Sosyal Medya

Ekonomi

Elektrik faturası fazla gelenlerin isyanı haklı çıktı!

EPDK, aboneleri uyarmadan faturalandırma dönemlerini değiştirerek tüketicilerin ödeme dengesini bozan elektrik dağıtım şirketlerine uyarı yazısı gönderdi.




ENERJÄ° Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı dağıtım ÅŸirketlerinin sayaç okuma sürelerini uzatması nedeniyle abonelerin faturaları ÅŸiÅŸince konuyu mercek altına aldı. Tüm elektrik dağıtım ve perakende satış ÅŸirketlerine uyarı yazısı gönderen Kurum, sayaç okuma ve faturalandırmada yapılan tüm deÄŸiÅŸikliklerin önceden tüketiciye bildirilmesi gerektiÄŸini vurguladı. Yazıda ayrıca, bu tip uygulamalar sonucunda ödeme güçlüÄŸüne düÅŸen tüketicilere taksitlendirme imkânı saÄŸlanıp saÄŸlanmayacağı ve bu durumda vade farkı alınıp alınmayacağının EPDK’ya bildirilmesi gerektiÄŸi kaydedildi.

4 AYLIK FATURA

Bazı dağıtım ÅŸirketlerinin, elektrikte bir aylık tüketimi faturalamak yerine sayaç okuma tarihlerinde deÄŸiÅŸiklik yaparak, kimi zaman gün kısaltımına gitmesi, kimi zaman da gün uzatımına gitmesi tartışma konusu oldu. Ä°ki-üç ay boyunca elektrik faturası gelmeyen aboneler, bir anda gelen ÅŸiÅŸkin faturalar nedeniyle ödeme güçlüÄŸüne düÅŸtü. Konuyla ilgili EPDK’ya tüketici ÅŸikâyeti yaÄŸdı. Åžikâyetlerde, dağıtım ÅŸirketlerince sayaçların bir aydan daha kısa aralıklarla ya da iki aydan daha uzun aralıklarla okunmaya baÅŸlandığı ve bunun sonucunda ayda 2 kere fatura düzenlendiÄŸi ya da 2-4 aylık tüketim miktarını içeren yüklü tutarda faturaların düzenlendiÄŸi belirtildi. Ödeme güçlüÄŸüne düÅŸtüklerini ifade eden tüketiciler, herhangi bir ödeme kolaylığı saÄŸlanmadığı ve tüketim dönemi deÄŸiÅŸiklikleri konusunda bilgilendirilmediklerinden ÅŸikâyetçi oldu.

TÜKETÄ°CÄ°LERE BÄ°LDÄ°RÄ°N

Tüm elektrik ÅŸirketlerine uyarı yazısı gönderen EPDK, sözleÅŸmeler hukuku kurallarına uyulması gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti: “Tüketim dönemi deÄŸiÅŸtirilen tüm tüketicilerin uygulama öncesinde tüketim dönemlerinin kaç aya kadar uzatılacağı hususunda bilgilendirilip bilgilendirilmediÄŸi, bilgilendirildiyse hangi iletiÅŸim kanalı ile bilgilendirildiÄŸi, tüketim dönemlerindeki deÄŸiÅŸikliÄŸin ayrıntılı gerekçesi ve bölgenizde bu deÄŸiÅŸiklikten etkilenen tüketici sayısı ve abone grupları, uygulama sonucu ödeme güçlüÄŸüne düÅŸen tüketicilere talepleri halinde taksitlendirme imkânının saÄŸlanıp saÄŸlanmayacağı, taksitlendirme halinde vade farkı alınıp alınmayacağı, deÄŸiÅŸen faturalandırma döneminin ne kadar süre daha uygulanacağı hususlarının 5 iÅŸ günü içinde Kurumumuza bildirilmesi ve uygulamadan etkilenen tüketicilerin bir sonraki tüketim dönemleri hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca tüketim döneminin uzun aralıklı belirlenmemesine yönelik hassasiyet gösterilmesi ve tüketim dönemi deÄŸiÅŸikliklerinin uygulama öncesinde tüketicilere bildirilmesi gerekiyor. Tüketim döneminin bir aydan daha kısa süreli uygulanması ise mevzuata aykırılık teÅŸkil ediyor. Bu uygulamadan dolayı tüketicinin ödemede gecikmesi sonucu tüketiciden gecikme zammı ve kesme-baÄŸlama bedeli alınmaması; tüketim döneminin asgari bir ay olacak ÅŸekilde uygulanması gerekiyor.”

YILMAZ: TÜM BOYUTLARI Ä°NCELÄ°YORUZ

EPDK BaÅŸkanı Mustafa Yılmaz, faturalandırma sürelerinin uzamasının kayıp-kaçak ve tarifeyi etkileyip etkilemediÄŸi gibi farklı boyutlarını da incelediklerini açıkladı. Åžirketlerin genelde nakit akışı açısından bir an önce faturaları toplamak istediklerine dikkat çeken Yılmaz, “Faturaların gecikmesinde farklı saikler olup olmadığını inceliyoruz. ÖrneÄŸin kayıp-kaçak hedefleri ya da 2016 yeni tarife dönemi hesaplarına yönelik etkisi olur mu, araÅŸtırıyoruz. Ä°nceleme sürerken, bu konuyla ilgili yorum yapmam doÄŸru olmaz. Fakat tüm boyutlarıyla takip ettiÄŸimizi söyleyebilirim” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.