Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed: Koalisyon IŞİD'i daha da büyüttü

Suriye Devlet Başkanı Esed, IŞİD'in koalisyon güçlerinin operasyonlarından sonra daha da büyüdüğünü öne sürdü; "Her ay örgüte Suriye'den bin kişi katılıyor" dedi.



CBS televizyonundan Charlie Rose'a konuÅŸan Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed, ABD'nin lideriliÄŸindeki koalisyon güçlerinin Irak Åžam Ä°slam Devleti'ne (IŞİD) karşı operasyonlarının rejime faydasına dair soruyu yanıtladı. Operasyonların bölgesel bazı yararları olduÄŸunu söyleyen Esed, "IŞİD, koalisyon güçlerinin operasyonlarının başından bu yana daha da büyüdü. Her ay örgüte Suriye'den bin kiÅŸi katılıyor. Irak ve Libya'da IŞİD büyüyor" dedi.

KonuÅŸmasında Suudi Arabistan'ı suçlayan Esed IŞİD'in, bu ülkenin siyasi sistemi ile Vahhabi ideolojisinin birleÅŸmesinden beslendiÄŸini savundu.

"Tüm bombalar öldürmek için"

Esed, Suriye ordusunun klorin gazı ve varil bombaları kullandığı iddialarının sorulması üzerine de, "Klorin gazı kullanıldığı iddiaları Suriye'ye karşı art niyetli bir propaganda. Klorin askeri bir gaz deÄŸil her yerden satın alabilirsiniz ve etkili bir silah da deÄŸil" diye konuÅŸtu.

Esed'in varil bombalarıyla ilgili soruya verdiÄŸi cevap ise "Varil bombası diye adlandırılan bir ÅŸey yok. Bombalarımız var ve tüm bombalar öldürmek için" ÅŸeklinde oldu. 

DOSYA: SURÄ°YE'DE Ä°Ç SAVAÅž

 

 

"Ä°ran ve Suriye istikrar istiyor"

Esed, Rusya ve Ä°ran'ın, Suriye'ye verdikleri destek karşılığında ne istediklerini sorulması üzerine de bu ülkelerin bölgede istikrar peÅŸinde olduklarını söyledi.

Rusya'nın dünyada denge saÄŸlamayı istediÄŸini ve dünya siyasetinde ve geleceÄŸinde söz sahibi olmak için Suriye'yi desteklediÄŸini savunan Esed, "Suriye, Ä°ran ve Rusya bu çatışmalarda aynı görüÅŸteler. Ä°ran ve Rusya bölgede istikrar ve siyasi çözüm için bize destek veriyor. Buna karşılık benden bir ÅŸey istemediler" dedi.

"Hangi durumda görevden ayrılmayı düÅŸünürsünüz?" sorusu üzerine ise Esed, "Suriye halkının desteÄŸi giderse, Suriye'nin çıkarlarını ve deÄŸerlerini temsil etmediÄŸimi düÅŸünürsem görevi bırakırım" diye konuÅŸtu.

"Buna nasıl karar vereceksiniz?" sorusuna da, "Halkla her gün diyaloÄŸum var. Halkın beni destekleyip desteklemediÄŸini hissedebilirim. Ben insanım" karşılığını verdi.

"ABD ile diyaloÄŸa açığız"

Esed, ABD ile görüÅŸme konusundaki sorular üzerine de, "Biz her zaman görüÅŸmeye açığız. Hiç kapıları kapatmayız. GörüÅŸme için onların hazır olması gerekir" yorumunu yaptı.

Eskiden beri ABD ile iyi iliÅŸkiler içinde olmak istediklerini de savunan Esed, "Akıllı bir kiÅŸi ABD ile iliÅŸkilerinin kötü olmasını istemez" dedi.

Olası müzakerelerde kendi meÅŸruiyetini hiçbir ÅŸekilde tartışmaya açmayacağını da söyleyen Esed, buna ABD'nin deÄŸil Suriye halkının karar vereceÄŸini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.