Sosyal Medya

Güncel

Gannuşi: Türkiye'de yaşasaydım Erdoğan gibi olurdum

İslam dünyasının en önemli fikir adamlarından olan Nahda Hareketi Lideri Rashid Gannuşi Gannuşi ile beş ay içerisinde kendi evinde üçüncü görüşmem. Son görüşmemiz Diriliş Postası'nın çıkacağı haftaya rastladı ve gazetemize özel oldu.



GörüÅŸmemizde öÄŸreniyor ve izliyoruz ki, GannuÅŸi, Tunus Parlamentosu’nda yeni Anayasa kabul edilirken, ÅŸükür secdesine kapanmış. GannuÅŸi ile konuÅŸurken bir bilgenin sohbetinde eski zamanla yeni zamanın sofrasında oturduÄŸunuzu düÅŸünürsünüz…Ä°ÅŸte GannuÅŸi ile yaptığımız sohbetin önemli kısımları 

TUNUS’TA DEVRÄ°M BOÄžDURULAMADI-ŞİŞENÄ°N EN DAR YERÄ°NDEN ÇIKTIK

. GannuÅŸi “Arap Baharı”nın” baÅŸlangıç yeri olan Tunus’ta devrimin boÄŸdurulamamasının en önemli sebeplerinden biri olarak çoÄŸulcu bir yapının geçiÅŸ süreci için gerekli olduÄŸuna inanmalarına ve bunun için fedakarlık yapmalarına baÄŸlıyor.Allah'ın insanları farklı farklı yarattığını vurgulayan Nahda lideri GannuÅŸi, bir arada olabilmenin ancak "itidal, uzlaşı, çeÅŸitliliÄŸi ve farklı görüÅŸleri kabul ederek, ümmetin ve insanlığın birliÄŸi çerçevesinde" saÄŸlanabileceÄŸini ifade ediyor ve özellikle “Sivil devlet” vurgusuna sıkça atıf yapıyor. Bugün iktidar ortağı olarak saÄŸlam bir ÅŸekilde yoluna devam ettiklerini ifade ederek; “ÅžiÅŸenin en dar yerinden çıktık” diyor.GannuÅŸi iktidar ÅŸehvetine atıf yaparak; “Ä°ktidar ÅŸehvetini, aklımızı kullanarak ve ülke çıkarlarını önceleyerek yendik. Zira en büyük parti olduÄŸumuz hâlde pek nadir görülen zekice bir yaklaşımla cumhurbaÅŸkanlığı yarışından çekilme kararı aldık.” 



MISIR’DA BAÅžLAYAN DALGALARA KARÅžI DALGAKIRANLAR OLUÅžTU

Mısır’da olan darbedir. Halkın iradesine karşı bir darbe. Mısır’da bu iradeye karşı bir dalga baÅŸlatıldı ve bu dalgaya karşı da dalgakıranlar oluÅŸtu.. Bu dalga kıranlar Mısır’daki pasif direniÅŸ, Türkiye’deki yerel seçimlerde Ak Parti baÅŸarısı, Gazze’de direniÅŸ ve Libya’da Hafter’e karşı verilen mücadele. Dikkat edin, bu dalgalar belki ezip geçmiyor ama sürekli olarak sahili vuruyor. Bugün bu dalgalar ve onlara karşı dalga kıranlar devam ediyor. 

Mısır’da darbeci Sisi’nin durumunun deÄŸiÅŸip deÄŸiÅŸmeyeceÄŸine iliÅŸkin olarak GannuÅŸi ÅŸunları belirtiyor; "Müslümanların kıblesinin yer aldığı Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman'ın kanın durması ve birlik saÄŸlanması için Mısır, Suriye ve bölgede uzlaÅŸtırıcı rol oynamasını bekliyoruz.Burada yeni Kral Selman sarayda hizmetçisine varana kadar bir deÄŸiÅŸikliÄŸe imza attı ve OrtadoÄŸu’da politika deÄŸiÅŸtireceÄŸine inanıyorum. Bu nedenle Türkiye ve Suudi Arabistan’ın bölgede yapacağı iÅŸbirliÄŸi bölgede yeni bir yumuÅŸamayı beraberinde getirebilir ve bunun da Mısır’a yansıması olabilir.Bu nedenle Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ziyaretler sonrası daha net bir tablo görebiliriz.



