Sosyal Medya

Güncel

Silahsızlanma çağrısına Diyarbakır'dan tam destek

Diyarbakırlı vatandaşlar sürecin devamı konusunda çok önemli bulduğunu belirterek, "Artık gençler ölmez", "Bölge ekonomisi düzelir", "Çözüm sürecini candan istiyoruz. Çözüme doğru gidiyoruz." şeklinde karşıladı



BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup baÅŸkanvekilleri Pervin Buldan, Ä°dris Baluken ve HDP Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüÅŸme Diyarbakır'da olumlu karşılandı.

Söz konusu çaÄŸrıyı yerinde bulup desteklediklerini dile getiren sivil toplum örgütü temsilcileri, açıklamanın hükümet ve HDP tarafından ortak yapılmasını ise diyalogdan müzakereye geçiÅŸ olarak deÄŸerlendirdi.

Dicle Toplumsal AraÅŸtırmalar Merkezi (DÄ°TAM) BaÅŸkanı Mehmet Kaya, PKK'nın silahsızlanması için HDP ve hükümetin ortak açıklama yapmasının çok önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi:

"Çok önemli geliÅŸme. Özellikle endiÅŸelerin olduÄŸu bir ortamda yeniden çözüme evrilmesi önemli bir geliÅŸme o anlamda sevindirici. Ama bu bir rehavet yaratmamalı. Çünkü bir sonuç deÄŸil. Bu Kürt sorunun yarattığı sonuçlardan birinin ortadan kalkmasıdır. Bunun kalıcı barışa evrilmesi çok çok önemli. Bunun için de gerçekten daha yapılacak bir çok ÅŸey var, bunun bilinmesi gerekiyor. Özellikle hükümet kanadı tarafından bunun 'daha ne yapalım' deÄŸil 'daha çok ÅŸey yapmamız lazım'ın hükümet tarafından bilinmesi gerekiyor. Kürt sorunu bugün OrtadoÄŸu'dan bağımsız deÄŸerlendirecek bir sorun deÄŸil. Bu geliÅŸmeleri de dikkate alarak kalıcı barışa bu çerçevede bakmak lazım. Bu adım bence Kürt ve Türk birlikteliÄŸinin OrtadoÄŸu'ya barışı getirebilecek bir ilk adımı olarak görülmeli ve bu çerçevede politika üretilmelidir. EÄŸer biz bu atılan adımı sonuç olarak görürsek korkarım ki gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırız. OrtadoÄŸu'da bugün tamamen örgütün silahtan arındırılmasını istemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Önemli olan kalıcı barışın saÄŸlanmasıyla ilgili diyalog ortamlarının oluÅŸması ve bu çerçevede çalışmaların hızlanmasıdır."

"DÄ°YALOGDAN MÜZAKEREYE GEÇÄ°Åž"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Ahmet Sayar, söz konusu açıklamayı diyalogdan müzakereye geçiÅŸ olarak gördüÄŸünü dile getirerek, "Ben bu açıklamayı devam eden çözüm sürecinin artık diyalogdan müzakereye geçilmesi ve daha önemli bir aÅŸamaya gelinmesi olarak deÄŸerlendiriyorum. Bu tarihi bir çaÄŸrıdır. Türkiye özellikle son 30 yıldır ve daha da gerilere gittiÄŸimizde 100 yıllık Kürt sorunun artık demokratik siyaset kanallarıyla çözülmesine dönük somut bir ÅŸekilde hayata geçirilmesi ve silahların artık devre dışı bırakılması aÅŸamasına geçilmesi memnuniyet vericidir. ÇaÄŸrıyı bu örgütü kuran, yıllar boyunca yöneten lideri yaptı. Dolayısıyla bu örgütün kendi liderine olan baÄŸlılığını geçmiÅŸ süreçlerden de deÄŸerlendirdiÄŸimizde bunun örgüt tarafıdan çaÄŸrıya olumlu yanıt vereceÄŸin inanıyoruz" dedi.

"HEDEFE ÖNEMLÄ° ÖLÇÜDE YAKLAÅžILDI"

Diyarbakır Barosu BaÅŸkanı Tahir Elçi, silahların devreden çıkması ve demokratik yöntemlerin esas alınmasının somut adımlara dönüÅŸmesinin son derece tarihi ve önemli olduÄŸunu söyledi. Elçi, ÅŸunları söyledi:

"Öyle görülüyor ki, Ä°mralı'da yapılan diyalog ve müzakere görüÅŸmelerinde çok somut ve önemli bir aÅŸamaya gelinmiÅŸ. Bu bakımdan ben gerçekten Türkiye'de Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yollardan çözülmesi bakımından bir dönüm noktasına vardığımızı, özellikle PKK'nın kongresini toplayarak böyle bir karar alması durumunda OrtadoÄŸu'nun içinde bulunduÄŸu bu kaotik ortamda demokratik bir Türkiye bakımından çok önemli bir umut olur. Türkiye toplumunun bütün kesimleriyle bir arada yaÅŸadığı demokratik bir Türkiye'ye doÄŸru çok önemli bir aÅŸamaya gelmiÅŸ bulunuyoruz. Silahların devreden çıkarılması barışın ve çözüm sürecinin en stratejik hedeflerinden biriydi. Bu hedefe de önemli ölçüde yaklaşıldığı anlaşılıyor."

