Sosyal Medya

Makale

İnsanlığımızın gözetlendiği kule: Gazze

Ä°nsanlık lafzının iki manası var. Ä°lki, 'tüm insanlar' demek oluyor, 'yaÅŸadığımız modern zamanlarda insanlığın hali pür melali' dediÄŸimizde bu manayı kast ediyoruz. Yaratılması sırasında meleklerin bile Allah'ın halifesi olduÄŸunu kabul edip secde ettikleri varlığın temel olumlu potansiyelleri, insanlık lafzının ikinci manası. 'Bunları yapanlar insan olamaz' derken bu ikinci manadan hareket ediyoruz.

En güzel ÅŸekilde yaratılmışız. Ä°çimizde 'insanlık' dediÄŸimiz bir öze sahibiz. Ama diÄŸer yandan melekler secde için duraksamakta haksız deÄŸiller, yeryüzünde kan dökücü, fesat çıkarıcı olan da biziz. Yücelmemiz de aÅŸağılara yuvarlanmamız da mümkün, bize baÄŸlı.

Her birimizin içinde 'vicdan' denilen bir liman var. Ä°çimizdeki bu limana her biri 'ahlak'la ilgili unsurlar taşıyan sandallar, gemiler, yatlar demirliyor. Ahlaki tavırların temelini 'insanlık' oluÅŸturuyor. Ä°nsanlık göstermemiz için Müslüman olmamız gerekmiyor. Ä°çimize bakmamız, insan olduÄŸumuzu hatırlamamız yeterli. Ä°yi bir Müslüman olmamız içinse insanlıktan pekiyi almamız ÅŸart.

Ä°çimizdeki doÄŸal limanın, vicdanımızın dayanıklılığı karşılaÅŸtığımız olaylarla, kendimize ve baÅŸkalarına karşı eylemlerimizle sınanıp duruyor. Bazı olaylar var ki, insanlığımızı gözetleme kulesi gibi de iÅŸlev görüyorlar. Bu tür olaylarla aynı anda hepimiz birden sınanıyoruz. Tüm insanlığın insanlığı sınanıyor. Mesela ÅŸimdilerde Gazze, insanlığımızın gözetlendiÄŸi bir kule. Güya nefsi müdafaa adı altında masum çocuklar, kadınlar, yaÅŸlılar katlediliyor. Bir savaÅŸ deÄŸil bir vahÅŸet, bir soykırım, bir savaÅŸ suçu söz konusu. Vicdanı olan herkesin bu apaçık gerçek üzerine, hiç deÄŸilse, 'insanlık ölmedi!' diye haykırarak cevap vermesi gerekiyor. Nitekim öyle oluyor. Ä°nancı, ideolojisi, yaÅŸama tarzı ne olursa olsun dünyanın her yerinden insanlar, Gazze vahÅŸetini tel'in ediyor, yüreklerinin mazlumlarla birlikte yandığını göstermeye çalışıyor. Dünya sisteminin efendileri ve onların dümen suyunda yaÅŸayan vicdanları kirli, insanlıktan nasipsiz bir azınlık ise zalimi alkışlıyor ya da yapılan zulmü görmezden geliyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.