Sosyal Medya

Makale

Psikolojik harp boyutu

Terörle mücadelenin sıcak çatışma kadar önemli bir boyutunun da psikolojik nitelik taşıdığında ÅŸüphe yok. O alanın da, en az sıcak çatışma alanı gibi planlanması ve örgütlenmesi gerekiyor. 

Üstelik, “Kürt sorunu” etrafında oluÅŸan terörle mücadelenin herhangi bir yabancı ülke ile olan savaşın gerektirdiÄŸi psikolojik harpten çok daha girift - hassas bir planlamaya ihtiyaç duyduÄŸunda da kuÅŸku duymamak lazım.

Bir ÅŸey daha... Terörle mücadelede meydana gelen ölümlerin farklı toplum kesimlerinde farklı duygusal tepkiler oluÅŸturması sebebiyle duyguların ve algıların yönetimi gibi dev bir problem ortaya çıktığı için, psikolojik boyut çok daha büyük önem kazanıyor.

Mesela terör çetelerinin çözülmesi ve liderliklerin ele geçmesi için bir  “ödül mekanizması” ortaya koyuyorsunuz, bunun iÅŸlevselliÄŸi yanında psikolojik etki boyutu var, ama hemen karşısına “jurnalcilik, ihbarcılık suçlaması” konarak, karşıt bir hamle yapılıyor. Burada “ihbar ve jurnal suçlaması”nın, terör örgütüne yönelik bir savunma seddi niteliÄŸi taşıdığı kuÅŸkusuzdur.

Psikolojik boyut dediÄŸimizde, en baÅŸta, mücadelenin kim adına, ne için, kimi etkisiz hale getirip, kimi korumaya yönelik olduÄŸu, yani tarafları belirlediÄŸi unutulmamalıdır. Terör örgütü ve ideolojik-siyasi bakımdan onun yanında saf tutanlar, kendilerini, bir toplum kesimi adına, mesela Kürtler adına savaÅŸ veriyormuÅŸ gibi göstereceklerdir. Gerek halk nezdinde, gerekse uluslararası pazarlarda karşılık üretmek için bunu ısrarla vurgulayacaklardır. Bu noktada uluslararası kamuoyunda bazı mevzilerin kaybedildiÄŸi, olayın “Türk güvenlik güçleri ile Kürtler arasında cereyan ettiÄŸi!” temasının satın alındığı maalesef bir gerçekliktir. Böyle bir temanın, onların “Türkiye’yi terörle boÄŸuÅŸturma” politikalarına uygun düÅŸtüÄŸü de bir gerçekliktir.

Ama belki de Türkiye için en tehlikeli olanı, terör örgütünün Kürt toplumu nezdinde karşılık bulmasıdır.

Bu, bugüne kadar Kemalist projelerin açtığı yaralara raÄŸmen etkin biçimde gerçekleÅŸmiÅŸ deÄŸildir. Bunun da sebebi, terör örgütünün Stalinist kökenli olmasına karşılık, Kürt toplumunun, samimi dindar Müslümanlardan oluÅŸmasıdır. Bu da, Kürtler nezdinde Ak Parti’nin ciddi bir karşılık oluÅŸturmasını saÄŸlamıştır.

Ancak gönüllü-gönülsüz daÄŸa çıkarılan gençlerin, hele ölümler sebebiyle bir aidiyet gediÄŸi açtığı da unutulmamalıdır.

O yüzden ÅŸu anda yürütülen mücadelenin hangi psikolojik sonucu ürettiÄŸine iyi bakılmalıdır. Sanırım ÅŸu hassasiyet önemlidir:

- Terör en çok bölgede yaÅŸayan Kürt halkı üzerinde tahribat yapmaktadır. Dolayısıyla devletin terörle mücadelesinin en önemli sonucu, Kürt halkının terör örgütünün zulmünden kurtarılmasıdır.

- Terörle mücadele, daha çok insan öldürme amacına yönelik deÄŸil, daha çok insanın terör örgütünün savaÅŸ aracı haline gelmesini önlemek, dolayısıyla Kürt çocuklarını savaÅŸ makinasının öÄŸüttüÄŸü canlar olmaktan kurtarmaktır. Örgüt daha çok Kürt gencini savaÅŸ alanına sürmek suretiyle varlık iddiasında bulunmakta, bu da güvenlik güçlerinin daha çok devreye girmesini ve ölümleri getirmektedir.

- Terör örgütü, bölgesel egemenlik kurmak için en çok bölge insanı üzerinde hakim olmaya çalışmakta, bunun için de kuvvet kullanımını tercih etmektedir. “Bu bölgenin hakimi benim” diyebilmek için devletten daha etkili olduÄŸunuz intibaını vermek durumundasınız, bu da herhangi bir hukukla baÄŸlı olmaksızın kuvvet kullanmayı gerektirir. Vergi salmak, yargılamak, infaz etmek böyle bir psikolojik terör ortamı oluÅŸturmaya yöneliktir. O yüzden devlet adına aşırı güç kullanımı ne kadar problemli ise devlet gücünün etkisiz kaldığı izlenimi de o ölçüde ciddi bir problemdir.

Mücadelenin psikolojik boyutunda siyasi mücadele vasatı da son derece önemlidir. Terörle mücadele bir mutabakat zemininde yürümüyorsa, siyasi aktörlerin yıpratılması hesabı ile terörle mücadeleyi yıpratma hesabı iç içe geçebilir ve “can pazarı”nın söz konusu olduÄŸu mücadele zemini bundan büyük zarar görebilir. Åžehit yakınlarının bazı sözlerinin “siyaseten kullanım alanı”na çekilmesi, belki ÅŸehit yakınlarının aklına hiç gelmeyen, “psikolojik savaÅŸ malzemesi”ne dönüÅŸtürme operasyonudur.

Olay, terörle mücadele ne kadar hayati ise o kadar hayatidir. Ve bence bunu da koordine eden bir yapıya ihtiyaç vardır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.