Sosyal Medya

Makale

Nafile Eylemler

Ramazan nedeniyle bütün camilerde mevsim normallerinin çok üstünde bir doluluk yaÅŸanıyor. Kadınıyla, erkeÄŸiyle, çoluk çocuÄŸuyla camileri dolduran bu topluluk farzların yanında diÄŸer nafileleri büyük bir iÅŸtah ile yerine getiriyor. Normalde yatsının dört rekât farzını camide eda etmeyi zül gören bu insanlar Ramazan’da yirmi rekât teravi ile birlikte otuz üç rekât namaz kılmaya bir ay boyunca devam ediyor. Bu örnekte verilen çarpıklık herkesçe malum olmasına raÄŸmen devam ediyor. Farzların sayısının azlığı devamlı yapılmasının gereÄŸinde kaynaklanır.  Nafile dediÄŸimiz ibadetler ise bu devamlıktan doÄŸan disiplinin getirdiÄŸi bir iÅŸtah ile farzlara ilave edilenlerdir. Yani farzlar esastır nafileler ise cabasıdır.

Umumiyetle nafileleri sünnet diye biliriz. Fakat buradaki yanlış yönelimler Fıkıh ilminin sünnet tarifi ile Hadis ilminin sünnet tarifinin farklı olduÄŸunu bilmemekten kaynaklanır. Hadis ilmine göre sünnet, Resulullah’ın söyledikleri, yaptıkları ve sesiz kalarak koydukları tepkilerin tamamıdır. Fıkha göre ise, Resulullah’ın (sav) farzlara ilaveten yaptıkları nafilelere sünnet denmiÅŸtir. Yani Hadis ilmine göre öÄŸlenin farzı Resulullah’ın (sav) sünnetidir. Fakat farza ilaveten yaptıklarını sünnet diye adlandıran insanların, beÅŸ vakit farzı eda etmeyip sadece özel gün ve gecelerde çokça nafile yapma çabası Resulullah (sav)’ın sünnetine aykırı bir davranıştır. Yani Nafile bir eylemdir…

Hadisleri büyük bir dikkat ile okuyanlar hemen fark edecekler ki nafile ibadetlere de Resulullah (sav) tarafından bir üst sınır getirilmiÅŸtir. Bu sınırı aÅŸmak isteyen sahabe Resulullah (sav) tarafından uyarılmışlardır. Bu konuda günümüzde yapılan aşırılıkların nedeni bunun bilinmemesinden kaynaklanır.  Esas olan ise “Hayırlı olan, az dahi olsa devamlı olandır” ilkesi ile hiçbir ibadeti diÄŸerine tercih etmeden hayatın her alnında Kuran’ın bize emrettiÄŸi ibadetleri ihlâs ve iÅŸtah ile yerine getirdikten sonrasında nafilelere yönelmektir. Zira hayatta nafilelerle abartılan her ibadet diÄŸer önemli baÅŸka bir ibadetin önemsenmemesine yol açacaktır.

Kuran’ı bir ay boyunca hatmedenler eÄŸer bunun yanında mealini okurlarsa aÅŸağıda ki ayetin onlarca tekrarına ÅŸahit olacaklardır.

“Onlar ki, namazlarında devamlı ve kararlıdırlar; kendilerine rızık olarak verdiÄŸimiz rızıklardan baÅŸkalarının yararına harcarlar.”(Enfal / 3)

Kuran, namaz ile infakı birlikte deÄŸerlendirmiÅŸtir. Yani öÄŸlen namazının farzına son sünneti ilave eden birine, zekâtına, hatta fitresine de emredilen kısmının üzerine ilave etmesi de icap eder. Yani namazına namaz ilave edenin, iÅŸ parasından ve malından vazgeçmeye gelince bundan uzak durması bir ibadeti diÄŸerine tercih ediyor olması sünnet deÄŸildir.Yani Nafile bir eylemdir…

O zaman itikadınıza, mezhebinize ve meÅŸrebinize göre nafile bir eylem nedir veya ne deÄŸildir?

Camiye giderken çöpleri karıştıran insanların yanından umarsızca geçerek yirmi rekât teravi kılmak nafile bir eylemdir.

Yanında çalışanlarına yediÄŸinden yedirmeyip, giydiÄŸinden giydirmeyip onu asgari ücret ile yaÅŸamaya mahkûm eden iÅŸletme sahibinin yüzlerce müÅŸterisine iftar vermesi nafile bir eylemdir.

Fitresini kuru üzüm, zekâtını %2,5 üzerinden vermeyi arttırmayı düÅŸünmeyenlerin, üç ayları oruçlu olarak tamamlaması nafile bir eylemdir.

Piyasaya olan borçlarını ödemeyen hatta silmeyi adet edinen ticaret erbabının Ramazan umresine gidip günahlarının affedileceÄŸini düÅŸünmesi nafile bir eylemdir.

