Sosyal Medya

Makale

Kürtajla ilgili birkaç not daha

Kürtajın hükmünün gebeliÄŸin ilk altı haftasında ve ondan sonra farklı olacağını gördük. Ruhun henüz üflenmediÄŸi kabul edilen ilk 40-45 günlük sürede anne adayını zorlayacak önemli hastalıklar, tecavüzden, ensest iliÅŸkilerden, belki gayrimeÅŸru iliÅŸkilerden doÄŸan gebelikler bu sürede çocuÄŸun alınmasının bir sebebi olabilir dedik. Ancak bunun da kesin hüküm olmadığını bilmemiz gerekir. Ama bu durumların ilk altı haftadan sonra birer sebep oluÅŸturmayacakları açıktır. Hz. Peygamber zina ettiÄŸi için cezasını çekmek isteyen bir kadının hamile olduÄŸunu öÄŸrenince, cezayı uygulamamış, çocuÄŸunu doÄŸurmasını beklemiÅŸtir. Annenin babanın suçlarının cezasını artık canlı bir 'kiÅŸi' olan cenin çekmemelidir.

Psikolojik durumlara gelince, bunlar çok sebepli ve objektif olmayan durumlardır. Çünkü her istenmeyen gebelik, özellikle anne adayında bir miktar moral bozukluÄŸuna ve psikolojik sıkıntıya sebep olabilir. Dolayısıyla bunu ne ilk 6 hafta içinde, ne de ondan sonra bir kürtaj sebebi görebiliriz. Kocasından, yakınlarından, ya da bir baÅŸka merkezden psikolojik destek alabilir. Bu durum kiÅŸinin Allah düÅŸüncesi, kader inancı, tevekkül anlayışı ve dünya görüÅŸü ile de alakalıdır. Biz meseleyi zaten bir mümin için tartışıyoruz.

Ama psikolojisi ya da morali bozulma ile, aklî dengesini kaybetmeye varan bir travma farklı ÅŸeylerdir. Birinci durumda ne ilk 6 haftadan önce ne de sonra çocuk alınabilir hükmü verilebilir. Ama ikinci durumun tıbben tespiti mümkünse, ya da bu yönde bir zannı galip varsa bu durumda çocuÄŸun alınması, gebeliÄŸin ileri safhalarında bile olsa, Allahu alem caiz olabilir. Çünkü aklın gitmesi, insan bütünlüÄŸünün sona ermesine denktir.

GörüldüÄŸü gibi, böyle konularda dinin hükmünü belirleme durumunda olan fakih bilimden ve bilim adamından destek almak zorundadır. Çünkü hükmünü var olan bir vakıaya bina edecektir. Bu durumların var olup olmadığını da ancak bilim söyleyebilir.

Ama bu noktada bilimin ahlakından da söz etmek zorundayız. Onun için bilgisine dini hüküm bina edilecek doktorun 'âdil ve hazik' olma ÅŸartı aranır. Bunun ölçüsü, doktor Müslümansa dinin temel emir ve yasaklarına uyuyor olması ve iÅŸinin ehli bulunması, Müslüman deÄŸilse, ehliyet ve uzmanlığı yanında Ä°slam'a karşı ön yargılı olmaması ve ideolojik davranmamasıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.