Sosyal Medya

Kültür Sanat

Geylani'nin Vatikan'daki kitaplarına ulaşıldı

Abdulkadir-i Geylani'nin, kayıp eserlerini toplamak için dünyanın birçok kütüphanesinde araştırmalar yapan 23. kuşaktan torunu Mehmet Geylani, Vatikan'da 3 eser bulduğunu belirtti.



İslam alimi ve mutasavvıf Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin 23. kuşaktan torunu Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani, atasının kayıp eserlerini bulup yayınlayabilmek için 30 ülkede yaklaşık 400 kütüphanede araştırmalar yaptığını belirterek, 35 yılda 28 eserden 14'ünü yayınladığını söyledi.

Prof. Dr. Geylani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin, Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin eserlerini toplayıp neÅŸretmek için kendisini 35 yıl önce Medine'ye gönderdiÄŸini ve araÅŸtırmalarına buradan baÅŸladığını anlattı. 

İlk yaptığı araştırmalarda "Fethu'r Rabbani" isimli eserin arka sayfasında Seyit Abdulkadir-i Geylani'nin 100'den fazla eserinin olduğu hakkında bazı bilgilerin yer aldığı not bulduğuna dikkati çeken Geylani, Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Mısır'daki birçok kütüphaneyi gezdiğini, Süleymaniye Kütüphanesi'nde eserler bulduğunu söyledi. Geylani, Bağdat'taki kütüphanelerde birçok eser bulmayı umut ederken, bilinen eserler dışında bir esere ulaşamadığını kaydetti.

Geylani'nin 3 büyük eseri 

Abdulkadir-i Geylani'nin 3 büyük eserinin üzerinde yoÄŸunlaÅŸtığını belirten Prof. Dr. Geylani, bu eserler hakkında ÅŸu bilgileri verdi: 

"Bunlardan ilki ve en önemlisi; Seyyit Geylani Hazretleri'nin kayıp Kur'an-ı Kerim tefsiriydi. 'Tefsir-i El Geylan' adıyla 6 cilt olarak İngilizce, Urduca, Türkçe ve Malay dilinde yayınlandı. İkincisi 'Müsnedü'l Hadis' isimli 10 ciltlik eseriydi fakat bu esere henüz ulaşamadık. Üçüncü büyük eseri ise 'Mutlak Fıkıh' adındaki eseriydi. Bu eserin bir kısmını bulup yayınladık."

Vatikan yolculuÄŸu

Abdülkadir-i Geylani'nin Vatikan Kütüphanesi'nde eserleri olduğunu öğrenip bu ülkeye gittiğini anlatan Geylani, şunları dile getirdi:

"Vatikan'a ilk gittiğimde kapı görevlisine 'Ben Geylani'nin torunuyum ve kitaplarını araştırıyorum' deyince görevli ayağa kalktı ve bana 'Evet İslam filozofu Abdulkadir-i Geylani.' Kapı görevlisinin anlattığına göre büyükbabası Bağdat'ta kardinal ve misyoner olarak çalıştığı sırada Abdulkadir-i Geylani'nin 'Fethu'r Rabbani' isimli eserini okumuş ve kitaptan çok etkilenmiş. Bu kişi vasiyetinde 'Benim zürriyetim, ne durumda olursa olsun bu kitabı okusun. Eğer insanlar bu zatın emirlerini yerine getirirse hiçbir kan dökülmez' demiş. Aramızdaki bu konuşmadan sonra pasaportumu kontrol edip, geçmemize izin verildi.

Kütüphaneye giriş için birçok evrak gerekiyordu, elimdeki evraklarım yetersizdi. İçeriye girmek bir şekilde nasip oldu. Kütüphanede eseri iki gün aradıktan sonra bulabildik. Bu eser 'Peygamber Efendimizi Rüyada (aşikar) görebilir miyiz' isimli kitaptı. Bunun dışında Vatikan'da toplam 3 eser bulduk ama bu eserler henüz basılmadı."

"Eserler yaÄŸmalanarak Vatikan'a getirilmiÅŸ"

Geylani, kitapların Vatikan'a nereden geldiÄŸinin sayfalarına not edildiÄŸini ama nasıl geldiÄŸinin kaynaklarda yazılmadığını ifade ederek, "Ama kitapların çoÄŸunun talan edilerek bu kütüphanelere aktarıldığını biliyoruz" dedi. 

Abdulkadir Geylani'nin 13 ilim dalında dersler verdiğini belirten Fadıl Geylani, "Onun medresesi herkese açıktı. Sabah Müslümanlara, öğleden sonra ise gayrimüslimlere mühendislik, tıp ve astronomi dersleri anlatıyordu. Geylani'nin bulduğumuz jeoloji ile ilgili bir kitabı var. Tıp kitabını ise henüz bulamadık. Geylani 'Tefsir' adlı eserinde, ayın kendi ışığını güneşten aldığını söylüyor" diye konuştu.

Mehmet Fadıl Geylani, büyük dedesinin 35 yıllık çalışma sonucunda ulaÅŸtıkları 28 eserinden 14'ünü yayınladıklarını bildirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.