Sosyal Medya

Coğrafyamız

ÖSO 6 günde 33 köy aldı

Türkiye, geçtiğimiz Çarşamba günü Suriye'nin Cerablus ilçesine yönelik askeri harekât başlattı. Türkiye'nin hava ve kara bombardımanıyla desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Cerablus ilçe merkezinin yanısıra 33 köyü IŞİD ve YPG'nin elinden aldı. Gün gün harekâtın ilerleyişini derledik.



Türkiye, 24 Ağustos'ta ÖSO unsurlarıyla beraber Suriye'de askeri operasyon başlattı. Operasyonun 6. gününde OSÖ güçleri, Cerablus ilçesinin merkezinin yanı sıra 33 köyü ele geçirdi.

ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun sınırlı, Türkiye'nin tam desteğiyle ilerleyen ÖSO, yaklaşık 250 kilomtre karelik bir alanı ele geçirmiş oldu.

Harekâtın gün gün ilerleyişi şöyle oldu:

24 AÄŸustos: Cerablus'u IŞİD'ten almayı hedefleyen askeri harekât baÅŸladı.

Önce Türk özel kuvvetleri, ardından Türk tankları eşliğinde Özgür Suriye Ordusu unsurları Türkiye topraklarından Suriye'ye girdi. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları operasyona havadan destek verdi.

Ele geçirilen ilk bölge Keklice köyü oldu. Aynı günün akÅŸamında Cerablus kenti yaÅŸanan kısa çatışmalardan sonra ÖSO’nun eline geçti.

Türkiye’nin havadan ve karadan destek verdiÄŸi ÖSO güçleri Cerablus’tan güneye doÄŸru ilerlemeye devam etti.

Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Cerablus Tahtani, Mermal Hacar ve Câmil köyleri operasyonun ilk gününde IŞİD’den alındı. Bu noktada operasyonlar YPG’nin denetimindeki Amarna köyün sınırına geldi ve bir süre sonra Amarna’yı aldığını duyurdu. 

Ä°kinci gün, 25 AÄŸustos: Ele geçirilen yeni bölge olmadı. Türkiye, YPG’ye Fırat’ın doÄŸusuna çekilme çaÄŸrısı yaptı. Bu arada, Suriye'ye giren ÖSO, mevzilerini güçlendirdi.

YPG bölgeden çekilerek yönetimi askeri konseylere teslim ettiÄŸini açıkladı. ABD de, YPG’nin çekilmeye baÅŸladığını duyurdu. 

Üçüncü gün, 26 AÄŸustos: Ã–SO, Tel Åžair köyünü IŞİD’den aldı. Türk ordusu Cerablus yönünde ilerlemeye çalışan YPG’yi vurdu. YPG güçleri buna raÄŸmen, Cerablus’un güneyine doÄŸru ilerleyerek Cub el-Kusa, Debisah ve Ayn Beyda köyleri üzerinden Fırat Nehri kıyısındaki Amarna köyüne ulaÅŸtı. PYD böylece, 25 ve 26 AÄŸustos'ta Amarna dahil, 7 köyü ele geçirmiÅŸ oldu.

Dördüncü gün, 27 AÄŸustos: Ã–SO, Cerablus’un batı kırsalında toprağını geniÅŸletmeye baÅŸladı. Hamir Ajaj, Helvaniye (Daknak), Bir Tahtani (Kanköy), Bir Fevkani (Karaköy) ve Treyhim bölgeleri IŞİD’den alındı. YPG’nin elindeki Yusuf Bey ve Mezale köyleri de yoÄŸun çatışmaların ardından ÖSO’nün eline geçti. Amarna’da YPG güçleriyle çatışmalar devam etti.

Aynı zamanda Çobanbey'de konuÅŸlu ÖSO birlikleri doÄŸu yönünde ilirlemeye baÅŸladı ve Telc Garbi ile Hadabat köylerini IŞİD’in elinden aldı.

BeÅŸinci gün, 28 AÄŸustos: Cerablus’un güney kırsalındaki Ayn Bayda (Akpınar), Amarna, Dabes, Balaban, Bir Kusa, Hacac, Hirbe,  MaÄŸayer (KırkmaÄŸar), Nezl Hüseyin köyleri de YPG’nin elinden alındı. YPG’ye ait silah ve mühimmat da ele geçirildi.

Cerablus’un batısındaki Balveren, Zahiriye ve Mudellele köyleri de IŞİD’den alındı.

Rai (Çobanbey) bölgesinde ÖSO doÄŸuya doÄŸru ilerlemeye devam etti. Åžeyh Yakup, Karsenli ve AyyaÅŸe köylerini IŞİD’in elinden aldı.

Altıncı gün, 29 AÄŸustos: Ã–SO, Cerablus’un güney kırsalında YPG ile çatışarak 8 köyü ele geçirdi. Böylece, Hilvanci, Küçük Boldak (Boldak SaÄŸir), Büyük Boldak (Boldak Kebir),Um Susa, Tohar Kebir, Yakubiye, Arap Hasan köyleri ile Temmura ve Dahr MaÄŸara Mezraları da ÖSO’nün denetimine geçmiÅŸ oldu.

ÖSO Sacur Nehri'nin güneyindeki Oşariye köyünü de ele geçirdi.

 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.