Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Filistin Devleti bağımsızlığını ilan etti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Patrona Halil’in öldürülmesi, KKTC’nin bağımsızlık ilanı, Filistin’in bağımsızlık ilanı, İstanbul’da Sinagoglara bombalı saldırı düzenlenmesi var…



GÜNÜN OLAYI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kuruldu (1983)

Kıbrıs konusunda Rumların uzlaÅŸmaz tutumları ve sorunu kendi istedikleri ÅŸekilde çözmek için çalışmaları Kıbrıs Türklerini kendi kararlarını almaya itti. Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi 15 Kasım 1983 günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurulduÄŸunu ilan etti. Ä°lk cumhurbaÅŸkanı olarak ta Rauf DenktaÅŸ seçildi.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

LÄ°mni Adası Ä°çin Venediklilerle SavaÅŸ Yapıldı (1657)

Kaptan-ı Derya Topal Mehmet PaÅŸa ile Limni adasındaki Venedik ordusu arasındaki savaşı 15 Kasım 1657’de Osmanlılar kazandı. Venedikliler bu savaÅŸ sonunda 65 gündür savundukları Limni adasını teslim ederek adadan ayrıldılar.

Patrona Halil Ve arkadaşları Ortadan Kaldırıldı (1730)

Patrona Halil önderlik ettiÄŸi isyanla Lale Devrini sona erdirmiÅŸti. Bu isyan nedeniyle devlet merkezinde nüfuz saÄŸlamıştı. Ancak ona karşı duyulan rahatsızlık günden güne arttı. Bazı devlet adamları ve yeniçerilerin tertibi ile 15 Kasım 1730’da saraya çaÄŸrıldı, silahdan arındırıldı ve huzura çıkmak için beklerken birdenbire saldırıya uÄŸrayarak öldürülmüÅŸtür. Kendisinden sonra adamları da aynı akibete uÄŸradılar.

Abisi boğduruldu, II.Mahmut tek padişah adayı kaldı (1808)

Alemdar Mustafa PaÅŸa’yı ortadan kaldırmayı baÅŸaran isyancılar II.Mahmud’u hedef aldılar. Bunun  üzerine padiÅŸahın aÄŸabeyi ve alternatifi Sultan Mustafa 15 Kasım 1808’de boÄŸduruldu. Hayatta II.Mahmut’tan baÅŸka hanedandan erkek üye kalmamıştı. Hatta isyancılar padiÅŸahın kız kardeÅŸini onun yerine geçirmeyi bile düÅŸündüler.

İranlılar Osmanlı Devletinin Durumundan Yaralanmak İstedi (1821)

Osmanlı Devletinin Yunan isyanı gailesi ile uÄŸraÅŸtığı bir dönemde bu durumdan yararlanmak isteyen Ä°ranlılar 15 Kasım 1821’de bir kısım doÄŸu illerini iÅŸgal ettiler. Ä°ran ordusu içerisinde kolera salgınının baÅŸ göstermesi üzerine barış isteyerek çekildiler.

Kıbrıslı Rumlar Adada Bulunan Türklere Karşı Katliam BaÅŸlattı (1967)

Rum kuvvetleri Grivas komutasında 15 Kasım 1967’de BoÄŸaziçi ve Geçitkale köylerine saldırdı. Bu köyleri ele geçirdiler ve pek çok Türkü katlettiler. Adada bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri alarma geçti. Türk savaÅŸ uçakları Kıbrıs üzerinde alçak uçuÅŸ yaptı. 

Filistin Devleti Bağımsızlını İlan Etti (1988)

1987 de baÅŸlayıp 1992’ye kadar devam eden intifada sırasında Cezayir'de toplanan Filistin Ulusal Konseyi, 15 Kasım 1988 günü bağımsız Filistin devletini ilan etti.

Ä°stanbul’da Sinagog Saldırıları (2003)

Ä°stanbul’da Bomba yüklü araçlarla 15 Kasım 2003'te Neve Åžalom Sinagogu ve Beth Ä°srael Sinagoguna intihar saldırısı düzenlendi. Saldırılarda 27 kiÅŸi öldü ve çok sayıda kiÅŸi yaralandı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1638- Osmanlı ordusu BaÄŸdat’ı kuÅŸatmaya baÅŸladı.

1889- Brezilya’da monarÅŸi devrildi ve cumhuriyet kuruldu.

1956- Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi kuruldu.

1960- Nükleer silah taşıyan ilk denizaltı USS George Washington, Güney Carolina Charleston’da suya indirildi.

1969- Washington DC’de çeyrek milyon kiÅŸi Vietnam Savaşı’na karşı gösteri yaptı.

1977- Türk atleti Veli Ballı, Pakistan’da yapılan Uluslararası Atletizm Yarışmaları’nda ‘’Maraton’’ dalında birinci oldu.

1988 - BaÅŸbakan Turgut Özal, Türkiye'nin Filistin Devleti'ni tanıdığını açıkladı.

1995 - Türkiye Millî Futbol Takımı Ä°sveç'le berabere kaldı. Böylece, ilk kez Avrupa Åžampiyonası'na katılma hakkı kazanıldı.

2007- Yazar Ahmet Altan'ın genel yayın yönetmenliÄŸinde ve DüÅŸünmek taraf olmaktır sloganı ile yayınlanan günlük Taraf gazetesi yayına baÅŸladı.

 Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.