Sosyal Medya

Makale

‘Laiklik dini’ bağlıları kendi dinlerine dokundurtmuyorlar

Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman’ın laiklik Ã¼zerine söylediklerinde mâlum bir avuçluk kesimde yükseltilmeye çalışılan itirazlar, laiklik dini’ne baÄŸlı olanların kendi inançlarına asla dokundurmak istemediklerini göstermektedir.

Hatırlayalım, 10 yıl kadar önce, o zamanki Meclis BaÅŸkanı Bülend Arınç tarafından dile getirilip, ‘laikliÄŸin tarif edilmesinin gerekliliÄŸi’ vurgulanınca, henüz yeniçeri hastalığının hecmelerinden kurtulamamış olan bir kısım generaller, hemen, ‘laikliÄŸin tarife ihtiyacı yoktur’ diye tartışmayı kesmiÅŸlerdi.

***

Geçen Pazartesi günü, Ankara’da Maltepe Camii’ne gittim.

Bu camiin bizim neslimizin gençlik yıllarında zehirli bir hâtırası da vardır. Çünkü kemalist-totaliter, müdahaleci laiklik tipinin en çarpıcı örneÄŸi, laikliÄŸin bir din gibi dayatılma çabasına sahne olmuÅŸtu.

1967 yılıydı.

Zamanın Temyiz (Yargıtay) BaÅŸkanı olan (Ä°mran Öktem isimli) bir kiÅŸi, yaptığı bir konuÅŸmada, ‘Tanrı’yı insanlar yaratmıştır’ gibi bir laf etmiÅŸti. Bunun üzerine bir grup ‘hoca’, ‘Bu söz geri alınmaması halinde, onun cenaze namazını kılmayacağız. Çünkü bu görüşleri taşıyan bir kiÅŸi müslüman deÄŸildir’ açıklamasında bulunmuÅŸlardı. O kiÅŸi ise nice ünlü ateist (tanrı inancı olmayan) filozofların da böyle düşündüğünü belirterek görüşünde ısrar etmiÅŸti.

O kiÅŸi öldüğünde cenazesini Maltepe Camiine getirdiler!

Ateist bir kiÅŸiye, illâ da cenaze namazı kıldırılacaktı!

Birçok generaller, daha önemlisi, laik rejimin ikinci ismi ve CHP’nin ünlü lideri Ä°smet Ä°nönü de orada.

Öğle namazı sonunda cemaat dağılmaya baÅŸlayınca, Ä°smet Ä°nönü’nün etrafında toplanan generaller tabancalarına sarıldılar. Sonunda, orada bulunan birilerine, kaÅŸla göz arasında, ‘cenaze namazı’ kıldırdılar!

Tasavvur edilebilir ki, büyük gerilim oldu. Laik matbuat aylarca bu konuyla meÅŸgul oldu, müslüman halka gözdağı verildi.

Prof. Tarık Zafer Tunaya, ‘laikliÄŸin, Ä°slâmcılar’ın üzerinden bir buldozer gibi geçtiÄŸini’  söylerdi, böbürlenerek.

***

Laiklik, iÅŸte böyle bir zorba ve dayatmacı sistemdi. Åžimdi laiklik güzellemesi yapan KK isimli kiÅŸi kendi düşünce dünyasının bu geçmiÅŸini nasıl izah edecektir? Bu kiÅŸi, ‘Kur’an’ı tercüme ettirdiÄŸini’ Ã¶vünerek söylediÄŸi ilk Åžef’in, ‘AraboÄŸlu’nun yâvelerini, (saçmalıklarını) türkoÄŸulları okusun diye tercüme ettiriyorum’ dediÄŸini de biliyor mu?

Ya da, partisinin yan kuruluÅŸu halinde çalışan Türk Dil Kurumu’na 1940’lı yıllarda yayınlattığı sözlüklerde, ‘Kemalizm türk’ün dinidir’ gibi azgınlıkların yazıldığını. Kezâ, Ä°smet PaÅŸa’nın 1945’lerdeki baÅŸbakanı ve kemalizmin en faÅŸist ideologlarından Receb Peker’in ise ‘komünizmle Ä°slam’ı eÅŸdeÄŸerde ve zehir olarak’ gördüğünü..

Bunlar 90 yıla yayılmış bir tahakkümün zorbalığın, ‘laiklik dini’nin dayatmasından birkaç örnek.

Dilerse, sosyal barış güvencesi olan laiklikten söz etmeyi sürdürsün. Safdil insanları bulabilirse, kandırabilir.

***

Hatırlayalım ki, Ä°sviçre Kilise hukukundan aynen tercüme edilerek ‘türk’leÅŸtirilen (!) Medenî Kanun’un giriÅŸinde yer alan ‘Esbâb-ı Mûcibe Layihası’nda, ‘Milletimizi 13 asırdır kuÅŸatan itiqadât-ı müzebzebe’den (saçma inançlardan) söz ediliyordu.

28 Åžubat 1997 Zorbalığı’nın ‘darbeci generalleri’ de ‘Bin yıl devam edecek bir laiklik’ adına ne zorbalıklar sergilemiÅŸlerdi. 

Eski C. BaÅŸkanı A.N. Sezer ise ‘Lozan AndlaÅŸması’nın 80. Yılı dolayısiyle 2003’te yayınladığı bildiride, ‘Laik cumhuriyeti kendisine borçlu olduÄŸumuz Lozan AndlaÅŸması’ndan söz ediyordu.

***

‘Kurucu irade’den söz ediliyor, ÅŸimdilerde.. O, emperyalistlerin Lozan’da dayattığı kurucu iradeydi, gerçekte...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.