Sosyal Medya

Makale

U dönüşü safsataları

Olan bitenin perde gerisini bilmeden yaptığınız deÄŸerlendirmeler sadece sizin o olaydaki pozisyonunuzun göstergesi olur. 

Bu gerçek en net ÅŸekilde, OrtadoÄŸu’da yaÅŸanan geliÅŸmelerde Hükümetin performansına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde gözleniyor.

Hükümet yere kapaklansın, burnu sürtülsün, baÅŸarısızlığa uÄŸrasın pozisyonu, bir kesimi her ÅŸeyi bu çerçeveden görmeye yöneltiyor.

Mesela, son günlerin en baÅŸat yorumu “U DönüÅŸü” etrafında dolaşıyor.

Ne olmuÅŸ,  Obama ErdoÄŸan’ı aramış ve ondan sonra Hükümet Kobani konusunda U dönüÅŸü yapmak zorunda kalmış.

Obama ile ErdoÄŸan’ın hangi tonda ne konuÅŸtuÄŸunu bilmiyorsunuz, Kobani üzerinde nasıl bir gelecek planlaması yapıldığını bilmiyorsunuz, Türkiye’nin neye hangi ÅŸartlarla olabilir ya da olmaz ÅŸeklinde baktığını bilmiyorsunuz, Suriye’nin, Irak’ın, bölgedeki Kürt varlığının  geleceÄŸine yönelik müzakereleri bilmiyorsunuz, Ä°ran’ın - Rusya’nın  hesaplarıyla ilgili deÄŸerlendirmeleri, bölgenin Sünni - Åžii varlığının hangi politik - stratejik denklemde deÄŸerlendirildiÄŸini bilmiyorsunuz.  Amerika’nın OrtadoÄŸu projeksiyonunda Türkiye’yi ve baÅŸka ülkeleri nereye yerleÅŸtirdiÄŸini, bunun güncel boyutunu bilmiyorsunuz.

Ama net bir pozisyonunuz var:: ErdoÄŸan’ın, DavudoÄŸlu’nun, Ak Parti hükümetlerinin OrtadoÄŸu politikalarının yere kapaklanması talebi.

Bu talebinizin, Amerika’da, Avrupa’da, belki Suriye’de, Tahran’da, belki Riyad’da Körfez’de, Kahire’de destekçileri de bulunabiliyor.

Ondan sonra gelsin al gülüm - ver gülüm yorumları.

OrtadoÄŸu, yani Türkiye’nin en merkezinde bulunduÄŸu coÄŸrafya, yüz yıllık parantezin yeniden kurgulandığı bir dönemi yaşıyor.

Bu kurgulanma nasıl olsun?

Türkiye bu kurgulanma sürecinde tayin edici bir role sahip olsun mu?

Türkiye’nin bölge ülkeleri ile iliÅŸkileri nasıl olsun?

Bölgeye iliÅŸkin çıkarları bulunan küresel güç odaklarıyla iliÅŸkilerin çerçevesi ne olsun?

Türkiye bu iliÅŸkileri bir güce sırtını dayayarak mı sürdürsün, bir güçle mutlak uyum içinde mi yürütsün, bir güce eklemlenerek mi yürütsün, yoksa kendini özne konumuna getirerek, her güç odağı ile özgün iliÅŸkiler geliÅŸtirerek mi yürütsün?

Türkiye, bu süreçte kendi iç problemlerini nasıl halletsin? Ä°ç problemlerin coÄŸrafyanın bütününe iliÅŸkin boyutlarını hangi ahenk içinde ÅŸekillendirsin?

Türkiye’nin bölgeye iliÅŸkin tavırlarında Ä°slami aidiyet nasıl bir fonksiyon icra etsin?

Türkiye’nin tercihleri karşısında küresel odaklardan, bölgesel aidiyetlerden ve güçlerden nasıl tepkiler - destekler gelir ve Türkiye bunları nasıl tolere edebilir?

Çok canlı, hareketli bir süreç yaÅŸanıyor.

Anı anına binlerce durum değerlendirmesi yapmak gerekiyor, binlerce karar vermek gerekiyor.

En konforlu iş, bir yere konuşlanıp oradan ahkam kesmek.

Herhangi bir sorumluluk kaygısı taşımadan.

Nasıl olsa sırtınızda yumurta küfesi yok, rahatlığıyla...

Böyle davranma lüksünü herkes kullanabilir, ama keÅŸke o konuÅŸlandığınız yer, Hükümeti vurma hesabının Türkiye’yi vurma hesabına dönüÅŸmediÄŸi bir pozisyon olsa...

Bakıyorum, adamın pozisyonu, Obama’nın ErdoÄŸan’ı azarlaması arzusu ile yanıp tutuÅŸuyor. Obama ErdoÄŸan’a bir çift laf etse de, onun Türkiye’deki yenilmiÅŸliÄŸini tolere etse.

Avrupa’dan ÅŸu veya bu ülke, ÅŸu veya bu lider, DavudoÄŸlu’nu maceracılıkla suçlasa da, onun içerde DavudoÄŸlu’nu dövememekten kaynaklanan karın ÅŸiÅŸliÄŸi inse.

Åžöyle düÅŸünüyorum, iyi ki ErdoÄŸan’da, DavudoÄŸlu’nda Türkiye’nin onurunun beslediÄŸi bir özgüven var.

ErdoÄŸan ya da DavudoÄŸlu, bu çevrelerin ruhunu bürüyen aÅŸağılık duygusu ile hareket etseydi, o zaman görülürdü Türkiye’nin nasıl burnunun sürtüldüÄŸü ve bölgede, bazan Amerika, bazan baÅŸka güç odaklarının peÅŸinde savrulduÄŸu...

Amerika ile iÅŸler tıkır tıkır yürümüyor olabilir, ama onun da sebebi, bölgede Amerikan politikalarının mutlak doÄŸru  ve Türkiye’nin uyumsuz olması deÄŸil, Türkiye’nin, Amerika’nın kendi çıkarları istikametinde yürüttüÄŸü ve çoÄŸu zaman bataÄŸa saplanan politikalarından farklı duruÅŸ sergilemesidir.

Ne yani Türkiye Irak’ta bin kere tornistan eden Amerika’ya mı eklemlenmeliydi, Mısır’da darbeci olmalı, Suriye’de Esed zulmüne göz yummalı, Filistin’de Ä°srail vahÅŸetine onay mı vermeliydi?

Ben asıl Amerika’nın ErdoÄŸan’ın - DavudoÄŸlu’nun OrtadoÄŸu okumalarına büyük ihtiyacı olduÄŸunu düÅŸünüyorum.

Bizdeki aÅŸaÄŸgılık duygusuyla muallel politikacı ve sözümona kanaat önderlerine raÄŸmen.

STAR HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.