Sosyal Medya

Makale

Tören adabı ve vardiya usulü kriz...

I-TBMM'nin seçtiÄŸi son CumhurbaÅŸkanı Sayın Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin seçtiÄŸi ilk CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan'a görevi teslim ettiÄŸi tören ile ilgili olarak söylenecek çok husus var, lakin törenlerin tarihi ve tören sosyolojisi üzerine yazarak sizi sıkmak istemem.

Gün boyu ekran karşısında dualarla oturup CumhurbaÅŸkanlığı devir teslim törenini izlemiÅŸ 'Hacı nine ve hacı dede' nin ÅŸu ifadesi esasında hepimizin hislerine tercüman: 'Liderler için yorucu, amma ki Türkiye için çok öÄŸretici bir gün idi.'

Türkiye için niçin 'öÄŸretici' bir gün idi?

Anadolu geleneÄŸinde, ahi kültüründen gelen bir anlayış ile hayatın her safhası tören üzere idrak edilir. Yola çıkmak, yol arkadaşı seçmek çok önemlidir ve iÅŸlerin baÅŸlangıcı daima tören ile gerçekleÅŸtirilir.

Törenler ortak zamanı ve ortak mekanı idrak ettirmesi ile çok yüksek sembolik deÄŸere sahiptir.

Törenler dosta ve düÅŸmana, uzaktaki ve yakındakine 'biz böyleyiz heyecanımız kavi, yoldaÅŸlığımız muhkem, organizasyonumuz mükemmeldir' mesajı verir.

Hatırlayınız, ABD'nin ilk siyahi BaÅŸkanı olarak seçimleri kazanan Obama için 2009'da Beyaz Saray'da yapılan tören bütün dünyada milyonlarca insan tarafından soluksuz izlenmiÅŸti. ABD'nin 44.BaÅŸkanı bizde de ilgi odağı olmuÅŸ, bazı kanallar töreni üç saat kesintisiz vermiÅŸti. Necip halkımız, Obama'ya gösterilen ekran hassasiyetini kendi dilince paylaÅŸmış, mesela Van'da bazı vatandaÅŸlar Obama için kurban kesmiÅŸti.

10.CumhurbaÅŸkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer 28 AÄŸustos 2007'de devir teslim törenini kapalı kapılar ardında yasak bir ÅŸey yapıyormuÅŸçasına gizli saklı yapmış, Türkiye'den tören heyecanını esirgemiÅŸti. YaÅŸanmamış heyecan Obama'nın töreni üzerinden ikmal edildi adeta.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.