Sosyal Medya

Coğrafyamız

İntifada gösterilerinde üç ölü

Kudüs ve Batı Şeria'da cuma namazının ardından toplanan göstericiler İsrail'in Gazze'deki katliamını protesto ediyor. Hamas'ın Üçüncü İntifada çağrısının ardından düzenlenen protestolarda üç gösterici hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı var.



Ä°srail polisi cuma namazı öncesinde Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresi baÅŸta olmak üzere yoÄŸun güvenlik önlemleri aldı.

Kudüs sokakları ise protestocular tarafından barikatlarla kapatıldı. DoÄŸu Kudüs'te toplanan gösterilere Ä°srail polisi müdahale etti. Polisle göstericiler arasında çatışmalar yaÅŸanıyor.

Batı Åžeria'nın kuzeyinde Ä°srailli bir yerleÅŸimci tarafından vurulan Filistinli genç hayatını kaybetti.

Nablus bölgesinde ise bir Ä°srailli yerleÅŸimci gösteri yapan Filistinlilere ateÅŸ açtı. Bir Filistinli öldü, üç kiÅŸi yaralandı.

Ä°srail’in gazze'deki katliamını protesto edenlere El Halil kentinin köylerinde de ateÅŸ açıldı. Bir kiÅŸi öldü, çok sayıda kiÅŸi yaralandı.

Batı Åžeria’nın Um Fehim bölgesinde de Gazze için büyük protesto gösterileri düzenleniyor.

Ä°srail polisi Gazze'deki katliamı protesto eden göstericilerin gözlerini baÄŸlayıp gözaltına alıyor.
[FotoÄŸraf: AA]

Hamas'tan intifada çaÄŸrısı

Kudüs ve Batı Åžeria'da deÄŸiÅŸik kentlerinde toplanan on binlerce Filistinli perÅŸembe akÅŸamı Kadir Gecesi'nde Ä°srail askerleriyle çatışmıştı.

Gerçek mermiler kullanan Ä°srail ordusunun müdahalesi sonucu iki kiÅŸi öldü, en az 250 kiÅŸi yaralandı.

Al Jazeera'nin Kudüs muhabiri Civara Buderi, Kudüs'ün tüm giriÅŸlerinde Ä°srail askerlerinin bulunduÄŸunu ve Mescid-i Aksa'ya giden tüm yolları kapatıklarını belirtti. Buderi, "Bu gece Kudüs'te uzun yılların en ÅŸiddetli çatışmaları yaÅŸandı. Ä°nsanlar Kadir Gecesi'ni hiç bu ÅŸekilde yaÅŸamamıştı. Ä°srail ordusu gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarını yoÄŸun bir ÅŸekilde kullandı" dedi.

Hamas, "Batı Åžeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

Yazılı açıklama yapan Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Batı Åžeria'daki halkımızı, Gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve Ä°srail düÅŸmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Batı Şeria ayakta

Batı Åžeria’daki Kalandiye askeri noktasındaki çatışmalarsa saat 22.30 sıralarında baÅŸladı.

Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösterinin amacı Ramallah'tan Kudüs'e gitmekti.

Kadir Gecesi'ni Mescid-i Aksa'da kutlamak ve Gazze'ye destek olmak için baÅŸlatılan protesto gösterisi, '48 bin kiÅŸi' sloganı altında düzenlendi.

1948 yılındaki ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen Nekbe’den esinlenerek 48 bin kiÅŸinin toplanması için çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸları ve siyasi partiler çaÄŸrı yaptı.

ÇaÄŸrılar sonucu dün akÅŸam saatlerinden itibaren Ramallah’ta on binlerce Filistinli toplandı.

Bunun üzerine Ä°srail ordusu Kudüs'e giden yolları kapattı.

Al Jazeera muhabiri Åžirin Ebu Akleh, “Ä°srail ordusu belki de ÅŸimdiye kadar hiçbir protestoya karşı bu kadar ÅŸiddet kullanmadı. Gerçek mermilerle Filistinlilere ateÅŸ açıyor” dedi.  

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ise tüm Filistinlilere kan bağışında bulunmak için çaÄŸrı yaptı. 

Al Jazeera'ya konuÅŸan Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Ramallah Sözcüsü Osama Neccar "Kalandiye'den sadece gerçek mermiyle vurulan 250 yaralı hastanemize geldi. Gaz bombalarıyla veya plastik mermiyle vurulan yaralılar protesto yerinde müdahale ettik. Yaralılar baÅŸ, kalp ve boyun gibi hassas yerlerden vuruldu. Belli ki öldürmek için vuruldular. Her dakika bir yaralı hastaneye geliyor" diye konuÅŸtu.

Greve gidilmiÅŸti

Ä°srail'in Gazze'nin Åžecaiyye bölgesinde sivilleri açık bir ÅŸekilde hedef alarak yaptığı katliam Batı Åžeria ve Kudüs'te yankı bulmuÅŸtu.

Katliamın ardından yönetimin üç gün yas ilan ettiÄŸi Filistin'de geçtiÄŸimiz pazartesi günü Filistinli esnaf Batı Åžeria'nın çeÅŸitli kentleri ile DoÄŸu Kudüs'te kepenk kapattı.

Resmi kurum, banka ve üniversitelerdeki çalışanların greve gitmesi dolayısıyla Batı Åžeria'da bulunan resmi kurumlar da gün boyu hizmet vermemiÅŸti. 

Birinci ve Ä°kinci Ä°ntifada'da ne oldu?

Filistin’de Ä°srail iÅŸgali altındaki topraklarda Birinci Ä°ntifada (ayaklanma), Ä°srail’in, Aralık 1987’de baÅŸladı ve 1993 Oslo AnlaÅŸması'nın imzalanmasına kadar sürdü.

Ä°ntifada farklı alanlarda mevcut iÅŸgal güçlerine karşı bir dizi sivil eylemi içinde barındırıyordu.

Genel grev, Gazze ve Batı Åžeria’daki Ä°srailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, Ä°srail yerleÅŸkelerinde çalışmamak, Ä°srail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları Ä°srail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki Ä°srail’e ait askeri binalara taÅŸ ve molotofkokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleÅŸen eylemlerdi.

Ä°kinci Ä°ntifada ise Eylül 2000 yılında baÅŸladı, 2005 yılının Åžubat ayında, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ve Ariel Åžaron’ın, Åžarm el-Åžeyh’de çatışmaların sona erdiÄŸini belirten bir anlaÅŸmayı imzalamasına kadar sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.