Sosyal Medya

Coğrafyamız

Karadavi'den referandum fetvası

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, Mısır'da referanduma katılmanın dinen uygun olmadığını savundu.



Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf el-Karadavi, Mısır'da 14-15 Ocak'ta yapılması planlanan anayasa referandumuna katılmanın, darbe yönetimine meÅŸruyet tanıma anlamına geleceÄŸi gerekçesiyle dinen uygun olmadığını savundu.

Katar'da ikamet eden Karadavi, "Darbecilerin anayasasını boykotun lüzumuna dair fetva" baÅŸlıklı açıklamasında, "Darbeci rejimi güçlendirmek, meÅŸruiyet kazandırmak ya da gücünü saÄŸlamlaÅŸtırmak anlamına gelen anayasa referandumuna katılmak ve herhangi bir ÅŸekilde katkıda bulunmak günahtır ve ÅŸer'an haramdır" ifasine yer verdi.

Karadavi ayrıca, "anayasa taslağı olarak adlandırılan vesikanın", bu türden çalışmalara ehliyetli olmayan kimseler tarafından hazırlandığını ve bu nedenle hukuki ve dini açıdan hiçbir deÄŸerinin olmadığını savundu. Karadavi, anayasa taslağının sadece onu hazırlayanlar ve onları atayanları temsil ettiÄŸini ifade etti. 

Referandumun ÅŸeffaflığı ve inandırıcılığı konusunda da ÅŸüphelerinin olduÄŸunu dile getiren Karadavi, "Mısır'da halk iradesinin kökünün kazındığı, önceki seçim ve halk oylamalarının hiçe sayıldığı, halkın vekillerinin ve bakanlarının hapislere atıldığı bir ortamda seçimlerin güvenilirliÄŸinin garantisi nedir?" sorusunu yöneltti.   

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece iliÅŸkin yeni bir yol haritası belirlenmiÅŸti. Hazırlanan yol haritası doÄŸrultusunda önce anayasa referandumu, ardından parlamento seçimleri son olarak da baÅŸkanlık seçimlerinin yapılması öngörülüyor. 

Mısır'daki askeri darbeye ve oluÅŸturulan geçici hükümete sert eleÅŸtirilerde bulunan Karadavi, Ezher Yüksek Alimler Kurulu ile Ezher'e baÄŸlı Ä°slami AraÅŸtırmalar Yüksek Kurulu üyeliklerinden istifa etmiÅŸti. Darbe yönetimine eleÅŸtirileri nedeniyle geçici hükümetin tepkisini çeken Karadavi'nin adı, Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nde meydana gelen firar olaylarıyla ilgili açılan davada da sanıklar arasında geçiyor.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.