Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'in yeni hedefi Kerkük

Irak'ta Kerkük kırsalında IŞİD ile peşmerge güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Daha önce Suriye ve Irak'ta birçok petrol bölgesini ele geçiren IŞİD'in yeni hedefi Irak petrol üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştiği Kerkük.



PeÅŸmerge güçleri ve IŞİD arasındaki çatışmalar Irak'ın kuzeyinde bulunan Kerkük'ün güney kırsalında devam ediyor. Çatışmalar kentin güneyine 12 kilometre mesafedeki Tel El Verd ve Mektep Halil bölgelerinde yoÄŸunlaşıyor.

IŞİD'in Kerkük kırsalındaki saldırılarını artırması bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. Daha önce IŞİD'in havan toplarının vurduÄŸu boru hattında yangın çıkmıştı.

Kerkük PeÅŸmerge Bölge Komutanı Vesta Resul, çatışmaların sabah saatlerinde oluÅŸan sisten yararlanmak isteyen IŞİD mensuplarının saldırısı sonucu çıktığını, koalisyon güçlerine ait savaÅŸ uçaklarının da örgüt hedeflerini vurarak peÅŸmergeye destek olduÄŸunu söylemiÅŸti. Resul çatışmalarda 20 IŞİD mensubunun öldürüldüÄŸünü belirtmiÅŸti. 

DavutoÄŸlu: Kerkük için bazı tedbirler alındı

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da çarÅŸamba günü Åžanlıurfa ziyareti sırasında, Irak'ın Kerkük kentinde salı gecesinden bu yana artan IŞİD saldırılarına deÄŸinmiÅŸti. 

Kentteki durumla ilgili Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani'yle telefonda görüÅŸtüÄŸünü belirten DavutoÄŸlu, "Biliyorsunuz dün (salı) gece Kerkük'te IŞİD saldırıları olaÄŸanüstü arttı, bunun üzerine bugün (çarÅŸamba) bazı tedbirler alınması icap etti" dedi. 

BaÅŸbakan, bu tedbirlerin ne olduÄŸu konusunda ise ayrıntılı bir açıklama yapmadı. 

Barzani'nin geçmiÅŸteki açıklaması 

Barzani geçtiÄŸimiz ekim ayında IŞİD'e karşı savaÅŸlarında Türkiye'den silah yardımı aldıklarını açıklamıştı.

Ancak Kürt lider Ankara'nın isteÄŸi üzerine bunu yardımın yapıldığı dönemde açıklamadıklarını belirtmiÅŸti. Barzani, 49 Türk rehinenin IŞİD'in elinde bulunmasından dolayı Ankara'nın bu hassasiyetini anlayışla karşıladıklarını da söylemiÅŸti. 

Irak ordusu boşalttı, peşmerge girdi

10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birçok bölgeden çekilmiÅŸ, Irak ordusunun boÅŸalttığı Kerkük kentine ise peÅŸmerge girmiÅŸti. Son haftalarda IŞİD'in Kerkük'te peÅŸmergeye yönelik saldırıları arttı.

IŞİD, AÄŸustos ayında Kürt bölgesine doÄŸru saldırıya geçmiÅŸ ve Sincar, Telafer, Mahmur gibi bölgeleri ele geçirmiÅŸti. PeÅŸmerge birlikleri ABD uçaklarının hava desteÄŸiyle de bazı bölgeleri IŞİD'den geri almıştı.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

Irak Anayasası'ndaki 140. maddesinde Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te yapılacak nüfus sayımı esas alınarak kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilmesi öngörülüyordu. Ancak bu madde hiç uygulanamadı.

Merkezi hükümet Kerkük'ü BaÄŸdat'a baÄŸlamak isterken, Kürtler Kerkük'ün Kürt Bölgesi'ne baÄŸlanmasını talep ediyor. Türkmenler ise Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. 

 

 

 

Kerkük neden önemli?

Uluslararası enerji ajansına göre, Irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı Kerkük’te gerçekleÅŸiyor, ülkenin kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 6’sı, potansiyel petrol rezervi oranı ise yüzde 9'u  Kerkük’te.

Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı da Kürt yönetimi için hayati öneme sahip.

Türkiye’nin Kerkük’e bakışı, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun daha DışiÅŸleri Bakanlığı koltuÄŸuna oturmadan önceki ÅŸu sözlerinde gizli: “Kerkük küçük bir Irak’tır, Irak da küçük bir OrtadoÄŸu’dur.”

Kerkük’teki yoÄŸun Türkmen nüfus da Türkiye’nin önem verdiÄŸi konuların başında geliyor. Türkmenler, Türkiye dış politikasının önemli argümanlarından biri. Ankara, Türkmenlerin güvenliÄŸi ve Türkmen nüfusun yaÅŸadığı bölgelerde istikrarın saÄŸlanmasına büyük önem veriyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e göre Irak’ta yaÅŸayan Türkmen nüfus 2 milyon civarında. Türkmenler ise bu sayının çok daha fazla olduÄŸunu belirtiyorlar.

Kerkük açısından Türkiye için hayati öneme sahip bir diÄŸer nokta ise, Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı.

1977’de ilk akışın gerçekleÅŸtiÄŸi ve yıllık taşıma kapasitesi toplam 70,9 milyon ton olan boru hattı, Ankara - Erbil iliÅŸkileri parlak bir dönem yaÅŸarken Irak petrolünü Türkiye’ye taşıyor.

Irak’ta yaÅŸanan son geliÅŸmeler de petrol akışını kesmedi. Her gün yaklaşık 120 bin varillik Irak petrolü Kerkük - Yumurtalık ham petrol boru hattı üzerinden Ceyhan'a ulaşıyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.