Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Ramadi’de saldırıyor

IŞİD, Irak’ın batısındaki Anbar eyaletine bağlı Ramadi kentinde orduya karşı büyük çaplı bir saldırı başlattı. Irak güvenlik kaynakları bölgede şiddetli çatışmaların sürdüğünü duyurdu.



Irak ordusu IŞİD’in kente yönelik saldırıları sonrasında güvenlik seviyesini en üst düzeyde tutuyor. Kenti Irak ordusu ile birlikte aÅŸirete baÄŸlı silahlı Sahva Birlikleri koruyor.

GeçtiÄŸimiz günlerde Anbar Eyalet Meclisi olaÄŸanüstü toplanarak saldırı ihtimaline karşı bir günlük sokaÄŸa çıkma yasağı ilan etmiÅŸti.

IŞİD kentin güney, kuzey ve batı kesimlerine yerleÅŸmiÅŸ durumda. Sık sık Irak ordusu ile IŞİD arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.

Hadise Kaymakamı Abdulhakim Cuayfi IŞİD unsurlarının Ramadi’nin batısındaki Hit kentinde tüm yardım yollarını kestiÄŸini ve Hadise’deki tüm aileleri kuÅŸatma altına aldığını duyurmuÅŸtu.

IŞİD üyeleri yaklaşık bir aydır bölgeye gıda, ilaç ve yakıt giriÅŸini engelliyor.

Hedefte BaÄŸdat var

Anbar eyaleti güvenlik yetkilileri, Irak ordu birlikleri ve hükümete destek veren kabilelerden oluÅŸan Sahva Birlikleri'nin, IŞİD’in 15 Ekim ÇarÅŸamba günü Ramadi’ye yönelik saldırısını püskürttüklerini açıklamıştı.

Otorite boÅŸluÄŸunun yaÅŸandığı Irak'ta, IŞİD öncülüÄŸündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul baÅŸta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeÅŸitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

'Anbar’ın yüzde 80’i IŞİD’in elinde'

IŞİD geçtiÄŸimiz ay Anbar eyaletinin Ramadi ve Felluce kentlerinde ve Hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, Anbar eyaletinin çoÄŸunu elinde tuttuÄŸunu açıklamıştı.

Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi de IŞİD’in Anbar eyaletinin yüzde 80’ini kontrol ettiÄŸini söyleyerek eyalette durumun çok kritik olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

Fehdavi, Anbar eyaletinin düÅŸmesi halinde, IŞİD’in oradan BaÄŸdat’a saldırı baÅŸlatabileceÄŸinden endiÅŸeli olduÄŸunu söyledi.

Hava saldırıları sonuç vermiyor

ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

IŞİD’in ele geçirdiÄŸi üç önemli askeri üs baÅŸkent BaÄŸdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.

Söz konusu bölgeler Åžiilerin kutsal kentleri Kerbela ve Necef'e de yakın mesafede.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.