Sosyal Medya

Makale

Yeryüzü bir mescit ise...

Sandık başına gitmeye sayılı günlerin kaldığı ÅŸu günlerde bütün partilerin profillerini dindarlık üzerinden güncelliyor olması dikkatinizi çekiyor muhakkak. Peki bu durum bize ÅŸaşırtıcı geliyor mu? 

Hayır!
Dindarlık ile dincilik arasındaki fark üzerinde yeterince durmadığımız sürece, her seçim atmosferinde partiler arası “en dindar benim partim” söylemi üzerinden bir seçim müsabakası izlemeye devam edeceÄŸiz.
Dindar, dinî emir ve yasaklara riayet eden kiÅŸidir. Dini metalaÅŸtırarak alıp satan kiÅŸi ise dindar deÄŸil, dincidir. 
Bireyler dindar olabilir. Ama tüzel kiÅŸiliklerin dindarlığından bahsetmek söz konusu olamaz.
Partiler ancak dine hizmet ediÅŸleri üzerinden yaklaÅŸabilirler dindarlara.
KiÅŸilerin dindarlığının bir ölçüsü var mıdır?
Dindar kiÅŸileri giyim kuÅŸamları ile mi tanırız yoksa kullandığı kelimeler, kurdukları cümleler ile mi?
Dindar bir ÅŸahsiyeti kullandığı kelimeler üzerinden tartacak basiretimiz olsa idi, dinci profil bu kadar kolay yayılıp geniÅŸleyebilir miydi?

Sabahtan akşama kıyafetimizi değiştirebiliriz, peki ahlakımızı değiştirebilir miyiz?
Dünyanın dört bir yanında müminler zor durumda. Arakanlı Müslümanlar mesela... Sığınmak istedikleri kapılardan kovulup, denizin ortasında açlıktan ölüyorlar. 
Bu ölüm karşısında duyduÄŸumuz sorumluluk ve acıda gizli deÄŸilse dini ve ahlaki bütünlüÄŸümüz, baÅŸka hangi konuda kendisini aÅŸikar kılabilir ki!

Diyeceksiniz ki denizin ortasında modern, özgür dünyanın gözü önünde ölüme terk edilmiÅŸ Arakanlı Müslümanlara deÄŸil de sinemizdeki Suriyeli Müslümanlara dair ne söyleyeceksin?
Seçim propagandası olarak Suriyeliler üzerinden cümle kurulmasını son derece tehlikeli bulduÄŸumu söyleyeceÄŸim elbet.
Sayın Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun seçim vaadi olarak Türkiye'de bulunan Suriyelileri ülkelerine göndereceÄŸinin teminatını vermesi kamuoyunda pek tartışılmadı. Yeteri kadar ilgi görmedi.

Oysa mesele mühimdir. Bu vaat liderin sosyal olaylara bakışını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.
Söylenen söz sonradan tevil edilmeye çalışıldı: Suriye'de savaşı bitireceÄŸim sizi ülkenize göndereceÄŸim falan filan.
Sonradan tevil edilen hali de facia. Demek ki Ana Muhalefet Partisi baÅŸkanı sayın KılıçdaroÄŸlu ya iç savaşın boyutlarından haberdar deÄŸil ya da kendi gücünün sınırlarından.

Öylesine seçim vadi olarak söylenmiÅŸ sözü niye merkeze alıyorum?
Çünkü Suriyeliler ya da dünyanın baÅŸka bir yerindeki göçmenlerle ilgili olarak öylesine söylenivermiÅŸ bir sözü görmezlikten gelme, geçiÅŸtirme lüksümüz yok.

Dünyanın dört bir tarafında iç savaÅŸ ya da etnik ayrımcılık, mezhepsel gerginlik, kıtlık gibi farklı nedenlerden binlerce insanın evini ocağını bırakıp küresel köyde başının sokacak bir yer arıyor.
KomÅŸumuz Suriye'nin asla bu noktaya gelmesini istemezdik. Öyle oldu, böyle oldu, küresel oyun kurucular Irak'tan sonra Suriye'yi bataklığa çevirdi. Suriye krizi devam ederken Yemen gerilimi çıktı. Mısır 'da diktatör Sisi, Batı'nın desteÄŸi ile, kırk yıl aradan sonra halkın oyu ile cumhurbaÅŸkanı seçilmiÅŸ olan Mursi'yi önce zindana attı, ardından idam edilmesi için bütün imkanlarını seferber etti. 

Dünyanın dört bir tarafında Müslümanlar zor durumda.
Dünyanın kaynakları doÄŸru dağıtıldığında, dünya cennet olabilecek verimlilikte. Muktedirlerin kara vicdanı ile bütün bu imkanlara raÄŸmen bir kiÅŸiye bin, bin kiÅŸiye bir pay olarak dağıtılan nimetler yüzünden lüks ve fakirlik aynı anda artmaya devam ediyor.
Lüks ve fakirliÄŸin en keskin çizgilerinin Ä°slam dünyasında seyrediyor olması gerçeÄŸi ile yüzleÅŸmek zorundayız.
Dünyanın kaynaklarının doÄŸru dağıtılması için bugünden yarına bir ÅŸey yapacak gücümüzün olmadığının farkındayım elbet.
Ama ülkemizdeki Suriyeliler için hem bireysel hem de kamusal kaynakları doÄŸru kullanmak zorundayız.

Suriyeliler sadece sokakta gördüÄŸümüz dilencilerden ibaret deÄŸil. Dilenen Suriyelilerin bir kısmının ülkelerinde de dilenci olduÄŸu biliniyor. Esas meselemiz orta sınıf Suriyelilerin Türkiye'de kalmasını saÄŸlamak. 
Suriyelilere dair yaptığımız haberlerin dilini gözden geçirmez isek orta sınıf Suriyelilerin Türkiye'yi terk etmesi sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağız.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.