Sosyal Medya

Güncel

PKK'ya en ağır bombardıman ne anlama geliyor

Güvenlik uzmanı Mete Yarar'a göre artık karakol basılmadan önleyici harekat yapılıyor. Sığınak delici bombalar da en büyük etken..



Diyarbakır'da F-16'lar bu gece bir kez daha havalandı. Hedeflerinde PKK'nın Kandil dahil sınıra yakın bütün kampları var. Operasyonun ÅŸu ana kadar PKK'ya yapılmış en büyük hava operasyonu olduÄŸu düÅŸünülüyor.

Bugüne kadar yapılan en ağır bombardıman olan bu operasyon ne anlama geliyor? Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Habertürk canlı yayınına baÄŸlanarak söz konusu operasyonu deÄŸerlendirdi:

HAVADA Ä°KMAL YAPILIYOR OLABÄ°LÄ°R

"Ä°lk hava harekatı baÅŸladığında belli bir saatte kalkıyordu. Sorti yapacak uçaklar vurup dönüyorlardı. Bu uzun süren bir operasyon oldu. Åžu anda tek bir hava üssünden bahsediliyor ama bu kadar uzun sürdüÄŸüne göre farklı üslerden kalkan veya tanker uçaklarıyla ikmal yapılma ihtimali yüksek.

YURT DIÅžINA ÖNLEYÄ°CÄ° BÄ°R HAREKAT

Bir önceki operasyon hem yurt içi hem de yurt dışıydı. Bu operasyon tamamen yurt dışına önleyici bir harekat olarak planlandığını gösteriyor. Hedefler daha önceden tespit edilmiÅŸ hedefler. Gerçekten bu güne kadar PKK'ya yapılmış en büyük hava harekatından bahsediyoruz. Ve uzun harekat olduÄŸundan söz ediliyor. Muhtemelen sabaha kadar da bu operasyon devam edecek gibi gözüküyor.

BÄ°R KARAKOLUMUZUN BASILMASI BEKLENMÄ°YOR

Daha önceki hava harekatları Türkiye'de bir karakola saldırı olduÄŸunda veya bir takip harekatı sırasında bu tür operasyonlar icra ediliyordu. Ä°lk defa Türkiye'ye geçmeye çalışan büyük gruplar tespit edilirse veya o bölgede herhangi bir sıkıntı doÄŸuracak nokta varsa onlar için daha önceden tedbir alınmaya baÅŸlandı. Yani ÅŸu yapılıyor; bir karakolumuzun artık basılması beklenmiyor. Bir karakolumuza sızma giriÅŸimi yapılacak, iÅŸte sınırımıza yakın olan kamplardan çıkan gruplar beklenmiyor. EÄŸer böyle bir ÅŸey fark ediliyorsa anında artık yurt dışında hava harekatları düzenleniyor.

TSK'NIN Ä°MKANLARI ARTINCA..

Bunun sebebi de TSK'nın, hava kuvvetlerinin teknik imkanlarının artmış olmasıyla bu harekatlar çok daha kolay yapılmaya baÅŸlandı. Ä°kincisi yerli Ä°HA'ların devreye girmesiyle, onların sayısının artmasıyla çok daha farklı noktalarda keÅŸif yapılabiliyor. Biliyorsunuz hava harekatlarında ne olursa olsun her nokta vurulmadan önce bir ÅŸekilde iÅŸaretlenmesi ya da hedefin kıymetlenmesi bekleniyor. Bu kadar büyük hedef bu kadar farklı hedef uzun süreli vuruluyorsa çok fazlasıyla Ä°HA ve çok fazlasıyla bir uçak katılması bekleniyor. Bu da ayrı bir zorluk.

EÄŸer hava operasyonları çok uzun sürüyorsa geçmiÅŸteki örneklerinde olduÄŸu gibi, bölgede bir çatışma vardır veya bir ÅŸeyi desteklemek için yapılır. Ama anladığım kadarıyla bu operasyon bunun dışında bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Önleyici bir harekat olarak, en büyük harekat olarak herhalde tarihteki yerini alacaktır.

Ä°ÅžTE TSK'NIN YENÄ° TAKTİĞİ: ÜÇÜNCÜ Ä°HTÄ°MAL

GeçmiÅŸteki operasyonlarda ilk uçaklar vurduÄŸunda telsizler tüm bölgede uçakların bombaladığını haber veriyordu. Herkes sığınaklara çekiliyordu. Ama ÅŸu anda farklılık var. TSK nokta hedef kabiliyeti kazandı. Ekstra olaraksa sığınak delici bombalar olduÄŸu için artık eskiye göre deÅŸifre olmuÅŸ olması gizlenmelerini saÄŸlamıyor. O yüzden üçüncü bir ihtimal konuÅŸulabiliyor"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.