Sosyal Medya

Makale

Söylemin sosyal maliyeti

Dış politikada ulusal çıkarlar, hedefler söz konusu olduÄŸunda genel bir uzlaşı, dayanışma saÄŸlanır. Köklü milletlerin kimliklerinin olıuÅŸumunda milli hedeflerin, dar anlamda dış politikaların önemli etkisi vardır. Bu hedeflerin her zaman haklılık içerdiÄŸi, adaleti ve doÄŸruyu gösterdiÄŸi vaki deÄŸildir ne yazık ki. Hükümetlerin bu tür milli duygular üzerinden farklı politikaları hayata geçirmeleri toplumu seferrber etmeleri sık baÅŸvurulan yöntemlerden biridir.

Kitleleri harekete geçiren ulusal gurur, heyecan dalgasının vaad ettikleri ile somut gerçeklik çok farklı olabilir. Böylesi ihtimale karşı da 'dış düÅŸman' gibi tehdit algıları, ortak korku ve kaygılar etrafında kitleler motive edilir. Heyecan ya da korku üzerine kurulan politikaların 'sosyal maliyet'ine de hazırlıklı olmak gerekir.

Türkiye'nin son bir kaç yıl içinde dış poltikada daha çok heyecan kısmı ağır basan bunun üzerinden özgüven, kimlik inÅŸasına dayalı bir söylem geliÅŸtirildi... Yer yer korku algısının da kullanıldığı bu siyasetin baÅŸarısı yahut baÅŸarısızlığından çok, ön görülmemiÅŸ sosyal maliyeti üzerinde pek kafa yorulmadı.

OrtadoÄŸu gibi bölgesel ve küresel aktörlerin, farklı dinamiklerin son derece aktif olduÄŸu bölgede öngörülmemiÅŸ sonuçlara hazırlıklı olmak gerekir..

Suriye konusu tüm bu unsurları bir arada içiçe geçtiÄŸi sonuçları son derece sancılı, bedeli insan hayatıyla ödenen bir tecrübe alanı oldu. Suriye politikasını destekleyenler kadar eleÅŸtirenlerin, sonuca ayarlı analizlerin ihmal ettiÄŸi sosyal maliyeti genelde ihmal edildi. Bu ihmal sadece analistlerin sosyal miyopluÄŸu ile sınırlı deÄŸil elbette.

Artık sadece mülteci kamplarının olduÄŸu illerle sınırlı olmayan büyük ÅŸehirler baÅŸta olmak üzere gündelik hayatın bir parçası haline gelen Suriyeli sığınmacılar gerçeÄŸi var. Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kucak açması, misafir etmesinden daha tabi bir ÅŸey olamazdı. Sınırın hemen ötesinde yaÅŸanan insanlık dramına maruz kalan insanlara ev sahipliÄŸi yapmak kardeÅŸlik hukuku gereÄŸidir.

Ne var ki, Suriye krizinin hükümetin hiç de beklemediÄŸi bir sürece evrilmesi milyonları bulan kitlelerin Anadolu'ya dayanmasıyla sonuçlandı. Bu kitlesel akış hala devam ediyor..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.