Sosyal Medya

Makale

Monseur, Ni votre colonialisme ne prendra fin, ni notre subordination ne s’arrêtera.

Acılı yüz ifadeleriyle düzenlediÄŸiniz yürüyüÅŸleri, cenaze törenlerini izledik hep beraber. 12 kiÅŸi için dünyanın her yanından ne kadar çok kiÅŸi gelmiÅŸ Mösyö. Anlaşılan çok kıymetli insanlardı.

Bizler öyle deÄŸiliz, sıradan insanlarız, Fransa’da yaÅŸayan bir grup genciz. Ben ve arkadaÅŸlarım dünyanın çeÅŸitli yerlerinden geldik buraya, daha doÄŸrusu babalarımız ve dedelerimiz gelmiÅŸ. Hepimizin ailesi bir zamanlar Fransa’nın sömürgesi bir ülkede yaşıyordu. Eminim siz bile sömürgeleÅŸtirdiÄŸiniz ve tüm zenginliklerini çaldığınız ülkelerin sayısını bilmiyorsunuz. Biz biliyoruz, ne de olsa Amerika’dan Afrika’ya, Pasifikten OrtadoÄŸu’ya kadar aynı kaderi paylaÅŸmış ve atalarını Fransa’ya köle vermiÅŸ insanlarız.

Oubangui Chari, Anjouan, Dohomey, Houte Volta, Togoland... bu isimleri duydunuz mu? Bunlar sizin sömürgeleÅŸtirdiÄŸiniz ve insanlarını köleleÅŸtirdiÄŸiniz dünyadaki 48 ülkeden çok az bir kısmı.

Neredeyse iki yüz yıldır topraklarımızı iÅŸgal edip, insanlarımızı köle olarak Avrupa ve Amerika’ya kaçırıyorsunuz. Çalmadığınız altın, gümüÅŸ ve deÄŸerli eÅŸya kalmadı. TopraÄŸa ektiÄŸimiz meyveleri bile aldınız elimizden. Tüm bunları yaparken kaç insanı öldürdüÄŸünüzü biliyor musunuz Mösyö?

Åžimdi dünyanın en medeni ve kibar insanlarının hırsızlık gibi, insanları zorla köle yapmak gibi, adi suçları iÅŸleyebileceÄŸini kimse düÅŸünmez biliyorum. Hatta siz bile buna ÅŸaşırmış olmalısınız. Size zorla adam kaçıran, madenleri çalan, katil, tecavüzcü, soykırım yapan insanlarsınız desem eminim beni Fransa’da vururlar. Ancak siz de, ben de ve ÅŸimdi toprak altında yatan atalarım da gerçeÄŸi biliyoruz Mösyö.

SömürgeleÅŸtirdiÄŸiniz her ülkede insanlık suçu iÅŸlediniz ama asla yargılanmadınız, yargılanmayacaksınız da. Çünkü sizi yargılayacak olan Batılı dostlarınız, siz bizim topraklarımızı sömürürken onlar da diÄŸer yakadaki baÅŸka toprakları sömürüyordu. Zaten Paris’teki yürüyüÅŸte hepiniz kola kola girmiÅŸtiniz gördüm. Suç ortakları birbirini yargılamaz, eleÅŸtirmez Mösyö, bunu bilecek kadar aklımız kaldı.

Siz o gün yürüyüÅŸteyken askerlerinizin hala Afrika’da, benim geldiÄŸim ülkede, sömürü düzeninizi devam ettirmek için insan öldürdüÄŸünü kimse bilmiyordur eminim. Hala topraklarımızdan elmas, altın, gümüÅŸ, bakır getirdiÄŸinizi, Paris’in süslü caddelerinde tüm dünyaya sattığınızı da kimse düÅŸünmüyordur. Trajik olan ÅŸudur, o maÄŸazaların yer temizliÄŸini de ben ve arkadaÅŸlarım yapıyor.

Aslında bize medeni olmayı, insan gibi yaÅŸamayı öÄŸrettiÄŸinizi düÅŸünüyorsunuz biliyorum. Öyle ya, Komor Adası’nda yaÅŸayan bir yerlinin modern dünya ile ne alakası olabilir? Onlar ve onlar gibi milyonlarca baÅŸka dünyaların çocukları, modern dünya ile hiç ilgisi yoktu ama çok mutluydular Mösyö. Bizi kopardığınız hayatlarımızın vahÅŸi, sizinkinin ise insancıl olduÄŸunu düÅŸünecek kadar körsünüz. Bir Madagaskar yerlisinin tarihinde sizin gibi baÅŸkalarının hayatlarını çalmak ve zevk için hayvan öldürmek yoktur Mösyö. Sizin askerlerin zevk için öldürdüÄŸü insan sayısını kimse bilmiyor. Sakın bize medeniyet öÄŸrettiÄŸinizi söylemeyin Mösyö.

Biz Paris’in köÅŸe banliyölerinde yaÅŸayan gençleriz. Hepimiz dünyanın baÅŸka yerlerinden geldik buraya. Ä°steyerek gelmedik, sevdiÄŸimizden gelmedik. Dedelerimiz ailesine yedirecek ekmek bulamadığı için kaçak yollardan geldiler buraya. Sizin medeniyet getiriyoruz diye iÅŸgal ettiÄŸiniz ülkemizde iÅŸsizlik, açlık, hastalık, köle ticareti, sefalet, terör dayanılacak gibi olmadığı için, ülkesinden gizlice bir geminin deposunda kaçmış dedem buraya.

Åžimdi bizler, onların çocukları ve torunları olarak Fransa’nın dışlanmış sokaklarında yaÅŸamaya çalışıyoruz. Ä°nsanlar Fransız milli takımındaki siyahi topçulara bakarak hepimizin öyle yaÅŸadığını zannediyor. Sen de ben de ben de gerçeÄŸi biliyoruz:

Monseur,

Ni votre colonialisme ne prendra fin ni notre subordination ne s’arrêtera.

(Mösyö, ne sizin sömürgeciliÄŸiniz bitti, ne bizim köleliÄŸimiz.)

 

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.