Sosyal Medya

Coğrafyamız

Oğlunun katilini darağacında affetti

Günde ortalama iki kişinin idam edildiği İran’da bir anne, oğlunun katilini son anda affetti. Kurbanın annesi katile bir tokat attıktan sonra boynundaki ilmeği elleriyle çıkarttı.



Balal isimli katil yedi yıl önce basit bir tartışma sırasında 18 yaşındaki Abdullah Hüseyinzade’yi bıçaklayarak öldürdü.

Ülkenin kuzeyindeki Mazandaran eyaletine baÄŸlı Royan kasabasında yaÅŸanan olaydan sonra mahkeme katilin asılarak idamına karar verdi.

Balal, infaz günü gözleri baÄŸlanarak sabahın ilk ışıklarında daraÄŸacına getirildi. Katilin ve kurbanın ailesi de dâhil kalabalık bir grup infazı izlemek üzere toplanmıştı. Kalabalığın arasında çocuklar da vardı.

Åžeriat yasalarının uygulandığı Ä°ran’da “kısas” esasına göre kurbanın ailesi katilin sandalyesini itmeye hazırlanıyordu.

Hüseyinzade’nin annesi ise sandalyeyi itmek yerine oÄŸlunun katiline bir tokat atarak ilmeÄŸi boynundan çıkarttı.

Dünyanın en fazla idam cezası uygulanan üç ülkesinden biri olan Ä°ran’da nadir rastlanan bu olayı Isna ajansından AraÅŸ KamuÅŸi fotoÄŸrafladı.

FotoÄŸraflarda oÄŸlu son anda idamdan dönen katilin annesi, oÄŸlunun hayatını bağışlayan anneye sarılırken görülüyor.

Hüseyinzade ailesi küçük oÄŸullarını da 11 yaşındayken bir motosiklet kazasında kaybetmiÅŸ.

Isna’ya konuÅŸan kurbanın babası Abdülgani Hüseyinzade oÄŸlunun öldürüldüÄŸü gün sokakta arkadaÅŸlarıyla dolaşırken Balal tarafından itildiÄŸini, karşılık verince de çorabından çıkarttığı mutfak bıçağıyla oÄŸlunu öldürdüÄŸünü anlattı.

Baba Hüseyinzade, Balal'in, oÄŸullarını kasten öldürdüÄŸüne inanmadıklarını söyledi.

Annenin kararını deÄŸiÅŸtirme sebebi ise üç gün önce gördüÄŸü bir rüya. Hüseyinzade “Karım rüyasında büyük oÄŸlumu görmüÅŸ, ona iyi bir yerde olduklarını ve intikam almamasını söylemiÅŸ. Bu karımı sakinleÅŸtirdi ve infaz gününe kadar düÅŸünmeye karar verdik” dedi.

Ä°ran yasalarına göre katil idamdan kurtulmuÅŸ olsa da hapis yatacak, kurbanın ailesinin mahkemenin vereceÄŸi hapis cezasına etki etme hakkı yok.

Ä°ranlı yetkililer 2013 yılında 369 kiÅŸinin idam edildiÄŸini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre ise bu sayı 700’e yakın. Af Örgütü’ne göre yılbaşından bu yana 199 kiÅŸinin idam edildiÄŸi düÅŸünülüyor.

Ä°ran, Irak ve Çin ile birlikte en fazla idamın yaÅŸandığı ülke.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.