Sosyal Medya

Makale

Silah bırakma kongresini zaten toplamayacaktınız!

Bir süre önce, bu köÅŸede, “PKK neden silah bırakmaz?” diye yazmış, kendimce gerekçelerimi sıralamıştım. 

Küçük bir hatırlatmada bulunmam gerekiyor:

Karşımızda, çünkü, “silahlı örgüt” tanımlamasının da ötesinde, sürekli stratejik hamleler yapan ve silahın meÅŸruiyetini saÄŸlamak için önüne gelen her fırsatı kullanan siyasal bir yapı vardı.

Bu yapı, Mehmet AltanCengiz Çandar ve Hasan Cemal gibi liberallerin akıl vermeleriyle, daha büyüÄŸüne talipti... Devlet olmak istiyordu. “Barışa gönüllüymüÅŸ gibi” göründüÄŸü dönemlerde bile, el altından barış ihtimalini uzaklaÅŸtıran hamleler yapmış, sürekli etki alanını geniÅŸletmiÅŸti.

PKK’nın siyasi uzantısı olan partinin (bugünkü HDP’nin) durumu da farklı deÄŸildi.

HDP, “çatışmasızlığı” bitiren karakol baskınlarını ve toplu katliamları sürekli “devlet içindeki gizli el”e ihale ediyordu ama “devlet içindeki gizli el”in varlığını kullanarak nüfuz alanını geniÅŸleten ve bunu silahın meÅŸruiyetine gerekçe yapan PKK’yı sulh çizgisine çekecek siyasal bir tutum da geliÅŸtirmiyordu/geliÅŸtirmek istemiyordu..

Devlet içinde barış istemeyenler vardı, bu görülüyordu ama Kürt siyasal hareketi içindeki bazı unsurların barış konusundaki gönülsüzlüÄŸü ve PKK’ya alan açan tavırları mesele bile yapılmıyordu.

Durumun daha net görülmesi açısından, devamını maddeler halinde sıralayalım:

BÄ°R- Önceki gün, Kandil cenahından bir açıklama geldi. Silah bırakma kongresini iptal etmiÅŸler. Bunun nedeni, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın birtakım tutumlarıymış.

ErdoÄŸan Dolmabahçe mutabakatını yok saydığı, “Kürt meselesi yoktur” dediÄŸi ve “izleme heyetine” karşı olduÄŸunu söylediÄŸi için “kongre”yi toplamaktan vazgeçmiÅŸler.

PKK ErdoÄŸan’ı bahane ediyor ama kongreyi zaten ertelemiÅŸlerdi. Yeni bir durum deÄŸil bu.

Sınır dışına çekileceklerdi, çekilmediler.

Kendi verdikleri takvime uymadılar.

Bölgede asayiÅŸsizlik yaratmayacaklardı. Sözlerinde durmadılar. (Yol kesmek, daÄŸa adam kaldırmak, vergi toplamak, rakip partililere gözdağı vermek, korucu öldürmek gibi “eylemlerle” bölgede hem terör estirdiler, hem de jandarma rolü oynadılar.)

Ä°KÄ°- Kürt meselesini çözen (en azından birtakım yasakları kaldıran) ErdoÄŸan’ı deÄŸil, “ÅŸer ittifakı” içinde sıralayacağımız odakları muhatap alıyorlar.

HDP EÅž BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın temaslarını, söylev ve demeçlerini hatırlayalım.

DemirtaÅŸ ‘Türkiye Türklerindir’ gazetesini çok seviyor, ‘Vay Åžerefsiz’ manÅŸetini atanları pek muteber buluyor.

Bir süre önce, “Türkiye Türklerindir” sofrasında oturmuÅŸ, bölgeyi nasıl laikleÅŸtireceklerini anlatmıştı. (Diyanet Ä°ÅŸleri TeÅŸkilatı’nı kaldıracaklarmış. Ä°badet dilini deÄŸiÅŸtireceklermiÅŸ.)

ÜÇ- HDP DoÄŸu’da “kimlik siyaseti” yapıyor, PKK eliyle “Oylarınız Kürtlerin partisine” tezini iÅŸliyor (bu uÄŸurda iÅŸlenen cinayetlere göz yumuyor), Batı’da ise “Biz Türkiye’nin partisiyiz” diyor. (“Türkiye’nin partisi” olmaya talip HDP, ilginçtir, sadece Cihangir ve NiÅŸantaşı muhitlerinde heyecan uyandırıyor.)

DÖRT“Vicdanı ret” düÅŸüncesini savunan ve “askere gitmek istemeyenlerin en büyük güvencesi biziz” diyen Selahattin DemirtaÅŸ, PKK’nın daÄŸa kaçırdığı gençler konusunda aynı duyarlığı sergilemiyor.“Çocuklarımız kaçırılıyor” diyen Kürt annelerini de “MÄ°T ajanı” olmakla suçluyor.

BEÅž- Silah bırakmak istemeyen PKK’nın eline en güçlü mazereti, liberal, sosyalist, Beyaz Türk ve cemaatçi unsurların bulunduÄŸu “ÅŸer ittifakı” veriyor. ErdoÄŸan nefretinin motive ettiÄŸi bu unsurlar, PKK’ya silah bırakmaması konusunda, neredeyse açık telkinde bulunuyor.

Hemen “Silah bırakmayın... Ne karşılığı silah bırakacaksınız ki? Bakın Öcalan da sizi sattı” çaÄŸrısını hatırlayalım. (Bir liberal, daÄŸ bayır dolaşıp, örgüte bu telkinde bulunuyordu.)

Bir baÅŸka liberal de ÅŸunları söylüyordu: “Kobani direniÅŸiyle bütün dünyanın hayranlığını kazandınız. ErdoÄŸan’la dar çerçeveli bir barış size bir ÅŸey kazandırmaz. Daha büyüÄŸüne talip olun, bağımsız devlet kurun.”

Bu unsurlara, “Oyum HDP’ye” diyen sosyalistlerle, Kandil’le temas arayan ve PKK belediyelerine arka kapı ziyaretleri gerçekleÅŸtiren “paralel” örgütü de dahil etmemiz gerekiyor.

haber.star.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.