Sosyal Medya

Dünya

İtalya'dan tarihi Filistin kararı

İtalya parlamentosununda, 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' teşvik etme çağrısının yapıldığı iki ayrı önerge kabul edildi.



Temsilciler Meclisi Genel Kurul gündemine iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti tarafından getirilen ve "MeÅŸru Ä°srail Devleti'nin endiÅŸelerini ve çıkarlarını dikkate alarak, 1967 öncesi sınırları dahilinde, ortak baÅŸkenti Kudüs olan demokratik ve egemen Filistin Devleti'nin tanınmasının teÅŸvik edilmesini" kapsayan önerge, 45'e karşı 300 oyla onaylandı.

Meclis'te yapılan bir diÄŸer oylamayla da koalisyon hükümetine destek veren Halk Hareketi ve Sivil Seçim Ä°ttifakı'nın sunduÄŸu "El Fetih ve Hamas arasında yoÄŸun bir politika izlenerek Ä°srail Devleti'nin tanınması, ÅŸiddetin tamamen terk edilmesi ve Filistin'in devlet olarak tanınması için gerekli koÅŸulların saÄŸlanması" çaÄŸrısı yapan önerge de 84'e karşı 237 oyla kabul edildi.

Çift kanatlı parlamenter sistemin alt kanadını oluÅŸturan Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen önergelerin hükümete çaÄŸrı niteliÄŸinde olduÄŸu ve herhangi bir baÄŸlayıcılığı olmadığı belirtildi.

Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Paolo Gentiloni, mecliste önergelerin kabul edilmesinin ardından yaptığı konuÅŸmada, "Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma hakkı ve Ä°srail'in kendi meÅŸru varlığını kaldırmak isteyenler karşısında güven içinde yaÅŸama hakkı var. Bu çerçevede hükümet, Filistin Hükümeti'nin tanınmasını ve taraflar arasında müzakerelerin yeniden baÅŸlaması için gerekli çabaların yapılmasını olumlu deÄŸerlendiriyor" dedi.

Ä°srail önergelerde "tanıma" olmamasından memnun

Temsilciler Meclisi'nin aldığı karara iliÅŸkin Ä°srail'in Roma BüyükelçiliÄŸi'nden yapılan açıklamada, "Ä°talyan parlamentosunun, Ä°sraillilerle Filistinliler arasında barışa ulaÅŸmak için iki devletli çözüm temelinde müzakereleri desteklemesi ve Filistin'i devlet olarak tanımama tercihini olumlu karşılıyoruz" denildi.

Büyükelçilik açıklamasında, "Çözüme, mecliste kabul edilen önergelerde de yazdığı üzere müzakereler aracılığıyla ulaşılabilir" ifadesi kullanıldı.

Kaynak : AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.