Sosyal Medya

Makale

Müseccel Av Sahası: Irak ve Suriye

ABD’nin, NATO’nun, AB’nin, Rusya’nın, Ä°ran’ın ve Suudi Arabistan’ın IŞİD’e iliÅŸkin ayrı ayrı veya hep birlikte uygulamak istediÄŸi mücadele strateji nedir? Kesin cevabı tam olarak bilemiyoruz ama ÅŸurası kesin: Hemen bütün uluslararası kamuoyu IŞİD’den kurtuluÅŸun reçetesi olarak Obama’nın aÄŸzından çıkacak askeri harekât emrine kulak kesilmiÅŸ durumda.

Sadece ABD, Ä°ngiltere, Fransa, Almanya, Ä°talya deÄŸil. Arnavutluk’tan Çek Cumhuriyeti’ne, Hırvatistan’dan Ä°ran’a deÄŸin hemen bütün ülkeler Irak Yönetimi ve Kürdistan Özerk Yönetimi’ne son bir ayda yaptıkları silah sevkiyatıyla bölgeyi büyük bir cephaneliÄŸe çevirmiÅŸ durumdalar. Çünkü Obama yönetimi daha ÅŸimdiden en az üç yıl sürecek bir mücadeleden kapıyı açtı bile. Üstelik Beyaz Saray’a yakın kaynaklar IŞİD’i Obama’nın deÄŸil, ancak halefinin bitirebileceÄŸi dahi kayıtlara geçirdi ki, geniÅŸ bir zaman diliminde istenildiÄŸi gibi rahat hareket edilebilsin.

GeniÅŸ Ama Alçakça Bir Koalisyon

ABD’nin DışiÅŸleri Bakanı Kerry, bir taraftan Savunma Bakanı Hugel, diÄŸer taraftan bütün bir Orta DoÄŸu’yu alt üst ediyorlar. Kerry’nin ifadesiyle “IŞİD ile mücadele kapsamında dünya genelinde mümkün olan en geniÅŸ koalisyonu oluÅŸturmak için” ABD, OrtadoÄŸu’ya adeta kamp kurmuÅŸ durumda. Bu sebeple Obama’nın iktidarının en önemli dış politika konuÅŸmasını yapacağına iliÅŸkin meraklı beklentiler bir hayli yükselmiÅŸ gözüküyor.

Ä°ran, elbette ki bu meraklı bekleyiÅŸçilerin en önünde geliyor. Suriye ve Irak’ta iÅŸgal ve katliamların ortağı olan Ä°ran bu süreci iki amaçla kullanmak istiyor. Birincisi Suriye’de Esed, Irak’ta Åžii mezhepçi rejimin bekasını temin etmek tabii ki. Ä°kincisi ise Batı ile özellikle ABD ile Nükleer Enerji Müzakerelerinde ilerleyen yakınlaÅŸmaları bu fırsatla ileriye taşımak hatta kimi düÅŸmanlarını ABD eliyle tasfiye etmek için yeni bir ortaklık modeli kuracak adımlar atmak.

Ä°ran’ın önemli siyasi karakterlerinden biri ve halen Düzenin Maslahatını TeÅŸhis Konseyi(DMTK) BaÅŸkanı da olan HaÅŸimi Rafsancani’nin, IŞİD’le mücadelede ABD’yle iÅŸbirliÄŸine hazır olduklarını söylemesi önemli bir dönemeci iÅŸaretlemektedir. Her iki devletin de aynı yere vurduÄŸunu hatırlatan Rafsancani, Büyük Åžeytan’a iliÅŸkin pozisyonlarını ÅŸöyle deklare ediyordu: “Amerika samimi olursa iÅŸbirliÄŸi yapılabilir. Daha önce ABD ile (Irak’ta) Zerkavi’ye karşı mücadele ettik. Fakat Suriye’de biz IŞİD’le savaşırken, Amerika IŞİD’i destekliyordu. Biz iÅŸimizi yapmaya devam edeceÄŸiz. Ümit ediyorum ki, ABD ve diÄŸer ülkeler de yardım ederler.”

