Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de iç savaşın nedeni 'küresel ısınma' imiş!

Suriye'deki iç savaşın sadece siyasi nedenlerle çıkmadığı, bölgeyi etkileyen kuraklığın da etkili olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre iklim değişiklikleri Ürdün ve Lübnan'ı da etkileyecek.



Suriye'deki iç savaşın sadece siyasi gerekçelerle çıkmadığı, bölgeyi de etkileyen Suriye krizini baÅŸlatan nedenler arasında ülkede etkili olan kuraklık ve kıtlığın anahtar bir rol oynadığı savunuluyor. Bazı araÅŸtırmalara göre, kuraklığın özellikle Lübnan ve Ürdün gibi DoÄŸu Akdeniz ülkelerini tehdit ettiÄŸi ve bu kuraklığın siyasi sonuçları olacağı öne sürülüyor. 

New York'ta bulunan Kolumbiya Üniversitesi'nde görev yapan AraÅŸtırmacı Profesör Richard Seager öncülüÄŸünde çalışan bir ekip iç karışıklıklar ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi iliÅŸkisini konu eden bir araÅŸtırma yaptı ve bu araÅŸtırmanın raporunu yayınladı. Buna göre, uzmanlar uzun zamandan bu yana iklim deÄŸiÅŸikliklerinin birçok karışıklığın kaynağı olduÄŸunu dile getiriyorlar. Yükselen sıcaklıkların tarımı vurduÄŸu, bunun da zaten istikrarsız olan rejimlerdeki gerginlikleri tırmandırdığı ifade ediliyor. 

SURÄ°YE Ä°Ç SAVAÅžI Ä°KLÄ°M DEĞİŞİKLİĞİNE BAÄžLANAN Ä°LK SAVAÅž

Ancak bilimadamlarına göre Suriye iç savaşı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlanan ilk savaÅŸ oldu. AraÅŸtırmacılara göre, küresel ısınmayla birlikte bölgedeki kuraklık arttı, bu bölgenin tarımını yok olma noktasına getirdi. Tarımdan geçimini saÄŸlayamayan halk bir çıkış arayışına girdi ve kentlere akın etti. Açlık ve kıtlığın yoÄŸun olduÄŸu Suriye kentlerine tarımla uÄŸraÅŸan insanların da gelmesiyle birlikte gerilim tırmandı ve bir devrim kalkışmasıyla patlak verdi. 

Uzmanlar Suriye'de isyanın patlak vermesine neden olan diÄŸer faktörleri de hesaba kattıklarını ancak kuraklığın ve artan kıtlığın bu sebeplerle birleÅŸerek iç savaÅŸa bir kapı açtığını savunuyor. 

AraÅŸtırmayla ilgili konuÅŸan Prof. Seager, "Bu korkunç bir durum ve bence sadece baÅŸlangıç. Bu içerisinde bulunduÄŸumuz yüzyıl boyunca devam edecek bir süreç. Bununla nasıl baÅŸ edileceÄŸini bilmiyorum. Türkiye, Lübnan, Ä°srail, Ürdün, Irak ve Afganistan da risk altında. Bölgedeki kuraklık seyri ve siyasi çekiÅŸmeler bunu gösteriyor. Ä°srail diÄŸerlerine göre daha iyi durumda, ekonomik sıkıntısı yok, istikrarlı ve tükettiÄŸi gıdanın büyük bölümünü ithalat yoluyla elde ediyor. Kuraklık diÄŸer taraftan Somali ve Sudan gibi DoÄŸu Afrika ülkelerini ve Orta Amerika ülkelerini, özellikle de Meksika'yı tehdit ediyor. Bu bölgeler de benzer ÅŸekilde suç oranının yüksek olduÄŸu, tarıma bağımlı ve iç istikrardan uzak bölgeler." ifadelerini kullandı. 

SURÄ°YE'DE Ä°SYAN DÖRT YILLIK KURAKLIÄžIN ARDINDAN BAÅžLADI

Suriye'de bugün iç savaÅŸ halini alan isyan 2011 yılının ilkbaharında baÅŸladı. Suriye iç savaşından dolayı en az 200 bin kiÅŸi hayatını kaybederken milyonlarca Suriyeli de ülkesinden ayrılarak göçmen olmak zorunda kaldı. 

Suriye'de baÅŸlayan iç isyan ülkeyi etkisi altına alan dört yıllık kuraklığın hemen ardından baÅŸlamıştı. Suriye'de 2006 ile 2010 yılları arasında büyük bir kuraklık yaÅŸanmış ve köy nüfusunun önemli bir bölümü kentlere göç etmiÅŸti. 

AraÅŸtırma kapsamında kendisiyle konuÅŸulan Fatin isimli Suriyeli kadın bir çiftçi, ülkedeki karışıklığın kuraklıkla alakası olup olmadığı sorusuna, "Kesinlikle. Kuraklık ve iÅŸsizlik insanları devrim yapmaya iten en önemli sebeplerdi. Kuraklık baÅŸladığında ancak iki yıl idare edebildik ve kuraklığa dayanabildik. Sonra ise artık yeter dedik." ÅŸeklinde cevap veriyor. 

KÜRESEL ISINMA VE HIZLI NÜFUS ARTIÅžI

Bilimsel araÅŸtırmalardan elde edilen rakamlara göre, küresel ısınma sonucu Suriye 1900'lü yılların başından bu yana 1 ila 1,2 santigrat derece ısındı. Bununla birlikte Suriye'ye düÅŸen yıllık yağış oranı da yüzde 10 civarında azaldı. 

1950'li yıllarda 4 milyon olan Suriye nüfusu ÅŸimdi 22 milyona dayandı. Suriye'yi yıllardan bu yana yöneten Esad ailesi ise, pamuk gibi fazla su kullanılarak üretilen tarım ürünlerinin ihracatını teÅŸvik etmesi ve yasadışı sondaj faaliyetlerinin su kaynaklarını kurutması sonucu Suriye'nin kuraklığa karşı daha savunmasız hale geldiÄŸi ifade ediliyor. Bunların sonucu olarak, Suriye ekonomisinin dörtte birini oluÅŸturan tarım gelirleri üçte bir oranında azaldı ve fakirlik arttı. 

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.