Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'dan 'yakınlaşma' şartı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ankara ile ilişkilerin düzeltilmesi şartı olarak "Türkiye Mısır'ın içişlerine müdahaleden uzak durursa olumlu ilişkilere her zaman hazırız’ mesajını verdi.



BaÅŸkent Kahire'deki DışiÅŸleri Bakanlığı'nda diplomasi muhabirleriyle görüÅŸmesinde açıklamalarda bulunan Åžükri, Mısır halkının, Türk halkına karşı olumlu duygular beslediÄŸini, Türk halkının da Mısır halkına karşı aynı duyguları hissettiÄŸini söyledi.

Mısır DışiÅŸleri Bakanı ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye'nin ÅŸu anki siyaseti ideolojik düÅŸünce üzerine kurulu. Arap bölgesi ve Mısır aleyhine kendi çıkarlarını gerçekleÅŸtirmeyi hedefliyor. Åžüphesiz bu siyaset olumlu olmadığı gibi Mısır-Türkiye yakınlaÅŸmasına da katkı saÄŸlamıyor. Türkiye Mısır'ın içiÅŸlerine müdahaleden uzak durursa olumlu iliÅŸkilere her zaman hazırız."

Mısır'ın Türkiye'ye karşı hiçbir zaman olumsuz bir tutum içinde olmadığını dile getiren Åžükri, ‘Ancak Türk yetkililerinden çeliÅŸkili mesajlar geliyor. O derece ki hangisinin Türkiye'nin konumunu yansıttığını bilmiyoruz. Bu artık kısır bir döngü oldu. Uluslararası arenada da kınanan bu hakaretlere karşılık vermekle çaba kaybedemeyiz’ dedi.

Samih Åžükri, Türkiye’nin hakaretlerinin uluslararası anlamda da kınandığını ve bunun BM Güvenlik Konseyi için yapılan seçimleri kaybetmesine yol açtığını iddia etti.

Katar’la iliÅŸkilerin düzelmesi

Katar-Mısır iliÅŸkilerine de deÄŸinen Åžükri, ülkesinin Katar'a bir Arap ülkesi olarak muamele ettiÄŸini, Katar-Mısır iliÅŸkilerinin, Mısır-Türkiye iliÅŸkilerinden farklı olduÄŸunu belirtti. Mısır DışiÅŸleri Bakanı, Araplar arası iliÅŸkilerin çıkarların üzerinde olduÄŸunu da vurguladı.

Samih Åžükri, tüm Arap ülkelerinin Mısır ve Katar arasında iletiÅŸim köprüleri kurularak, son dönemde yaÅŸanan gerginliÄŸin sonlandırılmasını istediÄŸini ifade etti ve Katar'ın Mısır'a desteÄŸinin Arap dünyasının hedeflerini gerçekleÅŸtirmek için yapılan ortak çalışmalarla uyumlu olmasını temenni etti.

Doha ve Kahire yönetimlerinin Temmuz 2013'te Mısır'da yaÅŸanan askeri darbenin ardından gerilen iliÅŸkileri, Suudi Arabistan'ın giriÅŸimiyle son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalarla normale dönmeye baÅŸladı.

Davutoğlu: Mısır politikası ilkeseldir

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu hafta sonu Konya’da, BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Mısır ile iliÅŸkilerimizi düzeltmemiz lazım" sözleri hatırlatılınca "Türkiye ilkesel tutum benimsemiÅŸtir" diyerek tablonun deÄŸiÅŸmesi için halk iradesini yansıtan bir siyasi sürece ihtiyaç olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.

Konya Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Al Jazeera Türk'e verdiÄŸi röportajda, "Mısır ile iliÅŸkilerimizi düzeltmemiz lazım" dediÄŸi hatırlatılınca ÅŸunları söyledi:

"Türkiye'nin Mısır politikası belli ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkelerden birincisi, Mısır köklü medeniyetin ve çok köklü siyasi geçmiÅŸin tarih sahnesine çıktığı bir ülkedir. Mısır halkı, bir bütün olarak sadece Arap dünyasının deÄŸil Ä°slam dünyasının önemli öncü fikirlerinin ortaya çıktığı çok köklü bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bizim Mısır halkıyla ve Mısır ile bu anlamda bir problemimiz yok. Problemimiz kimle var, problemimiz halkın oyuyla iÅŸbaşına gelmiÅŸ yönetimi, askeri darbeyle deÄŸiÅŸtirerek böyle bir darbe sonrasında halkın taleplerini gözardı eden, bir tek gösteride dahi 3 bin, 4 bin kiÅŸinin öldürülmesine yol açacak ÅŸekilde ÅŸiddet uygulayan bir yönetim anlayışıyla problemimiz var. Bu konu ilkeseldir bizim için."

KÄ°K'ten Sisi'ye destek gelmiÅŸti

Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diÄŸer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman KardeÅŸler konusunda yaÅŸadığı anlaÅŸmazlık Kuveyt'in arabuluculuÄŸunda giderilmiÅŸ ve Doha'daki zirvenin gerçekleÅŸmesi mümkün olmuÅŸtu.

9 Aralık’ta Katar'ın baÅŸkenti Doha'da toplanan Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi liderleri, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

Suudi Arabistan, Bahreyn ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a göndermeye karar vermiÅŸti. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri dönmüÅŸtü. Katar’daki Müslüman KardeÅŸler liderlerinin bir kısmı da Türkiye’ye sığınmıştı.

Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi dönemi milletvekilleri, 20 Aralık’ta Ä°stanbul’da yaptıkları toplantıda yurtdışında meclis oturumları düzenleyerek darbe rejimi düÅŸene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini açıklamıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.