Sosyal Medya

Genel

Osmanlı'nın gerçek balıkçıları

Antik çağdan günümüze, Anadolu ve Ege'de yeme içme alışkanlıklarının detaylı bir şekilde anlatılacağı gastronomi programı bugünden başlıyor.



Ä°stanbul 1453 yılında fethedilene dek Bizans sarayının ana besin kaynağı, balığın her çeÅŸidi ve bilumum deniz mahsulleriydi. Fetihle birlikte saray mutfağı yenilendi ve deniz mahsullerinin yerini et ve pirinç aldı. Göçebe geleneÄŸi beslenme alışkanlıklarına da yansıtan Türkler, Ä°stanbul'a bu yeni diyeti de getirmiÅŸ oldu. Bizans diyeti denen ise bugün kabuklu deniz ürünleri, farklı ÅŸekillerde piÅŸirilen balık türleri olarak literatürdeki yerini alıyor.

Bu coÄŸrafyada beslenme alışkanlıkları ve yeme içme gelenekleri 15. yüzyıldan bu yana deÄŸiÅŸkenlik gösteriyor. Bu alan üzerine çalışan bilim insanları, 21 Ekim itibariyle düzenleyecekleri ücretsiz seminerlerle geçmiÅŸten günümüze yeme içme biçimlerimizi anlatacak. Yunanistan Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu ile Yunanistan Milli AraÅŸtırma Enstitüsü Osmanlı AraÅŸtırmaları Programı iÅŸbirliÄŸiyle, Sismanoglio Megaro binasında gerçekleÅŸecek olan seminerlerin tarihleri, 21 Ekim, 15 Kasım, 16 Aralık, 20 Ocak, 17 Åžubat, 17 Mart, 22 Nisan ve 20 Mayıs olarak belirlendi.

Seminerler süresince 15. yüzyıldan günümüze yeme içme alışkanlıkları anlatılacak.

Seminer baÅŸlıkları arasında ise, 'Bizans Ä°stanbul'unda Fırınlar', '16. ve 17. Yüzyıllarda Meyhanelerin Ä°ÅŸlevi, DeÄŸiÅŸim ve Åžarap Yasakları', 'Bizans Diyeti, Mitler ve Gerçekler', 'Ege Sakinlerinin Eski ve Yeni Beslenme Alışkanlıkları', 'Osmanlı Ä°stanbul'unda Balıklar ve Balıkçılar' yer alıyor. Bir yandan geçmiÅŸten günümüze yeme içme alışkanlıklarına dair bilgi verilirken, fotoÄŸraf, video, çizim gibi görsel medya ile de desteklenecek seminerleri alanında uzman isimler verecek.

Beslenmenin sadece yemek ve içmek deÄŸil, toplumların politik ve sosyokültürel yaÅŸamını da takip edebilmek adına çok önemli veriler içeren bir hazine olarak deÄŸerlendirileceÄŸi seminerlerde Türkçe ve Ä°ngilizce simultane tercüme de yapılacak.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.