Ä°hale almak için bazı devlet erkânına rüÅŸvet veren, yapmadığı iÅŸin hak ediÅŸini önceden alanların, itikâf etmek için mescitlere çekilmesi nafile bir eylemdir.

BaÅŸörtülü kızların maÄŸduriyetini görmezden gelip rektörlük, dekanlık peÅŸinde koÅŸanların televizyonlarda sahur programlarında dinden diyanetten bahsetmesi nafile bir eylemdir.

Evlendikten sonra yalnızlığa terk ettiÄŸi anne ve babasına ilgi göstermeyip vefaatine müteakiben hocalara para ile taze Yasin okutmak nafile bir eylemdir.

Her türlü sınıfsal ve ekonomik ayrışmayı mecburi ve olmaz olmaz görenin farz kılmak için saf tutarken cemaattekiler ile sıkışmaya çalışması nafile bir eylemdir.

Banka kredisini faiz olmaktan çıkarıp anasının ak sütü mesabesine indirenlerin öÄŸlen namazının son sünnetini huÅŸu ile eda etmesi nafile bir eylemdir.

Bir ÅŸey alırken kendine tam tartıp baÅŸkalarına eksik tartmayı kâr gibi görenlerin  33 kere Subhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber tesbihatında bulunması nafile bir eylemdir.

Hâlâ hiç kimseyi affetmeyen profesyonelliÄŸiyle övünenin “Åžefaat ya Resullah” diye kubbeleri inleterek cehennemden kurtulmayı vehmetmesi nafile bir eylemdir.

Marketten evinize et alırken aklınıza bit türlü gelmeyen ihtiyaç sahiplerine Kurban bayramında bir parça kemikli et götürmek nafile bir eylemdir.

Demokrasi havariliÄŸi yapıp müminliÄŸi, liberal muhafazakârlığa dönüÅŸtürenlerin yirmi bin kiÅŸiye iftar yemeÄŸi vermesi nafile bir eylemdir

Gözü yaÅŸlı Uludere annelerini Ä°slamcı vakıfları gezdirerek gündem saptıranların özürlülere sahip çıkma giriÅŸimleri nafile eylemdir.

Elli kilometre yürüyüp anca suya ulaÅŸan Ganalı kardeÅŸlerine(!) kuyu açmak yerine onlara Horon tepmeyi öÄŸretmek nafile bir eylemdir.

Fakirin halinden anlamak için onun sofrasına koyduÄŸunu yeyip getirdiÄŸini bırakmak yerine

getirdiklerini yerken karşısındakine acıyarak bakmak nafile bir eylemdir.

Yıllardır saçını süpürge edip hizmetinde kusur etmeyen hanımının üzerine gizlice bir genç kızı imam nikâhıyla alıp onun tesettüre girmesine sebep olduÄŸuyla övünmek nafile bir eylemdir.

Åžahsının ve ailesinin tüketimini kısmayıp o parayı kazanmak için Müslüman kardeÅŸinin rızkına göz dikenlerin cemaatlerine“Ebu Sufyan sofrası” nda iftar verip övgü beklemeleri nafile bir eylemdir.

MüÅŸterilerine gayet nazik ve görgülü davranırken Müslüman kardeÅŸlerine ve ailesine aÄŸzına

geleni söylemeyi samimiyet olarak görenlerin misvak kullanması nafile bir eylemdir.

Jeep’inin ve giydiklerinin markasıyla övünen ve yenisi çıkınca hemen deÄŸiÅŸtirenlerin umreye gidip kefen niyetiyle ihram giydim iddiaları nafile bir eylemdir.

Okuduklarına, hayatında yer vermeyi hiç düÅŸünmeden, ölülerine ulaÅŸtırmak için, anlamadan,  tefekkür etmeden ve tertile riayet etmeden Kuran’ı baÅŸtan sona hatmetmek nafile bir eylemdir.

Resulullah ‘ın (sav) Sünneti deÄŸil…

Nafile bir eylemdir…

Bakın o zamanın Hac konusunda duyarlı dindar(!) müÅŸrik Mekkelilerin yaptıkları nafile eylemler ile ilgili olarak Kuran bize ÅŸöyle seslenir;

(Bir tek) hacılara su vermeyi ve Mescid-i Haramı onarıp gözetmeyi, Allaha ve ahiret gününe inanıp Allah yolunda elinden gelen her türlü çabayı gösteren biri(nin üstlendiÄŸi görevler)le bir mi tutuyorsunuz? Bu (görevler) Allah katında (hiç de) denk deÄŸildir. Ve Allah (bile bile) zulmeden topluluÄŸa asla hidayet etmez. (Tevbe / 19)

Åževket Hüner / 17.08.2011

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.