Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır mahkemesi: İki ada Mısır'ın

Mısır yargısı, ülkenin kontrolündeki iki adanın Suudi Arabistan’a verilmesini öngören anlaşmayı iptal etti.



Mısır'da devletin taraf olduÄŸu davalara bakan Ä°dari Mahkeme, Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki sınır anlaÅŸmasını iptal etti. Mahkeme kararı, iki ülke arasında yer alan ve stratejik öneme sahip olan Sanafir ve Tiran adalarının Mısır’ın yönetiminde kalmasına karar verdi. Yargı kaynakları, davada devleti temsil eden savunma heyetinin kararı temyize taşıyacağını belirtti.

Suudi Arabistan-Mısır karasularının sınırını çizen anlaÅŸma, Suudi kralı Selman bin Abdülaziz’in Nisan ayında Mısır’a gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret sırasında imzalanmıştı. Bu anlaÅŸmaya istinaden Mısır, Akaba körfezinde yer alan Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan’a vermeyi kabul etmiÅŸti. AnlaÅŸma, ancak parlamento onayından geçtikten sonra yürülükte sayılabiliyor olsa da bu onay da henüz verilmiÅŸ deÄŸil.

Mısır yönetimi bu iki adanın aslında Suudi Arabistan’ın toprağı olduÄŸunu ve 1950 yılında dönemin Suudi kralın bu iki adanın Mısır’ın vesayeti altında olmasını talep ettiÄŸini savunmuÅŸtu. Mısır’ın denetimindeki iki adanın Suudi Arabistan’a verilmesi ülkede tepki çekmiÅŸti. AnlaÅŸmayı protesto eden gösteriler düzenlenmiÅŸ ve bazı eylemciler tutuklanmıştı. Tutuklanan 100’den fazla gösterici mahkeme kararıyla beraat etti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.