TÜRKÄ°YE’DE YAÅžASAYDIM ERDOÄžAN GÄ°BÄ° OLURDUM

Türkiye’yi yakından takip ettiÄŸine her ziyaretimizde ÅŸahit olduÄŸumuz GannuÅŸi, Türkiye ile ilgili olarak çok farklı görüÅŸlerde bulunuyor.Türkiye’nin mevcut sistem içerisinde çok önemli siyasi operasyonlar gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyleyen GannuÅŸi, Türkiye’de ErdoÄŸan’ın koalisyon ve kurumların getirdiÄŸi siyasetten dolayı merkezi hükümete yönelmek durumunda kaldı. Bu nedenle ErdoÄŸan, parlamenter sistemden baÅŸkanlık sistemine geçmeye çalışıyor. GannuÅŸi Türkiye ve Tunus’un siyasi atmosfer ve kültürünün farkı olduÄŸunun özellikle altını çiziyor ve ekliyor, “Tunus ve Türkiye karşılaÅŸtırması yaparsak sizde yerleÅŸen bir yapı var bizde ise yerleÅŸtirmeye çalıştığımız bir demokrasi ve bunun kurumları var”

BaÅŸkanlık sistemi ile görüÅŸlerini sorduÄŸumuzda GannuÅŸi Tunus açısından baktıklarında baÅŸkanlıktan parlamenter sisteme geçmeye çalıştıklarını ve bunun gücü paylaÅŸmayı esas aldıklarını ama Türkiye’de durumun Tunus’dan farklı olduÄŸunun altını çiziyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlık sisteminde ısrar ettiÄŸini ve bunun neticesinde muhalefet tarafından ErdoÄŸan’ın diktatörlükle suçlandığını ve Tunus’da Nahda’nın yaptığı fedakarlıkların aynısının ErdoÄŸan’dan beklendiÄŸini hatırlattığımızda gülerek ÅŸöyle diyor; EÄŸer ben de Türkiye’de olsaydım ErdoÄŸan gibi olurdum, ErdoÄŸan Tunus’ta yaÅŸamış olsaydı oda benim gibi olurdu.” Türkiye’de ki modelin çok önemli olduÄŸunun altını çizen GannuÅŸi, kurumsal deÄŸiÅŸimin gerekliliÄŸine ve demokratikleÅŸme önündeki engellerin kaldırılmasına özellikle iÅŸaret ediyor.

MÜSLÜMANLAR ARASI MÜNASEBET VAHŞİLEÅžMEMELÄ°

Özgürlüklerin geliÅŸtiÄŸi yerde Ä°slam geliÅŸir diyen GannuÅŸi, IŞİD'in en etkin panzehirinin 'demokratik Ä°slam' olduÄŸunun özellikle belirtiyor. Ä°slam tarihi boyunca "zayıflık, aşırılık, tekfir ve harici fikirlerden" beslenen "aykırı grupların" varlığına dikkati çeken GannuÅŸi, batının da artık ErdoÄŸan’ın savunduÄŸu Ä°slam ile IŞİD’in savunduÄŸu Ä°slam arasında tercih yapması gerektiÄŸini vurguluyor. IŞİD’in yaptıkları üzerinden bir deÄŸerlendirmede bulunan GannuÅŸi, Müslümanlar arasındaki münasebetin bu derece vahÅŸileÅŸmemesi gerektiÄŸini ifade ederek, Ürdünlü pilot Kesasibe'nin yakılarak öldürülmesini “"Neredeyse gökler parçalanacak, yer yarılacak, daÄŸlar göçecekti" ayetini hatırlatarak, çok büyük bir vahÅŸetin sergilendiÄŸine dikkati çekiyor.

NEVZAT ÇÄ°ÇEK-DÄ°RÄ°LÄ°Åž POSTASI 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.