Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'daki idam cezalarına tepkiler dinmiyor

Siyasiler, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbe karşıtı 529 kişiye 'şiddete teşvik' suçlamasıyla idam cezası verilmesine tepki gösterdi.



SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, Mısır'da darbe karşıtı 529 kiÅŸiye "ÅŸiddete teÅŸvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesine iliÅŸkin, ''Demokrasi ayıbı, insanlık ayıbı, ümit ederim ki demokrasiden, insan haklarından bahsedenler bu tür hadiselere seyirci kalmaz'' dedi.

MüezzinoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de darbelerin ağır bedellerini zaman zaman milletçe ödediÄŸini anımsattı.

''Zaman zaman askeri müdahalelerin bedellerini, milli iradenin temsilcileri, idam edilerek ödedi'' diyen Bakan MüezzinoÄŸlu, ÅŸimdi bunun farklı bir fotoÄŸrafını Mısır'da gördüklerini vurguladı.

Medeni ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerin, bazı ülkelere "Burada demokrasi yok" diyerek müdahale ederken, bu tür olaylara seyirci kaldığını ifade eden MüezzinoÄŸlu, ''Bence demokrasinin büyük bir ayıbı bu. Hukuk devleti ve insan hakları anlamında büyük bir ayıp. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin, Avrupa BirliÄŸi'nin ve ABD'nin bu tür hadiseler seyirci kalmasını anlamıyorum. Demokrasi ayıbı, insanlık ayıbı. Ümit ederim ki demokrasiden bahsedenler bu tür hadiselere seyirci kalmaz'' diye konuÅŸtu.

"Yargı adına tiyatro oynanıyor"

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ekrem Erdem Mısır'daki idamları insanlık adına kabul edilebilir bulmanın mümkün olmadığını söyledi.

Erdem, "Bu bir cinayet, tam manasıyla maskaralık" diyerek, ÅŸöyle devam etti:

"Mısır'da yargı adına bir tiyatro oynanıyor. Binlerce sayfalık iddianameyi okuyacak kadar zamanı bile kullanmayan bir mahkemenin verdiÄŸi karar, ne kadar hukuka uygundur bunu tartışmak bile abes diye düÅŸünüyorum. Ä°nsanlığın da burada suskun kalmasına anlam veremiyorum. Bu bir insanlık ayıbıdır, insanlık dramı yaÅŸanıyor. Vicdanı olan herkesin buna gereken tepkiyi göstermesi ve Mısır'daki bu maskaralığa son verilmesi için elinden gelini yapması gerekir diye düÅŸünüyorum."

"Bu karar sözün bittiÄŸi yerdir"

Ä°nsan Hakları ve Mazlumlar Ä°çin Dayanışma DerneÄŸi (MAZLUMDER) Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Cüneyt SarıyaÅŸar, Mısır'da gerçekleÅŸen darbeden sonra direniÅŸin hala devam ettiÄŸini anlatarak, konu basında yeterince yer almasa da Mısır'da darbe karşıtlarının hala sokaklarda olduÄŸunu söyledi. 

Ä°nsanların Mısır sokaklarında barışçıl taleplerini sürekli dile getirdiklerini belirten SarıyaÅŸar, darbe rejiminin halkın barışçıl direniÅŸini baÅŸka yerlere çekmek için bu tür kararları verdiÄŸini, aynı durumun BangladeÅŸ'te de söz konusu olduÄŸunu ifade etti. 

SarıyaÅŸar, Mısır'da yönetimin Gazze ile ülkeyi baÄŸlayan ve Gazze halkının adeta nefes damarları olan tünelleri kapatıp bombalayarak, Ä°srail'in bile yapmadığını hayata geçirdiÄŸinin altını çizdi. 

Darbe yönetimlerinin klasik olarak bir yandan askerle bir yandan da hukukla halkı katlettiÄŸini söyleyen SarıyaÅŸar, "Bu karar, sözün bittiÄŸi yerdir, hukukun katledildiÄŸini resmidir. Bunlar tiyatral mahkemelerdir. Buralarda tiyatro gösterisi yapılıyor" diye konuÅŸtu. 

AB'den tepki

AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da darbe karşıtı 528 kiÅŸinin idama mahkum edilmesinin "son derece endiÅŸe verici olduÄŸunu" belirterek, ölüm cezasına karşı duruÅŸunu tekrarladı.

Ashton, yazılı açıklamasında, hangi suçtan hüküm giyilirse giyilsin idam cezasının asla meÅŸru gösterilemeyeceÄŸini vurguladı.

Catherine Ashton, "AB her ÅŸartta idam cezasına karşıdır. Ölüm cezası gaddarca ve insanlık dışıdır, caydırıcılıkta baÅŸarısızlıktır ve insan haysiyeti ve bütünlüÄŸünün kabul edilemez bir inkarıdır" ifadesini kullandı.

Yüksek Temsilci Ashton, Mısır'daki geçiÅŸ hükümetinden uluslararası standartlara uygun, sanık haklarına saygılı, bağımsız ve hakkaniyetli soruÅŸturmalara dayalı ve tutukluluk sürelerini uzatmadan yargılamalar yapılabilmesinin güvence altına alınmasını istedi.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı William Hague ise idam cezasının verildiÄŸi duruÅŸmaya çoÄŸu sanığın katılamadığını ve yeterli düzeyde temsil edilemediÄŸi yönündeki haberlerini ayrıca derin endiÅŸe yarattığını kaydederek, "Mısırlı yetkilileri, sanıkların haklarına tümüyle saygı duyulmasını saÄŸlamaya çağırıyoruz ve bu kabul edilemez cezayı gözden geçirmelerini umuyoruz. Her koÅŸulda prensip gereÄŸi idam cezasına karşı olmak Majestelerinin hükümetinin uzun süredir yürüttüÄŸü politikadır" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.