Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye neden hedefte?

Türkiye'nin odağında olduğu 21. yüzyılın ilk büyük küresel savaşının içinden geçiyoruz. 15 Temmuz bu savaşta Türkiye'yi iç savaşa sürükleme ve küçültme darbesiydi.



Mahmut Övür - STAR

Türkiye'nin odağında olduÄŸu 21. yüzyılın ilk büyük küresel savaşının içinden geçiyoruz. 15 Temmuz bu savaÅŸta Türkiye'yi iç savaÅŸa sürükleme ve küçültme darbesiydi.
DoÄŸrusu küresel süreçler üzerine kafa yoranlar, Türkiye'ye yönelik böyle bir savaşın bu kadar erken baÅŸlamasını beklemiyordu. Bunun nedeni de hiç kuÅŸkusuz CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Ã¶ncülüğündeki Türkiye'nin yükseliÅŸi ve küresel güçleri rahatsız eden yeni siyasetiydi.
Bu duruÅŸ, özellikle 2013'ten sonra küresel güç odaklarını öyle kızdırdı ki, içeriden ve dışarıdan akla hayale gelmeyen saldırılar baÅŸladı. Birileri "Türkiye'nin dünya ekonomisinekatkısı nedir ki küresel güç odakları savaÅŸ açsın" diyebilir ama bu doÄŸru deÄŸil. Çünkü Türkiye'nin tarihsel derinliÄŸi, Ä°slam coÄŸrafyasını ve bölgesini etkileme gücü biliniyor. Kimse de bunu hafife almıyor.
Åžimdi tam da 7 yıl önce kaleme alınan bir kitabı hatırlamakta yarar var. Kitabın yazarı, 15 Temmuz darbe gecesi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın uçağının rotasını veren ve gölge CIAolarak bilinen Stratfor'un kurucusu George Friedman...
Friedman 2009'da yazdığı "Gelecek 100 Yıl, 21. Yüzyıl İçin Öngörüler" adlı kitabında Türkiye'yi de deÄŸerlendiriyor. 2020'ye kadar Kafkasya'da Rusya-ABD arasında kriz olacağı tespitini yapan Friedman, Rusya'nın çöküşe geçeceÄŸini, Türkiye'nin ise o tarihe kadar bölgesinde etkili olacağını bu süreçte de ABD'nin Türkiye'ye destek olacağını yazıyor.
Peki, sonra ne olacak? İşte o sorunun cevabı, bugünkü çatışmanın öne alındığını gösteriyor:
"ABD bölgesel hegemonyalardan korkmaktadır. ABD yalnızca bölgesel rakipleri deÄŸil, küresel rakipleri de istemez. ABD bir dönem sonra Türkiye'ye bu açıdan bakmaya baÅŸlayacaktır. 2020'li yıllarda ABD-Türkiye iliÅŸkileri gitgide artan ÅŸekilde huzursuzluk yaratıcı bir boyuta dönüşecektir.
2030'lu yıllarda ABD, Türkiye'yi bölgesel çıkarları için bir tehdit olarak görecektir. Sonuç olarak ABD, potansiyel Ä°slam devleti olarak gördüğü Türkiye'ye karşı tavır içinde olacaktır. Bu dönemden sonra ABD, Türkiye'nin gücüne karşı Ã¶nlem politikaları yürütecektir." 
Bu tespitler, sadece gölge CIA denilen kuruluÅŸun raporlarında, kitaplarında kalmadı,küresel güç odaklarınca 40 yıl önce temelleri atılan FETÖ yoluyla kanlı bir senaryo olarakhayata geçirildi. Ama kurÅŸunlara, bombalara ve tanklara meydan okuyan milyonlar baÅŸarmalarına izin vermedi.
Şimdi merak edilen soru, bundan sonra ne olacağı... Küresel güçler kuşatmaya devam mı edecek yoksa "artık yeter, yenemedik" deyip anlaşma yoluna mı gidecek?
Birinci seçenek ağır bastığı için CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan meydanlarda demokrasi nöbetinin sürmesini istiyor. Ä°ÅŸin uzmanları da biçimi ne olursa olsun tehlikenin geçmediÄŸi görüşünde.
ÖrneÄŸin eski FBI çevirmeni Sibel Edmonds, Ä°ncirlik ve NATO üslerindeki nükleer silahların DAEÅž'e verileceÄŸi gibi ucube bir gerekçeyle yeni bir darbe giriÅŸiminden söz ediyor. Åžunu söyleyenler de var; ekonomi üzerinden son bir darbe denemesi yapabilirler. Ne planı yaparlarsa yapsınlar, artık karşılarında iÅŸgale karşı bütünleÅŸerek 15 Temmuz'da demokrasi destanı yazan bir Türkiye halkı var. Ama ÅŸu gerçeÄŸi de unutmayalım, Türkiye, sadece kendi geleceÄŸi için deÄŸil dünyada "adalet ve merhametin sesi" olarak farklı bir misyon üstlenmiÅŸ durumda.
Bu yüzden yakamızı kolay bırakmayacaklar. Bunu bilelim ve geleceğe bir maraton koşucusu gibi hazırlanalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.