Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin tasarısı BMGK’ya sunuldu

Ürdün'ün sunduğu tasarıda İsrail'in 2017 sonuna kadar işgal ettiği Filistin topraklarından çıkması ve 1967 öncesi sınırlar çerçevesinde Filistin devletinin kurulması isteniyor. Tasarının ne zaman oylanacağı henüz belli değil.



Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan ve 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki Ä°srail iÅŸgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne resmen sundu.

New York'taki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Merkezi'nde Arap ülkeleri arasında saatlerce süren müzakereler ve baÅŸkentlerden alınan onay sonucu Konsey'e sunulan tasarının oylanabilmesi için üzerinden 24 saat geçmesi gerekiyor. Ancak resmi olarak sunumun ardından 24 saatlik sürenin geçmesi tasarının oylamaya sunulacağı anlamına da gelmiyor.

Tasarının oylamaya sunulması için Ürdün'ün talepte bulunması gerekiyor. Konsey'de daha önce resmi olarak sunulmuÅŸ ama oylanmamış çok sayıda karar tasarısı bulunuyor.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının sunulduÄŸunu ancak bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.

Tasarıda, Ä°srail'den 2017 sonuna kadar, iÅŸgal ettiÄŸi Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve Ä°srail ile barış içinde birlikte yaÅŸaması isteniyor.

Ürdün tarafından daha önce Konsey üyelerine dağıtılan tasarıda, çekilme için son tarih olarak Kasım 2016 yer alıyordu. Müzakereler sonucu bu tarih 2017 sonuna alındı.

Tasarıda, iki taraf arasında barışın saÄŸlanabilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi fikrine de olumlu bakıldığı vurgulanıyor.

BMGK'da oylamaya sunulmasının biraz daha zaman alabileceÄŸi düÅŸünülen tasarı üzerinde müzakerelerin sürebileceÄŸi kaydediliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.