Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye'de ortadirek çöküyor

Türkiye'de orta sınıfta yer alan yetişkin sayısı sürekli azalırken serveti 10 bin doların altında olan yetişkinlerin oranı yüzde 75,3’e çıktı



Türkiye’de Serveti 10 bin dolar-100 bin dolar arası olan yetiÅŸkinlerin oranı, 2013'de yüzde 30,3 iken 2014'te yüzde 22,8’e geriledi. Serveti 10 bin doların altında olan yetiÅŸkinlerin oranı yüzde 75,3’e çıktı.

Credit Suisse'in geçen hafta yayınladığı Küresel Servet Raporu'nda Türkiye ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Türkiye’deki yetiÅŸkin sayısının 52,1 milyon olarak hesaplandığı raporda ülkedeki servetin yüzde 77.7’sinin en zengin yüzde 10’un elinde bulunduÄŸu kaydedildi. Bu veriyle Türkiye “çok yüksek eÅŸitsizliÄŸe sahip” ülkeler kategorisinde yer adı. Bu oran, 2000 yılında yüzde 66,7; 2007'de ise yüzde 70,2 olarak açıklanmıştı.

Raporda küresel servetin büyüklüÄŸünün son 14 yılda 2 kat artarak 263 trilyon dolara ulaÅŸtığı belirtiliyor. Dünyanın en zengin yüzde 1'lik bölümü ise tek başına küresel varlığın yaklaşık yarısını elinde bulunduruyor.

Raporun Türkiye ile ilgili kısımlarında ortadirek olarak anılan orta sınıfın eridiÄŸi ve zengin sınıfın malvarlığını arttırırken yoksul kesimin ise sürekli arttığı dikkat çekiyor.

Raporu bugün köÅŸesinde deÄŸerlendiren Hürriyet yazarı UÄŸur Gürses, orta sınıfın erimesinin ülÅŸkenin ekonomik büyümesini de düÅŸüreceÄŸini söyledi.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.