Sosyal Medya

Sinema - Sahne - Tiyatro

Hollywood'a meydan okuyan adam: Akira Kurosawa

Keşfedilmeyi bekleyen ve tam teşbihiyle henüz balta girmemiş bir sinema olarak kabul edeceğimiz Japon sinemasının incisi: Akira Kurosawa ve 7 Samuray



Hollywood'un gölgesi altında film kültürümüz son yıllarda yalnızca kahraman epikleri ve görsel efektlerle sınırlanmış durumda. Oysa bilinenin aksine bağımsız sinema her coÄŸrafyada kendisine has bir ekol ve klasik oluÅŸturmuÅŸtur. ÖrneÄŸin; Fransa'daki Yeni Dalga Hareketleri, Ä°talya'da halk parodileri ve benzer bir çok film okulu eÅŸsiz yapıtlar ortaya çıkarmıştır. Ä°ran'da Abbas Kiarostami, Mecidi, Türkiye'de Yılmaz Güney veya Ä°ngiliz tiyatro ekolü  Hollywood'un kapitalist karteline yakından bakılınca fazlasıyla çomak soktuÄŸu anlaşılabilecektir.

Bütün bunların dışında çok uzak doğuda Akira Kurosawa isimli Japon yönetmenin filmleri ise her biri birer klasik olarak keşfedilmeyi bekliyor. Bunların içerisinde Akira Kurosawa okumalarına başlamak için önerilebilecek en değerli yapıt kuşkusuz Kurosawa'nı 7 Samuray filmi olacaktır.

FUKARALIK

Akira Kurosawa'nın 7 Samuray filminde keşfedeceğimiz ilk önemli nokta; dönemin Japon toplumunun içinde yaşadığı yoksulluk olacaktır. Kendi halinde fakir bir köye eşkiyaların dadanması sonrasında bir grup köylünün umutsuzca şehre gidip kendilerini savunacak samuraylar araması filmin ana konusunu teşkil etmekte. Bu bölümde Kurosawa pirinç ve tahıl arasındaki sosyo-ekonomik farkı bir imge olarak sinematik bir teknikle beyaz perdeye yansıtıyor. Kendileri tahılla beslenen köylüler her şeyleri anlamına gelen pirinçleri kendilerini savunması için samuraylara vermesi çok önemli bir ekonomik döngüyü ortaya koyuyor.

SINIF ÇATIŞMASI

7 Samuray filminde Kurosawa'nın beyaz sahneye yansıttığı en önemli imgelerden birisi de sınıf çatışmasıdır. Samuraylar erdemi ve onuru temsil ederken köylüler günlikleri için onlara göbek bağıyla bağlıdır; ancak bu durum iki sosyal yapı arasında keskin bir kutuplaşma ve ihtirasın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Köylülerin gözlerinde bir tanrı hüvviyetine sahip olan samurayların insani zaafları Kurosawa'nın kamerasında yansıtılarak sınıflar arasındaki sosyal adaletsizlik ortaya çıkarılıyor.

Yer yer western özellikler taşıyan filim eski ile yeni, gelenek ve modernizm arasındaki çatışmayı da gözler önüne seriyor. Dönemine göre savaş sahnelerindeki gerçeklik bugün dahi yakalanamayan 7 Samuray Akira Kurosawa okumaları için iyi bir başlangıç olacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.