Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'den kaçan Ermeni kardeşlere Türkiye kucak açtı

Suriye'nin Keseb kasabasındaki çatışmalar nedeniyle evlerinde mahsur kalan ve muhalifler tarafından kurtarılarak Türkiye'ye getirilen yaşlı Ermeni kardeşlere Türkiye kucak açtı.



Esed rejimine baÄŸlı birlikler ile muhalifler arasındaki çatışmaların ardından muhaliflerin eline geçen Keseb kasabasında yaÅŸayan Sırpuhi Titizyan (80) ve Satenik Titizyan (82) adlı iki Ermeni kız kardeÅŸ, terk edilen kasabada mahsur kaldıkları evlerinde bulundu. Titizyan kardeÅŸler, kendi istekleriyle muhalifleri tarafından Türkiye'ye getirildi.

Yayladağı ilçesi sınırında Kaymakam Turan Yılmaz tarafından alınarak öÄŸretmenevinde saÄŸlık kontrolünden geçirilen Ermeni kardeÅŸler, yemek ikram edildikten sonra SamandaÄŸ ilçesinde Ermeni vatandaÅŸların yaÅŸadığı Vakıflı Mahallesi'ne getirilerek buradaki pansiyona yerleÅŸtirildi.

Sırpuhi Titizyan, tercüman aracılığıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce eÅŸinin hayatını kaybetmesinin ardından Keseb'te komÅŸusu olan ve yalnız yaÅŸayan ablası ile yaÅŸamaya baÅŸladıklarını belirtti.

Kasabada çatışmaların baÅŸladığı güne kadar çok güzel günler geçirdiklerini ifade eden Titizyan, geçimlerini yetiÅŸtirdikleri bazı ürünleri satarak saÄŸlamaya çalıştıklarını anlattı.

"Bizi kimse almaya gelmedi"

Suriye'de 11 yıl önce Halep'e gelin gönderdiÄŸi kızı ve ablasından baÅŸka kimselerinin olmadığını ifade eden Titizyan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Keseb'te çatışmalar baÅŸlayana kadar Halep'te olan kızımla sürekli telefonla görüÅŸüyordum. Hatta çatışmaların ilk baÅŸladığı gün de kızımla görüÅŸtüm. Kendisine patlama seslerinin geldiÄŸini söyledim. O da 'anne korkma o sesler uzaktan geliyordur' dedi. Ertesi gün kızıma ulaÅŸmaya çalıştım fakat çatışma nedeniyle telefon telleri kopmuÅŸtu. Çatışmaların baÅŸladığı ilk gün, komÅŸularım Lazkiye'ye doÄŸru kaçacaklarını söyledi.
Biz de onlarla geleceÄŸimizi söyledik ama bizi kimse almaya gelmedi. Zaten yürümekte zorluk yaÅŸadığımız için evden dışarı çıkamadık. Dışarıda ne olup bittiÄŸini anlamıyorduk. YaÅŸlı olduÄŸumuz için ayda birkaç kez mutfak malzemelerimizi toplu olarak alırdık. Çatışmaların baÅŸlamasından birkaç gün önce un, buÄŸday, makarna gibi malzeme almıştım, günlerdir bunları yedik ama sonra yiyeceklerimiz tükendi."

"Muhalifler yemek verdi"

Yiyeceklerinin bitmesinin ardından çatışmalar nedeniyle iki gün dışarı çıkamadıklarını ve aç kaldıklarını belirten Titizyan, muhaliflerin kendilerine yardımcı olduÄŸunu kaydetti.

Evlerine yaklaşık 10 kiÅŸilik muhalif grubun geldiÄŸini aktaran Titizyan, "Bir sabah evimize muhalif olduklarını öÄŸrendiÄŸim yaklaşık 10 kiÅŸi geldi. Önce çok korktuk. Bize korkmamamızı söyleyerek, ihtiyaçlarımızı sordular. Bizde aç olduÄŸumuzu söyledik. Muhalifler bize ekmek, peynir ve zeytin gibi yiyecek birÅŸey getirdiler. Bize çok iyi davrandılar'' dedi.

Kendilerine yardımcı olan muhaliflere Lazkiye'ye gitmek istediklerini söylediklerini ancak yolun güvenli olmaması nedeniyle muhaliflerin bunu kabul etmediÄŸini ifade eden Titizyan, bunun üzerine Türkiye'ye gelmek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'de kendilerine çok iyi davranıldığını, Vakıflı Mahallesi'ndeki soydaÅŸlarıyla bir araya gelmenin mutluluÄŸunu yaÅŸadıklarını söyleyen Titizyan, Beyrut'ta olan ablası ve yakınlarının yanına gitmek istediklerini bildirdi.

Satenik Titizyan da kendilerine çok iyi bakıldığını belirterek, dünyaya barış gelmesi ve Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesi için Allah'a dua ettiÄŸini kaydetti.

Vakıflı Mahallesi Ermeni Cemaati BaÅŸkanı Cem Çapar ise Keseb'te yaÅŸayan Ermeni halkın çatışmaların yoÄŸunlaÅŸmasıyla evlerini boÅŸalttığını ve Lazkiye'ye doÄŸru kaçtıklarını aktardı.

Türkiye'ye getirilen iki soydaÅŸlarına sahip çıktıklarını, mahallede bulunan pansiyona yerleÅŸtirdiklerini ve her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Çapar, ÅŸunları söyledi:

''Her ne kadar burada iyi ve rahat olsalar da akrabalarının, komÅŸularının yanındaymış gibi olmaz. Suriye'de, Sünnilere yönelik katliamda da aynı hisleri yaÅŸadık ve sesimizi çıkardık. Bu savaşın bitmesini, bu insanların acı çekmemesini ve ölmemesini diledik. Ä°nsanlardan bunu durdurmaları için ellerinden geleni yapmalarını istedik. Yine Suriye'de yapılan Alevi katliamına karşı da aynı sesi ve hissiyatı yaÅŸadık. Åžimdi Ermeniler acı çekiyor. Ermeniler evlerini yurtlarını boÅŸaltıyor. Bununda aynı hissiyatını yaşıyoruz. Oradaki savaşın bir an önce bitmesini, insanların huzura ve barışa kavuÅŸmasını istiyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.