Hatırlamakta fayda var: Åžengal’den Ezidilerin sürülmesi ve IŞİD’in kuzeydeki Kürt bölgesine özellikle petrol ve barajlar bölgesine yönelmesi sonrasında oluÅŸan panik havası ilk önce nerelerde tavan yaptı? Kürdistan’a ait olduÄŸu iddia edilen coÄŸrafyadan IŞİD’in sökülüp atılması adına Ä°ran-ABD-BaÄŸdat Yönetimi ve PeÅŸmerge tarafından hayata geçirilen ortak seferberlik ve cephe yeni döneme iliÅŸkin asli ittifakın bileÅŸenlerini de iÅŸaretlemektedir.

Irak’ta SavaÅŸa ve Ä°ÅŸgale Hayır

Meseleye Türkiye tarafından verilen tepkiler hiç de ÅŸaşırtıcı sayılmamalı. Mesela CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Genelkurmay BaÅŸkanı Özel, NATO tarafından Türkiye’nin de içinde yer almaya icbar edildiÄŸi ‘çekirdek koalisyon’a bütün güçleriyle ayak sürüyorken enteresan ÅŸeyler oluyor. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu ‘ancak savaÅŸ durumunda görüÅŸürüm’ dediÄŸi ErdoÄŸan’ın bu konuyla alakalı bir daveti olursa reddetmeyeceÄŸini vurguladı ve hiç uzatmadan NATO’nun iÅŸgal ve katliam çaÄŸrılarına kayıtsız kalmadıklarını ÅŸöyle beyan etti: “OrtadoÄŸu’da IŞİD’e karşı uluslararası bir operasyona Türkiye’nin katılmasına karşı çıkmayız. Türkiye, savunma açısından Batı ittifakının bir parçasıdır. DışiÅŸleri ve BaÅŸbakan’ın aktif olması lazım.” 

EÄŸer doÄŸruysa Zaman, Taraf ve benzeri yayın organlarına göre Galler’deki zirvede Obama IŞİD dosyasını CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın önüne koyup “OrtadoÄŸu’daki politik çizginizi NATO ve ABD çizgisinde görmek istiyoruz” demiÅŸ. ABD ve Avrupa ülkeleri PeÅŸmergeyi, PKK ve PYD’yi, BaÄŸdat yönetimini, Ä°ran’ı silahlarla teçhiz edip sahaya sürdüÄŸü Türkiye’yi de aynı savaÅŸa sürmek istiyor.

En net görülen tablo ÅŸu: Türkiye’yi IŞİD’e, El Kaide’ye, Nusra Cephesine karşı savaÅŸa sürüklemek istiyorlar. Ne için, kim adına verilecek bu savaÅŸ? Esed rejimini ve BaÄŸdat’taki mezhepçi despotizmin bekası adına mı? Evet.

PKK-PYD’nin güçlendirilerek, BaÄŸdat ve Tahran’a mecbur kılınan Barzani yönetiminin terbiye edilmesi için de yapılmıyor mu bu plan? Evet. Suudi Arabistan, BAE, Ürdün gibi iÅŸbirlikçi rejimleri bekası ve buna paralel olarak Ä°srail’in güvenliÄŸi burada esas deÄŸil mi? Evet.

Başından beri ‘Irak’ta SavaÅŸa ve Ä°ÅŸgale Hayır’ demiÅŸtik, ‘1 Mart Tezkeresi Reddedilsin’demiÅŸtik. Yine aynı noktadayız. Türkiye’deki üslerin NATO’ya kullandırılması dâhil hiçbir giriÅŸime izin verilmeyeceÄŸine iliÅŸkin kararın arkasında durulması için güçlü bir iradeye ihtiyaç var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.