Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hocalı'da katledilenler anılıyor

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında 1992'de Ermeni askerler tarafından katledilen 613 kişi törenlerle anılıyor.



Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında, 23 yıl önce Ermeni askerlerince katledilen 613 kiÅŸi için tüm Azerbaycan'da anma etkinlikleri düzenleniyor.

Bakü'deki Hocalı Anıtı'ndaki törene CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev ve DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

CumhurbaÅŸkanı Aliyev anıta çelenk sundu ve Hocalı'da hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruÅŸunda bulundu. Aliyev'in ardından ÇavuÅŸoÄŸlu ve diÄŸer katılımcılar anıta gül ve karanfil bıraktı.

Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, Ermenilerin katlettiÄŸi 613 kiÅŸinin anısına saygı duruÅŸunda bulundu.

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki savaÅŸta Ermeni ordusu 25 Åžubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya baÅŸladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna baÄŸlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak ÅŸehri iki saat boyunca top ve tank ateÅŸine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan Ermenistan askerleri savunmasız sivilleri katletti. 

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere, 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kiÅŸi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kiÅŸiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.