Sosyal Medya

Kültür Sanat Haberleri

Mucize kitabın muhteşem hattı: Kûfî

Kur’an-ı Kerim’in ilk yazı türü kûfi konseptinde düzenlenen dünyanın en kapsamlı sergisi Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı. Sergide; 8. yüzyıldan 15. yüzyıla uzanan süreçte islam coğrafyasında ortaya konan Kur'an-ı Kerimler, kur'an yaprakları, cüzler ve ciltler olmak üzere yaklaşık 150 eser var.



Kur'an-ı Kerim'in ilk yazı türü kûfi konseptinde düzenlenen Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi sergisi Türk ve İslam eserleri müzesinde açıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu tarafından hayata geçirilen sergi, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Serginin açılışına Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaÅŸ katıldı. Görmez konuÅŸmasında ÅŸu ifadeleri kullandı: "Tüm müzelerde korunan, hattın anası olarak bilinen ilk asırlardan itibaren dünyanın muhtelif yerlerinde yazılmış çeÅŸitlerinden birisi olan kufi hat ile yazılmış, aynı anda Endülüs'ün duvarlarına nakÅŸedilmiÅŸ yakın zamanda Buhara'da Semerkand'da nakledilmiÅŸ tüm mushafları bir araya getiren bu sergi için tüm arkadaÅŸlara teÅŸekkür ediyorum.”

Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi; Kur'an-ı Kerim'in ilk nüshalarının kaleme alındığı kûfî hatların buluştuğu Türkiye'nin en kapsamlı sergisi olma ünvanına sahip. Sergi kapsamında; 8. yüzyıldan 15. yüzyıla uzanan süreçte İslâm coğrafyasında ortaya konan başyapıt niteliğindeki Kur'an-ı Kerimler, Kur'an yaprakları, rulo Kur'anlar, cüzler ve ciltler olmak üzere yaklaşık 150 eser bir araya geldi.

FARKLI DÖNEMLERDEN KUR’AN-I KERÄ°M ÖRNEKLERÄ°

Sergide, yüzyıllar boyunca hattatların ve cilt ustalarnın emeÄŸini üzerlerinde taşıyan Kur’an-ı Kerim nüshalarının erken dönem örnekleriyle Celayiri, Memlük ve Osmanlı saray atölyelerinde ciltlenen Kur’an nüshaları yer alıyor. Geç Emevi ve Abbasi dönemine ait Kur’an yaprakları, rulo Kur’an’lar ve cilt örnekleri de bu sergiyle gün yüzüne çıkartılıyor. Serginin amacıysa; Ä°slâm medeniyetinin doÄŸru anlaşılması için farkındalık oluÅŸturmak.

İslam hat sanatının bilinen en eski yazı türü olan kûfi, ismini Kufe'den alıyor. Arap alfabesinin düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir formu olan kufi; İslam hat sanatının bilinen en eski yazı türü. Kufi; hat sanatlarında da bugün halen yaygın olarak kullanılıyor. Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi sergisi, 10 Mayıs'a kadar Türk ve İslam eserleri müzesinde ziyaretçilerini bekliyor.

Ayşe Sonuşen / Kuzey Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.