Sosyal Medya

Makale

Fatih eylem İstanbul düşüncedir

Türklerin Asya'dan Avrupa'ya yürüyüÅŸlerinde, Fatih'in bütün Müslüman devletlerin “Kızılelma”sı olan Ä°stanbul'u alması, dünya tarihinde köklü dönüÅŸümlere yol açtı. Ä°stanbul'un Türklerin eline geçmesiyle, Roma Ä°mparatorluÄŸu ömrünü tamamladı, “OrtaçaÄŸ” sona erdi, “YakınçaÄŸ” baÅŸladı. Doyma bilmez bilgi ve bilgelik arayıcısı olan Fatih, dünyanın ilk ve tek “çaÄŸ açan” ve “çaÄŸ kapayan” sultanıdır.
*
Türkler, Yahya Kemal'in, “Sana dün bir tepeden baktım aziz Ä°stanbul! / Görmedim gezmediÄŸim, sevmediÄŸim hiçbir yer. / Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul!? Sade bir semtini sevmek bile bir ömre deÄŸer” diyerek, anlattığı Ä°stanbul'u, sur içine sıkışmış harap bir ÅŸehir devleti olarak teslim aldılar. Ä°stanbul Roma Ä°mparatorluÄŸu'nun ömrünü uzatmak için, Konstantin tarafından “Ä°kinci Roma” olarak kuruldu. “Birinci Roma”nın kısa iÅŸgali sırasında en büyük yıkımı yaÅŸadı, yeniden inÅŸa edilemedi. Konstantiniyye Türklerin elinde Ä°stanbul oldu.
*
Avrupa'nın Asya ve Afrika'ya yürüyüÅŸü, Ä°slam'ın doÄŸuÅŸuyla durdu. Ä°slam'ın ilk yıllarında, Araplar Irak, Suriye, Filistin, Türkistan, Anadolu, Mısır, Kuzey Afrika ve Ä°spanya'ya uzanarak, Türklere Ä°stanbul'dan sonra Viyana'nın da kapılarını açtılar. Ä°slam'ın ilk yıllarındaki mucizevi geliÅŸme, Osmanlı'nın ilk yıllarında da görülür. Üç sultan: Fatih, Yavuz, Kanuni, Üç baÅŸkent: Bursa, Edirne, Ä°stanbul, “Cihan Devleti” Osmanlı'nın mimarlarıdır.
*
Osmanlı Devleti'nin uzun ömürlü olmasının kaynağında, derin bir tarih bilinci, zengin bir düÅŸünce birikimi ve eÅŸsiz bir eylem gücü vardır. Fatih medeniyetlerin harman olduÄŸu Ä°stanbul'da, yeni bir medeniyetin temellerini attı. O Ayasofya'nın kubbesindeki haçı hilale dönüÅŸtürmekle yetinmedi, Roma'dan kalan harabelerin üzerine Fatih medreselerini ve camisini inÅŸa etti. “Ilımlı, yalın, özentisiz” bilinen Sultan, her eyleminde medeniyeti iman için bildiÄŸini vurguladı.
*
Fatih “Bendeki bu sevinci görürsünüz, konstantiniyye fethine sevinir sanman, AkÅŸemseddin benim zamanımda olduÄŸunu sevünürün” demekten mutluluk duyar. Cahit Tanyol'un “Fetih Destanı”nda vurguladığı gibi: Osmanlı Devleti'nde, “DüÅŸünceyi, yeni bir dünya ve devlet görüÅŸünü AkÅŸemseddin, eylem ve yaÅŸantıyı da Fatih temsil etmektedir.” Bir devlet yöneticisi, düÅŸüncenin derviÅŸi eylemin velisi olmazsa, tarihte kendisine saÄŸlam bir yer açamaz.
*
Osmanlı toplumunun temellerinde, devletin sultanlarından daha çok tasavvufun sultanları vardır. Edebali”siz, Emir Sultan'sız, Hacı Bayram'sız, AkÅŸemseddin'siz, Hacı BektaÅŸ'sız bir Anadolu'da; üç kıta ve iki denizde söz sahibi olan, bir Osmanlı Devleti olmazdı. Türkler, Sinan ile ÅŸehirleri, Yunus ile gönülleri fethettiler.
*
DüÅŸünce eyleme eylem düÅŸünceye yeni boyutlar kazandırır. DüÅŸüncesiz eylem etkisiz, eylemsiz düÅŸünce güçsüz olur.
*
Yakınçağı açan Fatih düÅŸüncenin derviÅŸi eylemin velisidir.
*
“KiÅŸiler 'keramet'le deÄŸil, 'feragat'le veli olurlar.”
*
Fatih Ä°stanbul'u fethetmez Ä°stanbul Fatih'i fetheder.
*
Ä°stanbul'da Eyüp Medine Üsküdar Mekke toprağıdır.
*
Ä°stanbul Edirne'nin Kudüs'e açılan kapısıdır.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.