Sosyal Medya

Dünya

PYD'nin Rakka kumarı

Amerikan destekli Suriye Demokratik güçleri Rakka'ya operasyon başlatıyor haberleri ajanslara düştü. Rakka 2013 yılında önce muhalifler tarafından ele geçirilmiş ancak daha sonra DAEŞ kenti muhaliflerin elinden almıştı. Suriye'de DAEŞ'in başkenti olarak kabul ediliyor.



Ceren Kenar - Türkiye Gazetesi

Amerikan destekli Suriye Demokratik güçleri Rakka'ya operasyon başlatıyor haberleri ajanslara düştü. Rakka 2013 yılında önce muhalifler tarafından ele geçirilmiş ancak daha sonra DAEŞ kenti muhaliflerin elinden almıştı. Suriye'de DAEŞ'in başkenti olarak kabul ediliyor.

Suriye Demokratik Güçleri ise ABD'nin PYD'ye direkt desteğini perdelemek amacıyla kurulan bir milis grubu. Amacı DAEŞ ve Nusra'ya karşı savaşmak olarak belirlenen SDG aslında PYD'nin bir anlamda diğer ismi. Kürt savaşçıların yanı sıra Arap militanların içinde olduğu söylense de, PYD dışındaki savaşçılar bu milis grubu için bir makyaj işlevi görüyor.
Yani giriş cümlesini şöyle okumak mümkün: PYD Rakka'ya giriyor.
PYD'nin Rakka'da DAEŞ'e karşı operasyonunda, ABD koalisyon unsurları ile havadan destek verecek.
Amerikalı askerî yetkililer SDG'nin DAEÅž'e karşı operasyonunda 30.000 PYD'li savaşçının yanı sıra 6.000 Arap militanın görev alacağını belirtiyor.
Bu savaşçıları, Pentagon tarafından gönderilen yaklaşık 300 Amerikan askeri eğitiyor.
PYD'nin Rakka'ya operasyon düzenlemesinin arka planını Suriye'deki saha dinamiklerini çok yakından takip eden AA muhabiri Samet Doğan'a soruyorum:
“PYD, istemeyerek, mecbur kaldığı için Rakka'ya giriyor diyebiliriz. Amerika'nın Halep'in kuzeyinde tek bir derdi var o da DAEÅž'in bölgeden temizlenmesi. Bunun için savaÅŸacak kara birliklerini buldu. PYD aslında Rojava ile Afrin'in birleÅŸmesi için Carablus ve Azez hattını ele geçirmeyi planlıyordu. Bütün planlarını bunun üzerine kurdu. Hatta, geçtiÄŸimiz aylarda Afrin tarafından Azez'e saldırı bile düzenlemiÅŸlerdi. PYD Amerika'nın bir ÅŸekilde Türkiye'yi ikna edeceÄŸini ya da umursamayacağını düşünüyordu. Türkiye kararlılık gösterip bu hattın muhaliflerde kalmasını fiilen de destekleyince bu plan suya düştü. PYD belki de yüzlerce zayiat vereceÄŸi ve çıkarına olmayan bir savaÅŸa giriyor. Bu süreçte Kürt gençleri sadece Amerika'nın paralı askeri oldu. Alınan desteÄŸin bedelini kanla ödeyecekler. Daha dün DAEÅž Kamışlı'da bombalı araç saldırısı düzenledi. DAEÅž'in Rakka'dan silinmesi kolay olmayacak gibi görünüyor, zira her yeri mayınla, tuzakla döşediler. Ayrıca Irak'tan doÄŸrudan Rakka'ya ulaÅŸabileceÄŸi koridor da hâlen açık durumda. Neler olacağını yakında göreceÄŸiz...”
Rakka'da askerî açıdan kendisinden çok daha yetkin DAEÅž güçleriyle savaÅŸmaya kalkışan PYD'nin ne askerî açıdan, ne de siyaseten bu durumdan kazançlı çıkması mümkün deÄŸil.
Askerî açıdan büyük kayıpların verileceÄŸi açık. Siyaseten ise asla hak iddia edemeyecekleri ve yönetemeyecekleri bir Arap ÅŸehrine girmenin PYD için maliyeti yüksek olacak.
ABD'nin sağladığı silahların bedeli kanla ödenecek...

23.05.2016

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.