Sosyal Medya

Ekonomi

İslami Bankacılık'ta hedef 180 milyar $

Türkiye'de İslami bankacılığın pazar payının 2023'te yüzde 15'e çıkacağı ve 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı bildirildi.



ErnstYoung'ın (EY) hazırladığı "2014 -2015 Katılım Bankacılığı: Dünya Ä°slami Bankacılık Rekabet Raporu"nda, Ä°slami bankacılığın küresel ve bölgesel olarak büyüme performansı ele alınarak, ticari bankalarla birlikte uluslararası Ä°slami banka aktiflerinin 2014'te 778 milyar dolara ulaÅŸacağı öngörülüyor. 

Rapora göre, 2019 yılında Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı, önde gelen 6 pazarda Ä°slami banka aktifleri 1,8 trilyon dolara ulaÅŸacak. Türkiye'de Ä°slami bankacılığın pazar payı ÅŸu anki yüzde 5,9 seviyesinden 2023'te yüzde 15'e çıkacak, bu pazar payı 180 milyar dolarlık sektör büyüklüÄŸüne karşılık gelecek. 

Türkiye'de Ä°slami kurallara uygun varlıkların deÄŸeri son 5 yılda iki kat artarak 45 milyar dolara ulaşırken, küresel Ä°slami banka aktiflerinin 2009-2013 arasında yıllık bileÅŸik büyüme ortalaması yüzde 17 civarında gerçekleÅŸti. Aynı dönemde Endonezya'da bu oran yüzde 43,5, Pakistan'da yüzde 22, Türkiye'de ise yüzde 18,7 olarak gerçekleÅŸti.

Suudi Arabistan ve Malezya’nın Ä°slami bankacılık sektörüne yön vermeye devam edeceÄŸi kaydedilen raporda, Türkiye ve Endonezya'nın da Ä°slami bankacılık merkezi inÅŸa etmesiyle birlikte bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağı ifade edildi.

  "DeÄŸiÅŸen müÅŸteri kalıpları" 

EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm BaÅŸkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, 2,2 milyon müÅŸterinin katılım bankacılığı üzerine sosyal medyadaki deneyimlerini analiz ettiklerini belirtti.

Ä°slami bankacılık sektörünün, bazı çekirdek piyasalarda giderek yaygınlaÅŸtığını kaydeden Elhadef, bu durumun fırsatlarla birlikte birçok zorluÄŸu da beraberinde getirdiÄŸini ifade etti.

GerçekleÅŸtirdikleri analizlere göre katılım bankacılığına yönelik müÅŸteri memnuniyetinin düÅŸük seviyelerde yer aldığını vurgulayan Elhadef, ÅŸunları kaydetti:

"Dijital ve sosyal bankacılık ve müÅŸteri beklentilerinin evrim geçirmeye devam ettiÄŸi bir ortamda müÅŸteri bankacılık deneyimlerinin dönüÅŸümü ve müÅŸterilere temas eden tüm noktalar katılım bankacılığı açısından kritik bir öneme sahip olacak. DeÄŸiÅŸen müÅŸteri kalıplarını analiz etmek ve anlamak müÅŸterilerin gereksinimlerini sezmek açısından faydalı olacaktır."

Borsa Ä°stanbul'un toplam 6 milyar 50 milyon dolar deÄŸerindeki sukukları alım satıma açmasına deÄŸinen Selim Elhadef, bu geliÅŸme ile birlikte, Türkiye'nin Ä°slami Finans alanında merkez olma kapsamında önemli adımların atılmaya baÅŸlandığını ve 2010 yılından bugüne kadar 37 kira sertifikası ihraç edilmesi ve 8 milyar dolarlık bir pazar büyüklüÄŸü saÄŸlanmış olmasının bunun en önemli kanıtlarından biri olduÄŸunu belirtti.

Selim Elhadef, "Bankacılık sektöründe daha yüksek bir paya sahip olmak ve Ä°slami Finans merkezi haline gelmek için öncelikli olarak var olan mevzuat eksikliklerinin tüm kamu kuruluÅŸları ve katılım bankaları ile beraber istiÅŸare edilerek çözüme kavuÅŸturulması , müÅŸterilerin beklentileri doÄŸrultusunda ve sektöre hareket getirecek yenilikçi ürünlerin piyasaya çıkarılması ve son olarak da toplumda var olan algı farklılıkları yapılacak çalışmalar ile giderilmesi, önem derecesi yüksek aksiyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bu geliÅŸmeye ek olarak gelecek dönemde Türkiye'de katılım bankacılığı alanında kamu kuruluÅŸlarının yer almaya baÅŸlayacak olmasının sektörü büyütmesini aynı zamanda ürün ve müÅŸteri sayısının artırmasın beklendiÄŸini dile getiren Elhadef, özellikle Ä°stanbul Finans Merkezi'nin faaliyete geçmesi ile birlikte Ä°slami Finans alanında da büyüme, standardizasyon ve toplum algısı yönünde geliÅŸme ve iyileÅŸme öngördüklerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.