrı noktayı inceledi. Yazılım sayesinde çocukların hissettiÄŸi aÄŸrı 0-10 ölçeÄŸinde deÄŸerlendirildi.

Bilim insanları yazılımın yüz hareketleri verilerini "aÄŸrı ölçeÄŸine" yansıttığını ve bunu hastanın, yakınlarının ya da hemÅŸirenin verdiÄŸi bilgilerle karşılaÅŸtırdığını açıkladı. AraÅŸtırmaya imza atanlardan Jeannie Huang, 5 yaşın altındaki çocukların aÄŸrılarını ifade edemediÄŸine ve her kiÅŸinin aÄŸrı eÅŸiÄŸinin farklı olduÄŸuna dikkati çekerek yazılımın doktor ve hemÅŸirelere büyük kolaylık saÄŸlayabileceÄŸini kaydetti.

Ancak Huang, yazılımın hastanelerde kullanılmaya baÅŸlamasından önce daha ayrıntılı araÅŸtırmaların yapılmasının gerektiÄŸine vurgu yaptı. Hastanelerde kullanılması halinde bu yazılım çocukların yanı sıra engelliler ya da aÄŸrının derecesini ifade edemeyen hastaların uygun tedaviyi görmesini saÄŸlayabilecek. AraÅŸtırmanın sonuçları "Pediatrics" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.