Sosyal Medya

Dünya

Gazze için araştırma komisyonu

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in saldırılarında yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerini araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını kararlaştırdı.



İsrail saldırılarının durdurulması istenen Konsey kararı, 29'a karşı 1 oyla kabul edildi

Karara karşı oyu ABD verirken aralarında Fransa, Almanya, Ä°talya gibi Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin bulunduÄŸu 17 üye ülke çekimser oy kullandı.

Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkı bulunduğuna işaret edilen kararda, BM Şartı'nda da belirtildiği gibi kuvvet kullanarak toprak elde etmenin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı da oturumda yaptığı konuÅŸmada, Ä°srail'in Filistinli masum sivil halka yönelik kasıtlı ve orantısız saldırılarını ÅŸiddetle kınadıklarını belirtti.

Bu askeri saldırganlığın, uluslararası hukukun ve özellikle Dördüncü Cenevre SözleÅŸmesi'nin açık bir ÅŸekilde ihlal edilmesi anlamına geldiÄŸine dikkati çeken Çarıkçı, Ä°srail'in nefret uyandıran saldırılarıyla sadece Gazze'yi deÄŸil Filistin halkının bütünlüÄŸünü de hedef aldığını kaydetti.

Çarıkçı, "Ä°srail'e dokunulmazlık saÄŸlama çabaları uluslararası toplumun kredibilitesine ve bütün BM sisteminin meÅŸruiyetine zarar verir" dedi.

Türkiye'de Filistin halkıyla dayanışma çerçevesinde üç günlük yas ilan edildiÄŸine iÅŸaret eden Çarıkçı, Türkiye'nin taraflar arasında bir an önce ve sürdürülebilir bir ateÅŸkesin saÄŸlanması konusundaki uluslararası çabalarını sürdürdüÄŸünü belirtti.

"Gazze ablukasını da sona erdirecek kalıcı bir ateÅŸkesin saÄŸlanmasını amaçlıyoruz" diyen Çarıkçı, bağımsız uluslararası araÅŸtırma komisyonu kurulmasını desteklediklerini de bildirdi.

Gazze'de 8 Temmuz'da baÅŸlayan Ä°srail saldırılarında ÅŸimdiye kadar 732 kiÅŸi öldü, 4563 kiÅŸi yaralandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.