Sosyal Medya

Coğrafyamız

İnzivaya mı, pazarlığa mı gitti?

Taraftarları parlamento binasını basan ve İran aleyhine slogan atan Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr Tahran'a gitti. Sadr'a yakın kaynaklar, Şii liderin İran'da evi olduğunu ve bir süre politikadan uzak kalıp dinleneceğini söylerken, başka bazı kaynaklar ise, Sadr'ın Tahran yönetimiyle pazarlığa gittiğini savundu.



Irak'lı Åžii Din Adamı Mukteda Sadr’ın Pazartesi günü ikâmet ettiÄŸi, ülkenin güneyindeki Necef kenti havaalanı kaynakları, Sadr’ın Ä°ran'a ait bir uçakla Tahran’ın güneyindeki Hamaney Havalimanı’na uçtuÄŸunu teyit etti. AFP haber ajansına göre, Ä°ran’a giden Sadr’ın yanında sadece iki din adamı bulunuyordu.

Irak’ın yerel medyasında bazı kaynaklar Sadr’ın Ä°ran seyahatinin siyasetle iliÅŸkilendirirken, Sadr'a yakın diÄŸer kaynaklar Åžii liderin Ä°ran’da bir evinin olduÄŸunu ve oraya inzivaya çekilmek için gitmiÅŸ olabileceÄŸini söyledi. Sadr, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada siyasete bir süre ara vereceÄŸini söylemiÅŸti.

Arabi 21 haber sitesine isminin yazılmaması kaydıyla bilgi veren Iraklı bir kaynak, Sadr’ın Ä°ran’la pazarlık yapmak için gittiÄŸini, son dönemde ‘eli güçlenen’ Sadr’ın Irak’ta büyük bir siyasi etkiye sahip olan Tahran’a bazı ÅŸartlar dayatabileceÄŸini söyledi.

GeçtiÄŸimiz Cumartesi günü Sadr’ın yanlıları, sıkı korunaklı YeÅŸil Bölge’deki Parlamento binasını basmıştı. Protestocular çekilmeden önce Parlamento binasında Ä°ran aleyhine slogan atmıştı. 

Sadr'ın, Ä°ran etkisindeki partilerin ülkeyi yönetmesinden ve mevcut siyasi sistemden memnun olmadığı biliniyor. Bu nedenle, Irak’taki siyasi sistemde reform yapılması ve ‘YolsuzluÄŸa yol açan’ siyasi kota sistemi yerine teknokrat sisteme gidilmesi gerektiÄŸini savunuyor. Sadr'ın taraftarları bu amaçla da BaÄŸdat’ta büyük eylemler düzenlemiÅŸti. Ancak, Sünni, Åžii ve Kürt partiler reformun mekanizmasıyla ilgili bir anlaÅŸmaya varamadığı için teknokrat hükümet hayata geçirilemedi.

ABD tarafından desteklenen Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’nin de istediÄŸi teknokrat hükümetinin, devlet kurumlarında hâlâ büyük bir etkiye sahip olan ve Ä°ran tarafından desteklenen eski BaÅŸbakan Nuri Maliki’nin partisi Kanun Devleti baÅŸta olmak üzere mevcut siyasi partilerin gücünü kırabileceÄŸine inanılıyor. Bu partiler bundan dolayı teknokrat hükümetine karşı çıkıyor

Kaynak: AFP, Arabi 21, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.