Sosyal Medya

Dünya

Ruslar çareyi Türkiye'de buldu

Ülkelerindeki kriz nedeniyle borçlarını ödeyemeyen Ruslar, çareyi Antalya'daki evlerini satmakta buldu.



Antalya’da ağırlıklı olarak Ruslarla çalışan Tolerance Yatırım adlı uluslararası emlak firmasının ortaklarından Ukraynalı Sergey Volchenkov, Rusya’daki politikalardan dolayı büyük bir kriz yaÅŸandığını söyledi.

Rublede büyük oranda deÄŸer kaybı olduÄŸunu anlatan Sergey Volchenkov, "Ruslar ÅŸimdi Antalya’dan ev alma deÄŸil, kendini kurtarma derdinde. Hatta bazıları Antalya’daki evini bile satıp Rusya’daki borçlarını ödeyebilme telaşında" dedi.

RUSLAR OLANLARI ANLAMAYA ÇALIÅžIYOR

Antalya’da 12 yıldır Türk ortağıyla birlikte emlakçılık yapan Sergey Volchenkov ÅŸöyle devam etti:

"Rusya’da çok büyük kriz oldu, rublenin deÄŸeri yarı yarıya düÅŸtü. Kimse bu kadar büyük düÅŸüÅŸ beklemiyordu. Rubledeki deÄŸer kaybı nedeniyle Rus alıcılar ÅŸimdi ne yapacağını bilmiyor. Ne olup bittiÄŸini anlamaya çalışıyorlar. Böyle bir ortamda yurtdışından ev almak onlar için ikinci planda kaldı. DoÄŸal olarak piyasalar da etkilenecek, deÄŸiÅŸecek. Çünkü artık alım gücü de azalıyor. Rubledeki deÄŸer kaybından emlak piyasası çok ciddi etkilenecek. Rus
müÅŸterilerde ciddi azalma bekliyoruz."

KAZANÇLARI RUBLE

Rusların kazancının ruble olduÄŸunu, Antalya’daki dairelerin ise dolar ve euro üzerinden satıldığını anlatan Sergey Volchenkov, sadece emlak sektörünün deÄŸil, turizmin de krizden olumsuz etkileneceÄŸini söyledi. Volchenkov, "Ben turizmci deÄŸilim, ama bence kriz, turizmi de kesinlikle etkileyecektir. Çünkü otel 
fiyatı dolar ve euro üzerinden hesaplanıyor" diye konuÅŸtu.

SIKINTI 1 
YIL ÖNCE BAÅžLADI

Antalya’da Rusların yanı sıra, Araplarla, Ä°ranlılarla, Avrupalılarla çalıştıklarını anlatan Sergey Volchenkov, "Ama bugüne kadar en büyük pazar Rus pazarıydı. 12 yıldır da onlarla çalışıyoruz. Yaklaşık 1 yıl kadar önce Rusya’da bir ÅŸeylerin iyi gitmediÄŸini anlamaya baÅŸlamıştık. Bu yüzden stratejimizi deÄŸiÅŸtirdik. Rus pazarındaki kaybı öngördüÄŸümüz için farklı pazarlara da ağırlık verdik. Ama doÄŸal olarak etkilendik" dedi.

ANTALYA’DAKÄ° EVÄ°NÄ° SATLIÄžA ÇIKARANLAR ARTTI

Son dönemde Antalya’dan aldığı evi satmak isteyen Rusların sayısında da artış olduÄŸunu anlatan Sergey Volchenkov, "Ruslardan bazıları Antalya’dan aldığı evi satmak için bize baÅŸvuruyor. Üstelik bir an önce satmak için 
fiyatı da düÅŸük tutuyorlar. Çok sayıda deÄŸil ama böyle gelenler oluyor. Önceden böyle bir ÅŸey yoktu. Bana göre bu daha da çoÄŸalacaktır. Eskiden biz Ä°ngilizlerin evlerini Ruslara satardık. Åžimdi de Ruslardan alıp baÅŸkalarına satacağız" dedi.

NEDEN KONYAALTI

Rusların Konyaaltı’nı tercih etmesindeki en önemli etkenin denize ulaşım ve burada uygulanan projeler olduÄŸunu anlatan Volchenkov, "Lara bölgesi de denize 
yakın ama orada denize girebilmek için Kundu’ya gitmeniz ya da Konyaaltı’na gelmeniz lazım. Konyaaltı sahil kenarında olduÄŸu için yabancılar genellikle burayı tercih ediyor. Konyaaltı’nda da en yeni projelerin olduÄŸu Liman Mahallesi tercih ediliyor. Bazılarının kapalı havuzu var, SPA var, fitness’i var, hamamı var. Antalya’de en fazla Rus nüfus bu bölgede yaşıyor. Hatta Rus parkı da yapıldı burada" diye konuÅŸtu.

SEKTÖR ETKÄ°LENÄ°R

Antalya Rusya Dostluk DerneÄŸi BaÅŸkanı Marina Sorokina da rubledeki deÄŸer kaybı nedeniyle artık Rusların eskisi gibi Antalya’dan ev sahibi olamayacağını söyledi. "Bu konuda neler yapılabilir bilmiyorum" diyen Sorokina, Antalya emlak sektörünün bundan etkilenebileceÄŸini kaydetti.

RUBLE KARÅžISINDA FÄ°YATLAR UÇTU

Antalya’da 30 Mart seçimlerinde Ak Parti’den Konyaaltı Belediye Meclis ÜyeliÄŸi’ne aday gösterilen Rus Sanat ve Kültür DerneÄŸi BaÅŸkanı Ä°rina Balcı da Ruslar için artık Antalya’da ev
fiyatlarının uçtuÄŸunu söyledi. Rus rublesindeki deÄŸer kaybı nedeniyle artık birçok Rus için bunun hayalden öteye gidemeyeceÄŸini anlatan Ä°rina Balcı, "Åžu anda emlak piyasasındaki duÅžu anda emlak piyasasındaki rgunluÄŸun bir nedeni de noel olabilir. Noel döneminde insanlar emlak alım satımıyla fazla ilgilenmez. Buna karşılık Rusya’da dolar üzerinden kazananlar için bu kriz bir fırsat da yaratabilir. Rusya’da kazandıklarını Antalya’ya gayrimenkule yatıranlar da olabilir" dedi.

Antalya Emlakçılar Odası BaÅŸkanı Åžeref SaÄŸlam da emlak satışlarında durgunluk olduÄŸunu belirterek, "Sadece Rus pazarında deÄŸil, genel bir durgunluk var" dedi.

RUSLARIN 7 BÄ°N TAÅžINMAZI VAR

Antalya’da yabancılara ait 50 bine 
yakın taşınmaz bulunuyor. Bu taşınmazlardan yaklaşık 7 bini ise Rus vatandaÅŸlarına ait. Antalya’da geçen yıl yabancılara 5 bin 548 konut satılırken, bu rakam 2014’ün 10 aylık döneminde 5 bin 486’da kaldı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.