"Ä°Ç GÜVENLÄ°K PAKETÄ° DERHAL GERÄ° ÇEKÄ°LMELÄ°"

Ä°HD Diyarbakır Åžube BaÅŸkanı Raci Bilici, diyalogun müzakereye dönüÅŸtürülmesi ve bu sürecin ilerlemesinin kendileri için son derece önemli olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları söyledi:

"DiyaloÄŸun müzakereye dönüÅŸtürülmesi ve bu sürecin ilerlemesi bizim için son derece önemlidir. Tarafların belli bir mütabakat çerçevesinde anlaÅŸmış olmaları önemlidir ve bunu sürdürmek gerekir. Kalıcı barışın gerçekleÅŸinceye kadar her iki tarafında üzerlerine ne düÅŸürüyorsa yapmaları gerektiÄŸine inanıyoruz ve yapmalılar da. Hükümet de derhal bu güvenlik yasası paketini geri çekmelidir. EÄŸer gerçekten Türkiye'nin demokratikleÅŸmesine ve evrensel deÄŸerlerin egemen olmasını, bunun yerleÅŸmesini istiyorsa derhal bu yasayı geri çekmelidir. Bu ÅŸunu gösterecek. Hükümetin sürece ve gelecek döneme vereceÄŸi önemi de ortaya koyar. Toplumda ciddi anlamda bir güven yaratılmasına da neden olur. Biz Ä°HD olarak destekliyoruz. Sorunların ÅŸiddeti devre dışı bırakarak diyalog müzakereyle çözülmesi gerektiÄŸini yıllardır söylüyoruz. Yine söylemeye devam edeceÄŸiz ve bu ÅŸekilde olması gerekir. Dolayısıyla silahların devre dışı bırakılması öemlidir ve gerekiyor."

VATANDAÅžTAN Ä°LK TEPKÄ°LER

Dolmabahçe'deki BaÅŸbakanlık Ofisi'nde çözüm sürecine iliÅŸkin yapılan görüÅŸmeyi televizyondan takip eden vatandaÅŸlar ise "GörüÅŸmenin ardından yapılan açıklamaların çözüm sürecine katkı saÄŸlayacağı" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

VatandaÅŸlardan Ä°brahim Ertek, görüÅŸmeyi sürecin devamı konusunda çok önemli bulduÄŸunu belirterek, "Çözüm sürecini candan istiyoruz. Çözüme doÄŸru gidiyoruz. Bu konuda çok eminim" dedi. Rıdvan Dursun ise çözüm sürecinde somut geliÅŸmelerin olmasını olumlu bulduÄŸunu kaydetti. "Böyle samimi aÅŸamaların olması gerçekten çok güzel" diyen Dursun, "HDP'nin PKK'nın silahsızlanması yönündeki açıklamaları samimiyetini gösteriyor. Bu geliÅŸmelerin olması sevindiricidir. Kürt vatandaşı olarak çözüm sürecini destekliyorum" ifadelerini kullandı.

'KÄ°MSE SÄ°LAHI Ä°STEMEZ'

Abdulgaffur Bülbül de görüÅŸmenin iki tarafın da çözüm sürecine saÄŸduyulu yaklaÅŸtığını gösterdiÄŸini belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu "Hükümet ile HDP'nin aynı karede bulunması çözüm sürecine iliÅŸkin somut açıklamaların geleceÄŸinin bir kanıtıdır. BaÅŸlangıç olarak böyle somut açıklamaların yapılması önemlidir. Çözüm süreci çok hassas bir süreç olduÄŸu için bazen önemli kırılmalar oldu. Sürece herkes saÄŸduyulu bir ÅŸekilde yaklaÅŸması lazım. Bu konuda herkesin fikri alınarak, alınan fikirlere saygılı bir ÅŸekilde yaklaÅŸmak lazım. Ancak çözüm süreci bu ÅŸekilde sonuçlanır. Zaten kimse silahı istemez. Bu aÅŸamada hiçbir vatandaşın silah alarak daÄŸa çıkmak isteyeceÄŸini sanmıyorum."

'ORTADOÄžU Ä°ÇÄ°N Ä°YÄ° BÄ°R FIRSAT'

Esnaf Serdar Akmaz ise PKK'nın silah bırakmasının bölgeye olumlu yansımalarının olacağını dile getirerek, "Huzur ortamı olursa turist de gelir insanların iÅŸleri daha da artar. Silah bırakılırsa siyasi anlamda da insanlar düÅŸüncelerini daha iyi bir ÅŸekilde dile getirebilirler. Herkes fikirlerini rahat bir ÅŸekilde söyleyebilir bu ÅŸekilde diyalog kanallarının açılacağını düÅŸünüyorum" diye konuÅŸtu. ÖÄŸrenci Tuba ÅžimÅŸekoÄŸlu da verilen mesajların bölgenin huzuruna katkı sunacağını aktararak, bu ÅŸekilde sosyal olarak rahatlama olacağını, bölgeye karşı olumsuz algıların da deÄŸiÅŸeceÄŸini kaydetti.

Banka görevlisi Yusuf Umut ise açıklamanın Türk ve Kürt halkı adına olumlu olduÄŸunu vurgulayarak, "Özellikle GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin beklediÄŸi bir mesajdı. Bizim için önemli olan 30 yıldır akan kanın durmasıdır. Sürecin taraflarını kutluyorum. Gençler için de olumlu olacak, çünkü siyasette daha rahat fikir yürütülebilecek" dedi. Esnaf Ali Sait Özkan, silahların bırakılmasıyla kentte ekonominin canlanacağını ve turist sayısının artacağını ifade ederek, "Köylere dönüÅŸ de artar, huzur, barış gelir. Birlik ve beraberliÄŸimiz daha da artar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Emekli iÅŸçi Hacı Turay ise "Örgütün silahları bırakmasını hepimiz isteriz. Bu hem halk için hem de OrtadoÄŸu için iyi bir fırsat olur. Böyle bir anlaÅŸma olursa bölgemiz ve barış için iyi olur. Gençler ölmez, ekonomi de düzelir" dedi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.