Sosyal Medya

Makale

IŞİD-Boko Haram terör kardeşliği

2009’dan beri Nijerya’da faaliyet gösteren Boko Haram, son aylarda ülkenin kuzey doÄŸusunda, Nijer ve Çad sınır bölgelerinde eylemlerini arttırmıştı. “Çocuk kaçırma” türünden eylemlerine patlayıcılarla saldırma yöntemini de ekleyen örgüt, geçtiÄŸimiz hafta IŞİD’e olan baÄŸlılığını duyurdu.

Bu açıklama Boko Haram ile IŞİD arasında organik bir baÄŸ kurulmuÅŸ olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Her iki kuruluÅŸun da son derece benzer uygulamaları olduÄŸundan, zaten bu bağın olduÄŸu tahmin ediliyordu. Ä°kisi de dünya kamuoylarında vicdanları acıtacak biçimde “tanımlı insanlar” üzerinden eylem gerçekleÅŸtiriyordu. Boko Haram’ın kaçırdığı küçük kız çocukları ile IŞİD’in gazeteci ya da pilot idam ederken kaydettiÄŸi görüntüler eÅŸ zamanlı olarak yayınlanmıştı. Hafızalara öyle kazınması saÄŸlandı ki, o çocuklardan birini ya da Ürdünlü pilotu yolda görsek tanıyacak hale gelmiÅŸtik. Dolayısıyla örgütler, “tanıdığımız birini öldürenler” durumuna gelmiÅŸti.

Uyguladıkları bu taktiÄŸin yanı sıra, her ikisinin de faaliyet gösterdikleri ülkelerin yakın komÅŸularıyla sınır aÅŸan bir iliÅŸki kurdukları da belirtilmeli. DiÄŸer bir ifadeyle iki örgüt de haritaları farklılaÅŸtırma, sınırları deÄŸiÅŸtirme talebinde.

Benzer durumlar yaratmak

Mıntıka temizliÄŸi yapan, kendisine yer açan bu iki örgüt, aynı zamanda karşılarında geniÅŸ bir koalisyonun oluÅŸmasını da saÄŸladılar. Bu koalisyonun bir yanında “batılı” güçler yer aldı, diÄŸer yanında ise örgütlerin bulunduÄŸu ülkelerin komÅŸu devletleri. Bu komÅŸu devletlerin kendi aralarında ciddi sorunları bulunmasına raÄŸmen, örgütler sayesinde iÅŸbirliÄŸi yapmak zorunda kaldılar. Ayrıca, bu örgütlerle askeri mücadele yapmak durumunda kalan bölge ülkeleri aynı zamanda “batı”lı müttefikleri ile de yeniden güven tazelediler.

Bu koÅŸullar alanda olgunlaÅŸtıktan sonra da, iki örgüt arasındaki baÄŸ bir anlamda resmiyet kazandı. Yapılan açıklama bir yandan El-Kaide modeli ile anılan küresel terörün IŞİD-Boko Haram modeliyle yeniden yaygınlaÅŸtığı izlenimini veriyor. Dar coÄŸrafi alanlarda, yerel hedeflere yönelmiÅŸ örgütlerin birbirlerine eklemlenmeleriyle yaygınlaÅŸma modeli, yeni bir geliÅŸmeye iÅŸaret ediyor. Ancak öte yandan, konuya baÅŸka türlü de bakılması mümkün.

Irak’ta Musul’un, Suriye’de de Kobani’den sonra Tel Abyad’ın eÅŸ zamanlı olarak IŞİD’den kurtarılmasına yönelik operasyonlar baÅŸladı. Koalisyon güçleri havadan, yerel güçler de karadan savaÅŸ sürdürüyorlar. Bu durum, IŞİD’in alanının daralacağını, var olma koÅŸullarının zorlaÅŸacağını ima ediyor.

Afrika’ya davet

Irak-Suriye bölgesinde hareket yeteneÄŸi sınırlanan ya da zaten yerine getirmesi iÅŸlevi büyük ölçüde gören IŞİD’in Afrika’ya göçebilmesi için belki de Boko Haram’dan bir davet gelmesi gerekiyordu.

Ä°ki örgütün aynı faaliyetin kolları olduÄŸunu ilan etmek, mücadele eden tarafların da benzer yöntemleri uygulamalarını teÅŸvik etmek demek. Ancak Nijerya’da eksik olan, batılı ve havadan bomba atacak bir koalisyonun henüz oluÅŸmamış olması.  BirleÅŸik Krallık askeri uçak yardımı yapıyorsa da, gelinen aÅŸama daha belirgin bir koalisyonun kurulma ihtiyacını ortaya koyuyor.

IŞİD ile Irak’ta fazlasıyla, Suriye’de ise epeyce mücadele veren ABD’nin Nijerya’da var olmaması pek mümkün olamayacak gibi. Üstelik görüldüÄŸü kadarıyla, ABD Boko Haram’la mücadelenin bayraktarlığını üstlenmez ise, bölgeye “girmeye” meraklı baÅŸka batılı ülkeler harekete geçecek.  Dolayısıyla ABD, çok istemese de, mecburen Boko Haram’la mücadeleye doÄŸrudan dahil olmak durumunda kalabilir. Kim bilir belki de IŞİD bundan böyle Afrika’daki iÅŸlevlerini yerini getirmeye öncelik verecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.